Η οικονομία της Γερμανίας εξήλθε από την ύφεση με το λιγότερο δυνατό περιθώριο κατά το δεύτερο τρίμηνο, αλλά οι υποτονικές επιδόσεις της συνεχίζουν να παρασύρουν την ανάπτυξη σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

Η παραγωγή παρέμεινε στάσιμη τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Παρασκευής, ταυτιζόμενη με μια αρχική εκτίμηση και τη μέση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg.

Οι αιτίες είναι η υποτονική παγκόσμια ανάπτυξη – η οποία προκάλεσε πτώση των γερμανικών εξαγωγών – η απότομη κάμψη της μεταποίησης και οι καταναλωτές που κλονίζονται από την εκτίναξη του πληθωρισμού και τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων που θεσπίστηκαν για να τον επαναφέρουν στο 2%.

Bundesbank: Προειδοποίηση ότι ο πληθωρισμός ίσως «κολλήσει» πάνω από το 2%

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Η έκθεση είναι απίθανο να κατευνάσει τις ανησυχίες ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης – που κάποτε αποτελούσε την εμπορική ατμομηχανή ανάπτυξης της περιοχής – βρίσκεται αντιμέτωπη με μια παρατεταμένη περίοδο αδυναμίας. Η Γερμανία είναι η μόνη μεγάλη χώρα που προβλέπεται να συρρικνωθεί φέτος και οι προοπτικές είναι δυσοίωνες.

“Συνεχίζουμε να βλέπουμε ότι η γερμανική οικονομία έχει κολλήσει στη ζώνη του λυκόφωτος μεταξύ στασιμότητας και ύφεσης”, δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικών της ING. “Οι δείκτες κλίματος που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα δεν προοιωνίζονται κάτι καλό για την οικονομική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες”.

Η βιομηχανία είχε τον Ιούνιο τον χειρότερο μήνα του τελευταίου εξαμήνου και οι εργοστασιακές παραγγελίες – ένας δείκτης για τη μελλοντική δραστηριότητα – μόλις που αυξήθηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Αυτή η εβδομάδα έφερε περισσότερες ενδείξεις αδυναμίας, καθώς ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών της S&P Global για τον Αύγουστο υποχώρησε στο 44,7 – το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών, με τις υπηρεσίες να συρρικνώνονται για πρώτη φορά εδώ και οκτώ μήνες.

Μια άλλη δημοσκόπηση της S&P αποκάλυψε παρόμοιες δυσκολίες για την ευρωζώνη των 20 χωρών, ωθώντας τους επενδυτές να στοιχηματίσουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διακόψει την πρωτοφανή εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της τον επόμενο μήνα.

Επιτόκια και πληθωρισμός

Ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg ότι με τον πληθωρισμό να βρίσκεται ακόμη πάνω από το 5%, είναι “πολύ νωρίς” για να σκεφτεί κανείς να κάνει ένα διάλειμμα. Παράλληλα, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς ότι η Γερμανία μετατρέπεται και πάλι στον “άρρωστο άνθρωπο της Ευρώπης”.

“Δεν πρέπει να υποτιμούμε την ικανότητα προσαρμογής της γερμανικής οικονομίας”, δήλωσε στον Michael McKee. “Ναι, διανύουμε κάποιους, ας μου επιτραπεί η έκφραση, περίπλοκους μήνες. Αυτό είναι σίγουρο. Αλλά δεν είμαι πολύ απαισιόδοξος”.

Τι λένε οι γερμανικές εταιρείες

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις στη Γερμανία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Η Hamburger Hafen σημείωσε απότομη μείωση του μεταφορικού όγκου που επεκτάθηκε στο δεύτερο τρίμηνο και προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει “σημαντική μείωση” των εσόδων στον υποόμιλο Port Logistics. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι γεωπολιτικές εντάσεις, ο πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων ασκούν πίεση στην καταναλωτική και βιομηχανική ζήτηση, εμποδίζοντας την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, τα κέρδη της Siemens AG υπολείπονταν των εκτιμήσεων των αναλυτών, καθώς η εταιρεία αντιμετώπισε πτώση της ζήτησης για τη μονάδα ψηφιακών βιομηχανιών της στην Κίνα. Και η Salzgitter, μία από τις μεγαλύτερες χαλυβουργίες της Ευρώπης, ανακοίνωσε επίσης αποτελέσματα ασθενέστερα του αναμενόμενου και υπέδειξε ότι η παραγωγή θα είναι ασθενέστερη στο δεύτερο εξάμηνο από ό,τι στο πρώτο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Bundesbank δήλωσε ότι η οικονομία θα παραμείνει πιθανώς στάσιμη και αυτό το τρίμηνο, καθώς τα υψηλά επιτόκια και η χαμηλή παγκόσμια ζήτηση επιβαρύνουν τη μεταποίηση. Ταυτόχρονα, η ανθεκτική αγορά εργασίας, οι ισχυρές μισθολογικές αυξήσεις και ο συγκρατημένος πληθωρισμός θα στηρίξουν την αναζωογόνηση των καταναλωτικών δαπανών.

Μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε αμετάβλητη μετά από πτώση τα δύο προηγούμενα τρίμηνα. Οι ακαθάριστες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 2,1%, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,1%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή