Οι περικοπές στις εξαγωγές πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία θα δημιουργήσουν «σημαντικό έλλειμμα εφοδιασμού» ενισχύοντας την αστάθεια στις τιμές, προειδοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.
Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου αντιμετωπίζουν έλλειμμα 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 μετά τις ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας από τους ηγέτες του ΟΠΕΚ+ ότι θα παρατείνουν τις περικοπές μέχρι το τέλος του έτους.
IEA: Ο κόσμος βρίσκεται στην «αρχή του τέλους» για τα ορυκτά καύσιμα
Πρόκειται για έλλειμμα μικρότερο από το προβλεπόμενο τον περασμένο μήνα, ως αποτέλεσμα ιστορικών αλλαγών στις εκτιμήσεις της ζήτησης, αλλά εξακολουθεί να εγκυμονεί κινδύνους για τους καταναλωτές.
Η ΙΕΑ υπογραμμίζει επίσης ότι ακόμα και αν οι δύο αυτοί παραγωγοί χαλαρώσουν τα όριά τους στις αρχές του 2024, τα αποθέματα πετρελαίου θα εξαντληθούν σημαντικά, αφήνοντας τις τιμές ευάλωτες σε κραδασμούς. Σημειώνεται ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent σκαρφάλωσαν στο υψηλό 10 μηνών πάνω από τα 92 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη, και διατηρούνται σε αυτά τα επίπεδα και σήμερα Τετάρτη.
Αμείωτη η «όρεξη» για πετρέλαιο – Τι συμβαίνει με τη ζήτηση
Σφικτή αγορά
«Η αγορά είναι ιδιαίτερα σφικτή το δεύτερο εξάμηνο του έτους», δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Τόριλ Μοσόνι, επικεφαλής του τμήματος αγοράς πετρελαίου της IEA: «Ήδη τον Αύγουστο είδαμε τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου να μειώνονται κατά 75 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία».
Οι Σαουδάραβες και άλλα έθνη του ΟΠΕΚ+ λένε τακτικά ότι η παρέμβασή τους αποσκοπεί στην εξισορρόπηση των αγορών, αλλά τα στοιχεία του ίδιου του ομίλου που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη δείχνουν μια ακόμη μεγαλύτερη τρύπα προσφοράς το επόμενο τρίμηνο άνω των 3 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα – η μεγαλύτερη σε τουλάχιστον ένα δεκαετία.
Το Bloomberg σημειώνει ότι το πετρελαϊκό καρτέλ έχει δώσει ελάχιστες εξηγήσεις για την τρέχουσα στρατηγική του.
«Τα αποθέματα πετρελαίου θα είναι σε δυσάρεστα χαμηλά επίπεδα, ενισχύοντας τον κίνδυνο της αστάθειας στις τιμές, που δεν θα ήταν προς το συμφέρον ούτε των παραγωγών ούτε των καταναλωτών, δεδομένου του εύθραυστου οικονομικού περιβάλλοντος», ανέφερε η IEA.
Βολές κατά του ΟΠΕΚ
Η έκθεση της ΙΕΑ αποτελεί εμμέσως πλην σαφώς μια σαφή κριτική για τη συνεργασία Σαουδικής Αραβίας-Ρωσίας, η οποία εστιάζει στην ενεργειακή διαταραχή και την πληθωριστική άνοδο που πυροδότησε ο πόλεμος της Μόσχας κατά της Ουκρανίας.
«Η συμμαχία Σαουδικής Αραβίας – Ρωσίας αποδεικνύεται μια τρομερή πρόκληση για τις αγορές πετρελαίου», ανέφερε η IEA που εδρεύει στο Παρίσι στη μηνιαία έκθεσή της την Τετάρτη. «Η παράταση των περικοπών της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους θα κλειδώσει σε ένα σημαντικό έλλειμμα της αγοράς μέχρι το τέταρτο τρίμηνο».
Οι εντάσεις μεταξύ του οργανισμού και της ομάδας παραγωγών έχουν φουντώσει τα τελευταία χρόνια, καθώς ο ΔΟΕ επέκρινε τον ΟΠΕΚ+ για πιέσεις στους καταναλωτές και το Ριάντ περιφρόνησε τις προβλέψεις του οργανισμού για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΟΕ Φατίχ Μπιρόλ δήλωσε την Τρίτη ότι η ζήτηση για πετρέλαιο μπορεί να φτάσει στο μέγιστο επίπεδο αυτή τη δεκαετία καθώς οι καταναλωτές στρέφονται προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να αποτρέψουν την καταστροφική κλιματική αλλαγή. «Μπορεί να είμαστε μάρτυρες της αρχής του τέλους της εποχής των ορυκτών καυσίμων», είπε.
Ο ΔΟΕ μείωσε τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για κάθε χρόνο από το 2022 κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα. Η ιστορική αναθεώρηση συρρίκνωσε τις προοπτικές για το έλλειμμα προσφοράς που αναμενόταν αργότερα φέτος, ακόμη και όταν τα μέλη του ΟΠΕΚ+ περιόρισαν περαιτέρω την προσφορά.
Ωστόσο, ο οργανισμός συνεχίζει να εκτιμά ότι η παγκόσμια κατανάλωση σημείωσε ρεκόρ τον Ιούνιο και θα αυξηθεί κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών στα 101,8 εκατομμύρια ημερησίως. Η Κίνα, παρά το γεγονός ότι παλεύει με πολλαπλές οικονομικές κρίσεις, θα αντιπροσωπεύει το 75% της ανάπτυξης.
Latest News
Δυναμικό come back του LNG στην Ελλάδα - Αυξήθηκε η κατανάλωση φυσικού αερίου [γραφήματα]
Συνολικά στο ενδεκάμηνο το αέριο αυξήθηκε κατά 28.3%, ενώ το ρωσικό αέριο παρέμεινε πρώτο με μερίδιο 52,1%
Εξαγωγική δύναμη η Ελλάδα το 2024 στην ηλεκτρική ενέργεια
Αυξημένες κατά 76% οι εξαγωγές ρεύματος το 2024, συγκριτικά με το 2023 - Έκθεση του ΙΕΝΕ καταγράφει την εικόνα της ενεργειακής αγοράς τη φετινή χρονιά
Καμπανάκι από ΙΕΑ - Θα... πλημμυρίσουν πετρέλαιο οι αγορές το 2025
Οι παγκόσμιες αγορές θα έχουν υπερπροσφορά σε πετρέλαιο της τάξης των 1,4 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Παρουσίαση του GREGY στο «Βαλκανικό Νταβός»
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY) παρουσιάστηκε στο «Power Summit 2024» στη Σόφια
Κ. Μαύρος (Όμιλος ΔΕΗ): Από νέο σημείο εκκίνησης οι ΑΠΕ το 2025
Η επόμενη τριετία είναι η τριετία των ΑΠΕ στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων, είπε ο Κ. Μαύρος
Helleniq Energy: Χτίζει τον 5ο πυλώνα στην αγορά ενέργειας – Τι αλλάζει με το deal της Elpedison
Η Helleniq Energy μετά την απόκτηση του 100% της Elpedison καθετοποιεί πλήρως τις δραστηριότητες της στην ηλεκτρική ενέργειας
Κληρώνει για τους «υδρογονάνθρακες» - Η ώρα της ExxonMobil, το αδιέξοδο της Energean και ο νέος επενδυτής
Σε κρίσιμο σημείο το project «Υδρογονάνθρακες» που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός την άνοιξη του 2022 – Οι γεωπολιτικές εξελίξεις
Φόβοι για νέα κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Ο ψυχρός Νοέμβριος, οι αυξημένες τιμές στο φυσικό αέριο και η λήξη της συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας προκαλούν ανησυχία για τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης