Οι αγορές περιμένουν την Πέμπτη τη νέα απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια και είναι η πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια που δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι πρόκειται να συμβεί άμεσα.

Kεντρικές τράπεζες: Μια αμφίρροπη μάχη σε Φρανκφούρτη – Ουάσιγκτον για τα επιτόκια

Με τον πληθωρισμό να παραμένει υψηλός στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος, αλλά και την ανάπτυξη να παραμένει χαμηλή, επικρατεί αυξημένος προβληματισμός για το εάν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η δέκατη κατά σειρά αύξηση στο κόστος δανεισμού, κάνοντας πιο δύσκολη την απόφαση για την κεντρική τράπεζα.

Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ και τα υπόλοιπα μέλη της ΕΚΤ βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού με τα δεδομένα να είναι πολλά και αντικρουόμενα.

Καίει ο πληθωρισμός

Πολλά θα κριθούν από την πορεία του πληθωρισμού ο οποίος εξακολουθεί και επιμένει στη ζώνη του ευρώ. Οι τιμές έτρεχαν στην ευρωζώνη με ποσοστό πάνω από 5% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, ποσοστό που είναι υπερδιπλάσιο από το 2% που θέτει σαν στόχο η ΕΚΤ. Σε υψηλά επίπεδα παραμένει και ο δομικός πληθωρισμός ο οποίος δεν συνυπολογίζει τις ευμετάβλητες τιμές των καυσίμων και των τροφίμων.

Ασθμαίνει η ανάπτυξη

Την ίδια στιγμή οι ανησυχίες για την οικονομία της ηπείρου είναι πολλές. Το ευρώ κατέγραψε την όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές έκαναν λόγο για διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ της στασιμότητας  της οικονομίας στην ευρωζώνη και της πιο ισχυρής ανάπτυξης στις ΗΠΑ. Το ενιαίο νόμισμα έχει χάσει περισσότερο από 5% απέναντι του αμερικανικού από τα μέσα Ιουλίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,07 δολάρια. Η υποχώρηση αυτή αντανακλούσε τις εντεινόμενες αμφιβολίες για το εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια στη συνεδρίασή της αυτή την εβδομάδα εν μέσω ευρέως διαδεδομένων ενδείξεων ότι η οικονομία της ευρωζώνης οδεύει προς ύφεση, σχολίαζαν σχετικά οι Financial Times.

Βαρόμετρο η Γερμανία

Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία, χώρα η οποία αποτελεί την παραδοσιακή μηχανή ανάπτυξης της ευρωζώνης, μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας. Αντίθετα, στις ΗΠΑ οι αιτήσεις ανεργίας απροσδόκητα, αποτελώντας ένα ακόμη σημάδι ανθεκτικότητας στην αγορά εργασίας της χώρας. Η εξέλιξη αυτή είναι πιθανό να ενθαρρύνει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενισχύοντας την ελκυστικότητα του δολαρίου.

Ο δομικός πληθωρισμός

Όλα αυτά έχουν δείχνουν ότι η ΕΚΤ θα ήθελε να προχωρήσει σε λίγο πιο περιοριστική νομισματική πολιτική ακόμη και πως εξακολουθεί να ανησυχεί πολύ για τον πληθωρισμό. Την ίδια στιγμή ορισμένοι παράγοντες των αγορών πιστεύουν ότι τα διαφαινόμενα σημάδια ύφεσης στην Ευρώπη θα δυσκολέψουν την κεντρική τράπεζα να πατήσει πάλι άμεσα τη σκανδάλη. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αποκλείει τις πιο ασταθείς τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και παρακολουθείται στενά από την κεντρική τράπεζα, παραμένει κι αυτός πολύ πάνω από τον στόχο, στο 5,3%.

Οι προβλέψεις

Σε έρευνα που πραγματοποίησε το Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων προβλέπεται ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει μεν ξανά τα επιτόκια, πιθανότατα για μια ακόμη και τελευταία φορά, αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος εάν αυτό θα γίνει στην προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 14 Σεπτεμβρίου, ή κάποια στιγμή αργότερα.

Ανάμεσα σε όσους έλαβαν μέρος στην έρευνα είναι μοιρασμένοι όσοι θεωρούν ότι θα γίνει νέα αύξηση 25 μονάδων βάσης την Πέμπτη, ή εάν κάτι τέτοιο είναι πιο πιθανό να συμβεί τον Οκτώβριο -όταν και το βασικό επιτόκιο δανεισμού της ΕΚΤ θα φτάσει στο 4% από 3,75% σήμερα. Οι ίδιοι ερωτηθέντες θεωρούν ότι σε κάθε περίπτωση τα επιτόκια της ΕΚΤ θα έχουν φτάσει στο ζενίθ τους μέχρι το Δεκέμβριο του έτους που διανύουμε και πως είναι πιθανό να ξεκινήσουν κάποιες μειώσεις μέσα στο 202, αν και είναι νωρίς ακόμη για τέτοιες προβλέψεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή