Στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούλιο, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ απενεργοποίησε επίσημα τον… αυτόματο πιλότο, λέγοντας ότι στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου είναι δυνατή τόσο μια ακόμη αύξηση και όσο και μια παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων.

UBS: Αναμένει τελική αύξηση των ευρωεπιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Ωστόσο, κατά την ING, αν και η Λαγκάρντ έχει τονίσει ότι η επόμενη κίνηση πολιτικής της ΕΚΤ εξαρτάται από τα στοιχεία μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, αυτά υποδεικνύουν ένα είδος σεναρίου στασιμοπληθωρισμού στην ευρωζώνη με τους δείκτες εμπιστοσύνης να βυθίζονται και τον πληθωρισμό να παραμένει υψηλός. Ένα πολύ περίπλοκο mixed bag, κατά την ING, που καθιστά την απόφαση της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα κάθε άλλο παρά εύκολη.

Οριακή η απόφαση της ΕΚΤ

Η ING αναμένει ότι θα υπάρξει πολύ έντονη συζήτηση για το επιτόκιο. Αν και υπάρχουν πολλά επιχειρήματα που δικαιολογούν τόσο μια παύση όσο και μια άλλη αύξηση των επιτοκίων, εμμένει στην άποψή της ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια μια τελευταία φορά την επόμενη εβδομάδα. Και εξηγεί ότι οι μέχρι τώρα αυξήσεις των επιτοκίων και οι πτώση των δεικτών εμπιστοσύνης συνηγορούν υπέρ της παύσης.

Οι δείκτες του κλίματος υποδηλώνουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης χάνει γρήγορα τη δυναμική της. Η πτώση της ζήτησης για νέα δάνεια, τόσο από νοικοκυριά όσο και από επιχειρήσεις, δεν προμηνύει θετικά τη μελλοντική δραστηριότητα. Ο κίνδυνος ύφεσης επιστρέφει.

Επιπλέον, μετά από συνολικές αυξήσεις επιτοκίων κατά 425 μονάδες βάσης σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, μια παύση στον κύκλο σύσφιξης της ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα είχε νόημα. Ωστόσο, τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου έδειξαν ότι η ΕΚΤ έχει υιοθετήσει μια πιο ευνοϊκή στάση για την ανάπτυξη. Το γεγονός ότι η οικονομία της ευρωζώνης εξακολουθούσε να αναπτύσσεται το δεύτερο τρίμηνο παρά την αποδυνάμωση των ήπιων δεικτών φαίνεται ότι ενίσχυσε την άποψη για την αναμονή για τα πραγματικά στοιχεία αντί για την αντίδραση με βάση τους δείκτες εμπιστοσύνης.

Οι ανησυχίες για τον υψηλό πληθωρισμό

Ο βασικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη μειώθηκε οριακά μόνο το καλοκαίρι. Ωστόσο, αυτό το «πείσμα» του πληθωρισμού μπορεί σε μεγάλο βαθμό να πιστωθεί στις βασικές επιδράσεις στη Γερμανία ως αποτέλεσμα των τρίμηνων δημοσιονομικών μέτρων τόνωσης του περασμένου έτους, δηλαδή φθηνά μέσα μαζικής μεταφοράς και χαμηλότεροι φόροι στη βενζίνη. Ταυτόχρονα, η αύξηση των μισθών παρέμεινε υψηλή στο 5% περίπου σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο και οι πιο πρόσφατες προσδοκίες των καταναλωτών της ΕΚΤ έδειξαν μια μικρή άνοδο των προσδοκιών για τον πληθωρισμό.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, φάνηκε εξαιρετικά σίγουρος για τις τρέχουσες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό. Ανάλογη δήλωση έγινε και στα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου. Φαίνεται ότι οι προβλέψεις της ΕΚΤ δεν θα επιφέρουν αναθεωρήσεις προς τα κάτω στον πληθωρισμό. Αντίθετα, η πρόσφατη αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε πράγματι να οδηγήσει σε μια μικρή αναθεώρηση προς τα πάνω.

Πέρα από τις πρόσφατες εξελίξεις, οι αποπληθωριστικές τάσεις είναι πιθανό να αποκτήσουν δυναμική. Όχι μόνο οι τιμές των τροφίμων άρχισαν να μειώνονται πραγματικά, αλλά οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης τόσο στη βιομηχανία όσο και στις υπηρεσίες έχουν μειωθεί, παρά την πρόσφατη ανάκαμψη, αντανακλώντας την ασθενέστερη ισχύ των τιμών. Καθώς τα αποτελέσματα της γερμανικής πολιτικής θα εξαφανιστούν μετά το καλοκαίρι, η ING αναμένει περαιτέρω πτώση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Πώς η ΕΚΤ θα σταθμίσει την ασθενέστερη ανάπτυξη και τον υψηλό πληθωρισμό

Τα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν μετά τη συνεδρίαση του Ιουλίου δίνουν περιθώρια τόσο για παύση όσο και για απόφαση αύξησης επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα. Πιο μελλοντικά οι κεντρικές τράπεζες θα επέλεγαν ξεκάθαρα μια παύση μετά από περισσότερο από ένα χρόνο αυξήσεων των επιτοκίων κατά 425 μονάδες βάσης, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την ανάπτυξη και τον αποπληθωρισμό πιθανότατα να αποκτήσει δυναμική τους επόμενους μήνες. Το να αγοράσουν λίγο χρόνο για να αξιολογήσουν πώς θα εξελιχθούν οι μέχρι τώρα αυξήσεις επιτοκίων θα ήταν το βασικό σενάριο.

Ωστόσο, η εμπειρία του περασμένου έτους έδειξε ότι η ΕΚΤ εμμένει στη στάση της να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στα πραγματικά στοιχεία παρά στα αναμενόμενα, και εξακολουθεί να βλέπει μεγαλύτερο κίνδυνο να σταματήσει πολύ νωρίς η αυστηροποίηση παρά να προχωρήσει πολύ μακριά. Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου καθώς και τα πρόσφατα σχόλια υποδεικνύουν ότι η ΕΚΤ φαίνεται ακόμη να έχει μεγαλύτερη ανοχή σε αρνητικές εκπλήξεις ανάπτυξης παρά σε απροσδόκητες εξελίξεις του πληθωρισμού.

Μια τελική αύξηση

Συνολικά, σύμφωνα με την ING η συνεδρίαση της ΕΚΤ της επόμενης εβδομάδας θα έχει έντονες και περίπλοκες συζητήσεις. Σε κάθε περίπτωση, δεν αναμένει από την ΕΚΤ να ανακοινώσει το τέλος του κύκλου σύσφιξης της πριν από την αλλαγή του έτους.

Αυτό το σενάριο έχει αρκετές πιθανότητες να διαψευστεί, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός ο πληθωρισμός, η εστίαση στις πραγματικές και όχι στις προβλεπόμενες εξελίξεις και ο φόβος της πρόωρης διακοπής θα γείρει την ισορροπία προς μια τελική αύξηση επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα, καταλήγει η ING.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή