Η οικονομία της Γερμανίας εξήλθε από την ύφεση με το λιγότερο δυνατό περιθώριο κατά το δεύτερο τρίμηνο, αλλά οι υποτονικές επιδόσεις της συνεχίζουν να παρασύρουν την ανάπτυξη σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.
Η παραγωγή παρέμεινε στάσιμη τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Παρασκευής, ταυτιζόμενη με μια αρχική εκτίμηση και τη μέση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg.
Οι αιτίες είναι η υποτονική παγκόσμια ανάπτυξη – η οποία προκάλεσε πτώση των γερμανικών εξαγωγών – η απότομη κάμψη της μεταποίησης και οι καταναλωτές που κλονίζονται από την εκτίναξη του πληθωρισμού και τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων που θεσπίστηκαν για να τον επαναφέρουν στο 2%.
Bundesbank: Προειδοποίηση ότι ο πληθωρισμός ίσως «κολλήσει» πάνω από το 2%
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η έκθεση είναι απίθανο να κατευνάσει τις ανησυχίες ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης – που κάποτε αποτελούσε την εμπορική ατμομηχανή ανάπτυξης της περιοχής – βρίσκεται αντιμέτωπη με μια παρατεταμένη περίοδο αδυναμίας. Η Γερμανία είναι η μόνη μεγάλη χώρα που προβλέπεται να συρρικνωθεί φέτος και οι προοπτικές είναι δυσοίωνες.
“Συνεχίζουμε να βλέπουμε ότι η γερμανική οικονομία έχει κολλήσει στη ζώνη του λυκόφωτος μεταξύ στασιμότητας και ύφεσης”, δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικών της ING. “Οι δείκτες κλίματος που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα δεν προοιωνίζονται κάτι καλό για την οικονομική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες”.
Η βιομηχανία είχε τον Ιούνιο τον χειρότερο μήνα του τελευταίου εξαμήνου και οι εργοστασιακές παραγγελίες – ένας δείκτης για τη μελλοντική δραστηριότητα – μόλις που αυξήθηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο.
Αυτή η εβδομάδα έφερε περισσότερες ενδείξεις αδυναμίας, καθώς ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών της S&P Global για τον Αύγουστο υποχώρησε στο 44,7 – το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών, με τις υπηρεσίες να συρρικνώνονται για πρώτη φορά εδώ και οκτώ μήνες.
Μια άλλη δημοσκόπηση της S&P αποκάλυψε παρόμοιες δυσκολίες για την ευρωζώνη των 20 χωρών, ωθώντας τους επενδυτές να στοιχηματίσουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διακόψει την πρωτοφανή εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της τον επόμενο μήνα.
Επιτόκια και πληθωρισμός
Ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg ότι με τον πληθωρισμό να βρίσκεται ακόμη πάνω από το 5%, είναι “πολύ νωρίς” για να σκεφτεί κανείς να κάνει ένα διάλειμμα. Παράλληλα, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς ότι η Γερμανία μετατρέπεται και πάλι στον “άρρωστο άνθρωπο της Ευρώπης”.
“Δεν πρέπει να υποτιμούμε την ικανότητα προσαρμογής της γερμανικής οικονομίας”, δήλωσε στον Michael McKee. “Ναι, διανύουμε κάποιους, ας μου επιτραπεί η έκφραση, περίπλοκους μήνες. Αυτό είναι σίγουρο. Αλλά δεν είμαι πολύ απαισιόδοξος”.
Τι λένε οι γερμανικές εταιρείες
Ωστόσο, οι επιχειρήσεις στη Γερμανία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Η Hamburger Hafen σημείωσε απότομη μείωση του μεταφορικού όγκου που επεκτάθηκε στο δεύτερο τρίμηνο και προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει “σημαντική μείωση” των εσόδων στον υποόμιλο Port Logistics. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι γεωπολιτικές εντάσεις, ο πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων ασκούν πίεση στην καταναλωτική και βιομηχανική ζήτηση, εμποδίζοντας την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, ανέφερε.
Εν τω μεταξύ, τα κέρδη της Siemens AG υπολείπονταν των εκτιμήσεων των αναλυτών, καθώς η εταιρεία αντιμετώπισε πτώση της ζήτησης για τη μονάδα ψηφιακών βιομηχανιών της στην Κίνα. Και η Salzgitter, μία από τις μεγαλύτερες χαλυβουργίες της Ευρώπης, ανακοίνωσε επίσης αποτελέσματα ασθενέστερα του αναμενόμενου και υπέδειξε ότι η παραγωγή θα είναι ασθενέστερη στο δεύτερο εξάμηνο από ό,τι στο πρώτο.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Bundesbank δήλωσε ότι η οικονομία θα παραμείνει πιθανώς στάσιμη και αυτό το τρίμηνο, καθώς τα υψηλά επιτόκια και η χαμηλή παγκόσμια ζήτηση επιβαρύνουν τη μεταποίηση. Ταυτόχρονα, η ανθεκτική αγορά εργασίας, οι ισχυρές μισθολογικές αυξήσεις και ο συγκρατημένος πληθωρισμός θα στηρίξουν την αναζωογόνηση των καταναλωτικών δαπανών.
Μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε αμετάβλητη μετά από πτώση τα δύο προηγούμενα τρίμηνα. Οι ακαθάριστες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 2,1%, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,1%.
Latest News
Κανένα φως στο... τούνελ - Η Hershey απέρριψε και τη δεύτερη πρόταση της Mondelēz
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Mondelēz επιδιώκει ένα deal με την Hershey - Το 2016, εγκατέλειψε τις συζητήσεις για πιθανή εξαγορά
Η νίκη Τραμπ και το πάρτι στις αγορές - Πώς ανακατεύεται η τράπουλα
Η δραστηριότητα των αγορών «εξερράγη» μετά την νίκη Τραμπ καθώς οι traders πόνταραν σε μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις προσέγγιση
ABN Amro: Πότε θα επιβληθούν οι δασμοί Τραμπ - Οι επιπτώσες για την Ελλάδα
Οι επικείμενοι δασμοί Τραμπ στην Κίνα αναμένεται να εφαρμοστούν λίγους μήνες μετά την ορκωμοσία του
Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε ύφεση η βρετανική οικονομία
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη Βρετανία συρρικνώθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, όπως και τον Σεπτέμβριο,
Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ στις μειώσεις επιτοκίων - Οι καταλύτες για τα επόμενα βήματα
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κινείται με βάση τις αξιολογήσεις και τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν σε κάθε συνεδρίαση και μετά τον Μάρτιο
Ριζοσπαστικό πείραμα στο Τόκιο για το δημογραφικό μέσω... 4ήμερης εργασίας
Το Τόκιο ξεκινά ριζοσπαστικά πειράματα καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα στην Ιαπωνία
Γιατί η Amazon δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια στο ταμείο Τραμπ
Η δωρεά για την τελετή ορκωμοσίας έρχεται καθώς ο ιδρυτής Τζεφ Μπέζος και άλλοι προσπαθούν να οικοδομήσουν δεσμούς με τον εκλεγμένο πρόεδρο
Οι Σύριοι στη Γερμανία δεν βιάζονται να φύγουν - Η ζήτηση για εργατικά χέρια είναι μεγάλη
Σε μια οικονομία, όπως αυτή της Γερμανίας, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια απωλειών εργαζομένων
Κωλοτούμπα Τραμπ για ακρίβεια - Δύσκολο να ρίξουμε τις τιμές
Σε άτακτη υποχώρηση ο εκλεγείς πρόεδρος Τραμπ, λιγότερο από 40 ημέρες πριν αναλάβει την προεδρία της χώρας, ισχυριζόμενος πως δεν μπορεί να καταπολεμήσει την ακρίβεια
Επένδυση 1 δισ. από την Boeing στις ΗΠΑ - Στόχος τα δέκα «787» το μήνα έως το 2026
Η Boeing προσπαθεί να επαναφέρει την παραγωγή των αεροσκαφών τύπου 787 σε πέντε το μήνα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους