Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, Σεούλ, το Σάββατο, με τους συμμετέχοντες να απαιτούν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την αποτροπή αυτού που αποκαλούν ως «επικείμενη καταστροφή», από την απελευθέρωση στη θάλασσα τεράστιων ποσοτήτων επεξεργασμένου ραδιενεργού νερού, από μέρους της Ιαπωνίας, που προέρχονται από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Η Ιαπωνία άρχισε να ρίχνει το νερό από το εργοστάσιο βόρεια του Τόκιο στη θάλασσα την Πέμπτη παρά τις αντιρρήσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό από τις αλιευτικές κοινότητες και άλλους πολίτες που ανησυχούν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ιαπωνία: Ξεκίνησε η απελευθέρωση του νερού της Φουκουσίμα στον ωκεανό

«Δεν θα δούμε αμέσως την καταστροφή όπως η ανίχνευση ραδιενεργών υλικών στα θαλασσινά, αλλά φαίνεται αναπόφευκτο ότι αυτή η απόρριψη θα αποτελέσει κίνδυνο για την τοπική αλιευτική βιομηχανία και η κυβέρνηση πρέπει να βρει λύσεις», δήλωσε ο Choi Kyoungsook της ομάδας Korea Radiation Watch. που οργάνωσε το συλλαλητήριο.

Περίπου 50.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Τα νερά αυτά έχουν υποστεί επεξεργασία από την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για το εργοστάσιο, την Tokyo Electric Power, ώστε να καθαριστούν από τις περισσότερες ραδιενεργές ουσίες. Ωστόσο δεν κατορθώθηκε να φιλτραριστεί το τρίτιο, ισότοπο του υδρογόνου που είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχωριστεί από το νερό, αλλά δεν θεωρείται επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία παρά σε μεγάλες συγκεντρώσεις.

Η διαδικασία χαρακτηρίζεται ασφαλής και ακίνδυνη από τις αρχές της Ιαπωνίας και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ο οποίος ανέλαβε να επιβλέψει το εγχείρημα και έδωσε πράσινο φως τον Ιούλιο.

Η υπηρεσία αλιείας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τα ψάρια που δοκιμάστηκαν στα νερά γύρω από την πυρηνική εγκατάσταση δεν περιείχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα τριτίου, ανέφερε η υπηρεσία ειδήσεων Kyodo.

Από τη μεριά της η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι δεν βλέπει επιστημονικά προβλήματα με την απελευθέρωση νερού, αλλά περιβαλλοντικοί ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι όλες οι πιθανές επιπτώσεις δεν έχουν μελετηθεί.

«Κανείς δεν μπορεί να πει τι θα συμβεί στο θαλάσσιο οικοσύστημα τα επόμενα 100 χρόνια», είπε ο Τσόι.

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι πρέπει να αρχίσει να απελευθερώνει το νερό καθώς οι δεξαμενές αποθήκευσης που χωρούν περίπου 1,3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους από αυτό – ποσότητα νερού αρκετή για να γεμίσει 500 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων – είναι γεμάτες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ ήρθε για να γίνει κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες» , λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Νικος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το περιβάλλον για ελληνοτουρκικό διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό

Γερμανία: Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» – «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Επικαιρότητα |

Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»

Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία