Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κοινοποίησε στις παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες τον τελικό αριθμό εργαζομένων και τη δημιουργία των γραφείων διαπραγμάτευσης που θα πρέπει να έχουν στη ζώνη του ευρώ, σηματοδοτώντας έτσι το τέλος μιας διαδικασίας που ξεκίνησε όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016.

«Έχουμε γυρίσει σελίδα», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Αντρέα Ενρία, ο οποίος ηγείται του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. «Είμαι πολύ περήφανος για αυτή τη διαδικασία. Δεν ήταν μια εδαφική αρπαγή των επιχειρήσεων. Ήταν πολύ προσεκτική, πολύ επικεντρωμένη στη διαχείριση κινδύνου».

ΕΚΤ προς τράπεζες: Επιταχύνετε την έξοδο από τη Ρωσία

«Επέλαση» δισεκατομμυρίων

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι παγκόσμιες τράπεζες μετέφεραν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων και χιλιάδες θέσεις εργασίας στην ΕΕ προκειμένου να διατηρήσουν την πρόσβαση σε πελάτες εκεί μετά το Brexit, το οποίο είχε ως αποτελέσμα να διακοπούν πολλοί από τους δεσμούς του Ηνωμένου Βασιλείου με το μπλοκ. Μετά από αυτή την άνευ προηγουμένου εισροή εταιρειών, η ΕΚΤ διεξήγαγε έρευνα για να διασφαλίσει ότι οι ευρωπαϊκές εμπορικές δραστηριότητες των δανειστών δεν ήταν ακόμη πολύ συνδεδεμένες με το Λονδίνο.

«Μόλις στείλαμε στις τράπεζες τις τελικές αποφάσεις για το τι θέλουμε να κάνουν σε σχέση με τα μεμονωμένα γραφεία», είπε ο Ενρία. «Μερικοί από αυτούς έχουν ήδη επαρκείς δυνατότητες διαχείρισης κινδύνου σε αυτά τα γραφεία. Μερικά από τα γραφεία πρέπει να ενισχυθούν».

Οι τράπεζες πρέπει επίσης να λάβουν έγκριση από την ΕΚΤ για ορισμένα μοντέλα μαθηματικού κινδύνου που χρησιμοποιούν για να κατευθύνουν τις επιχειρήσεις τους, υπογράμμισε.

«Έχουμε ένα τεράστιο σημείο συμφόρησης αιτημάτων για έγκριση εσωτερικών μοντέλων», είπε. «Αλλά η διαδικασία έχει προχωρήσει πολύ καλά και είμαστε κοντά στην κατάσταση στην οποία θα ήταν όπως κάθε άλλη τράπεζα υπό την εποπτεία μας».

Ενώ οι εισερχόμενες τράπεζες είχαν αρχικά «πολύ στη νοοτροπία να ελαχιστοποιήσουν οποιαδήποτε αλλαγή», τώρα αρχίζουν να εξετάζουν πώς να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους στην τραπεζική ένωση της Ευρώπης, κατέληξε ο Ενρία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής