Στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία παίρνει την σκυτάλη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι στραμμένα όλα τα φώτα αυτή την εβδομάδα με τις αγορές να αναμένουν ότι δεν θα ακολουθήσει τα βήματα της ευρωπαϊκής ομόλογής της και θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, ολοκληρώνοντας τον πιο επιθετικό κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής εδώ και δεκαετίες.

Αν και μια τέτοια εξέλιξη ευνοεί τις τοποθετήσεις στις μετοχές ωστόσο τροχοπέδη στην άνοδο θα μπορούσαν να αποτελέσουν οι αβέβαιες προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας και οι υψηλές αποτιμήσεις, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.

Αγορές: Πού προβλέπεται να τοποθετήσουν οι επενδυτές 1,5 τρισ. δολ. έως το τέλος του έτους

«Μια προσεκτική Fed» εκτιμά η επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg Economics, ‘Αννα Γουόνγκ «θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια των ΗΠΑ, αλλά θα κρατήσει ανοιχτές τις επιλογές της. Εάν η αγορά εργασίας ψυχρανθεί κατά το υπόλοιπο του έτους, όπως αναμένουμε, και το ποσοστό ανεργίας αυξηθεί στο 4,1%, όπως προβλέπει η Περίληψη των Οικονομικών Προβλέψεων, η Fed πιθανότατα θα έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων»

Οι αγορές προεξοφλούν παύση

Η απόφαση της Federal Reserve θα ανακοινωθεί την Τετάρτη και μέχρι σήμερα οι πιθανότητες να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια είναι στο 97%, σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch Tool, το οποίο παρακολουθεί τα στοιχήματα σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με το επιτόκιο πολιτικής της κεντρικής τράπεζας. Οι έμποροι βλέπουν περίπου δύο στις τρεις πιθανότητες η Fed να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της CME. Οι αποδόσεις για τον Δεκέμβριο δείχνουν περίπου 60% πιθανότητα τα επιτόκια να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα.

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, οι μετοχές εκτιμάται ότι θα κινηθούν ανοδικά. Μετά τις έξι τελευταίες περιόδους πιστωτικής σύσφιγξης της Fed, ο S&P 500  σημείωσε άνοδο κατά μέσο όρο 13% από την τελική αύξηση του επιτοκίου έως την πρώτη μείωση στον επόμενο κύκλο, όπως έδειξε ανάλυση της εταιρείας χρηματοοικονομικών ερευνών CFRA.

Ωστόσο επενδυτές που συντάσσονται με το σενάριο των αρκούδων προειδοποιούν ότι είναι θέμα χρόνου το υψηλό κόστος χρήματος να αποτυπωθεί στην πραγματική οικονομία και να οδηγήσει σε ύφεση. Αυτό που υποστηρίζουν και τα περιστέρια στην κεντρική τράπεζα, που δίνουν ένα διάστημα εννιά με 15 μήνες για να φανούν τα αποτελέσματα της νομισματικής σύσφιγξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αν και οι περισσότεροι επενδυτές πιστεύουν ότι μια ύφεση είναι απίθανη το 2023, μια επιβράδυνση το επόμενο έτος παραμένει μια πιθανότητα για ορισμένους συμμετέχοντες στην αγορά. Το σημαντικότερο επιχείρημα σ΄αυτό το σενάριο είναι η ανεστραμμένη καμπύλη των αποδόσεων στα ομόλογα, που ιστορικά καταγράφεται πριν μια ύφεση και θεωρείται ως σημάδι προπομπός.

Μέχρι στιγμής  ο S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο που ξεπερνά το 16% από την αρχή της χρονιάς, με την άνοδο να τροφοδοτείται  και από την ανθεκτικότητα που έχει δείξει η αμερικανική οικονομία στα υψηλά επιτόκια.

«Η αγορά πιθανόν να το χαρεί λίγο αν είναι το τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της Fed», εξηγεί στο Reuters δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων στην Northwestern Mutual Wealth Management Company, Mπρέντ Σουτ. Ωστόσο, «δεν νομίζω ότι η οικονομία θα παραμείνει εκτός ύφεσης και αυτό θα είναι που θα κρίνει τελικά την κατεύθυνση των μετοχών», σημειώνει. Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία του έχει επιλέξει τοποθετήσεις σταθερού εισοδήματος έναντι των μετοχών.

«Εάν η Wall Street καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Fed έχει τερματίσει το πρόγραμμα σύσφιγξης των επιτοκίων της, αυτό θα προσέφερε τουλάχιστον στήριξη, αν όχι θα έδινε στις μετοχές έναν πρόσθετο καταλύτη για να συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα», σημειώνει ο Σαμ Στόβαλ, επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής της CFRA, Σαμ Στόβαλ.

Ποιοι πάνε κόντρα στις προβλέψεις των αγορών

Την εντελώς αντίθετη άποψη από τις προβλέψεις των αγορών εκφράζουν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση των Financial Times σε συνεργασία με το Kent A Clark Center for Global Markets του University of Chicago Booth School of Business. H έρευνα ανέδειξε ότι η αποτελεσματική τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων και η επαναφορά του πληθωρισμού στο 2% θα απαιτήσει πιο υψηλό κόστος δανεισμού από ό,τι προβλέπουν σήμερα οι συμμετέχοντες στην αγορά.

Από τους 40 ερωτηθέντες που ερωτήθηκαν μεταξύ 13 και 15 Σεπτεμβρίου, περίπου το 90% πιστεύει ότι η Fed έχει περισσότερη δουλειά να κάνει.

Σχεδόν οι μισοί από τους οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα προέβλεψαν ότι το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα κορυφωθεί στο 5,5-5,75%, γεγονός που υποδηλώνει μία ακόμη αύξηση του επιτοκίου κατά ένα τέταρτο της μονάδας.

Ένα άλλο 35% αναμένει ότι η Fed θα ωθήσει το επιτόκιο αναφοράς στο 5,75-6%. Μια μικρή ομάδα – το 8% – πιστεύει ότι το επιτόκιο πολιτικής θα ξεπεράσει το 6%!

Σχεδόν ένα μήνα πριν ο επικεφαλής της Fed, Tζερόμ Πάουελ στην τοποθέτηση του στο Τζάκσον Χόλ έδωσε σήμα για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων σε περίπτωση που οι πιέσεις στις τιμές επιμείνουν ή η αμερικανική οικονομία συνεχίσει να αποδεικνύεται πιο ισχυρή από ό,τι αναμενόταν, ωστόσο δεσμεύτηκε ότι η κεντρική τράπεζα «θα προχωρήσει προσεκτικά καθώς θα αποφασίσουμε αν θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω σύσφιγξη ή, αντίθετα, αν θα διατηρήσουμε σταθερό το επιτόκιο πολιτικής και θα περιμένουμε περαιτέρω δεδομένα».

«Έχουμε μπροστά μας μία από τις πιο περίεργες εβδομάδες της χρονιάς, διότι υπάρχει μια συντριπτική αίσθηση ότι η Fed θα παραμείνει σε αναμονή, δεν θα αυξήσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα, οπότε πρέπει να είμαι ο μόνος που ανησυχεί για το τι θα πει ο Πάουελ  μετά την επόμενη μεγάλη συνεδρίαση», τονίζει Τζίμ Κράμερ του CNBC .«Τώρα, το επισημαίνω αυτό» συνεχίζει με το γνωστό γλαφυρό του λόγο «γιατί απλά δεν βλέπω αρκετά στοιχεία ότι ο πληθωρισμός έχει εξημερωθεί σε σημείο που ο Πάουελ θα έπρεπε να αλλάξει τη γλώσσα που χρησιμοποιεί».

Οι υψηλές αποτιμήσεις

Ορισμένοι επενδυτές, ωστόσο, βλέπουν προκλήσεις για τη χρηματιστηριακή αγορά ακόμη και αν η Fed ολοκληρώσει τον κύκλο των αυξήσεων.  Οι αναλυτές της Oxford Economics προβλέπουν περαιτέρω πτώση των παγκόσμιων κερδών, σημειώνοντας ότι οι μετοχές «έχουν συνήθως καταγράψει πολύ ασθενέστερες αποδόσεις μετά την τελευταία αύξηση των επιτοκίων της Fed, όταν αυτή συνέπεσε με πτώση των EPS».

Η Oxford και άλλοι επενδυτές είναι επίσης επιφυλακτικοί για τις αποτιμήσεις των μετοχών, οι οποίες έχουν διογκωθεί φέτος. Ο S&P 500 διαπραγματεύεται σε περίπου 19 φορές τις μελλοντικές εκτιμήσεις για τα κέρδη 12 μηνών έναντι 17 φορές στις αρχές του έτους και του μακροπρόθεσμου μέσου όρου των 15,6 φορές, σύμφωνα με την LSEG Datastream.

Οι αποτιμήσεις των μετοχών απειλούνται επίσης από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, η οποία έχει αυξήσει την ελκυστικότητα του σταθερού εισοδήματος ως επενδυτικής εναλλακτικής λύσης έναντι των μετοχών. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου βρίσκεται κοντά σε υψηλά επίπεδα άνω των 15 ετών.

«Αν (η Fed) έβγαινε και έλεγε «τελειώσαμε», ναι, νομίζω ότι αυτό θα ήταν μάλλον λόγος για κάποιο πανηγύρι», εκτιμά ο επικεφαλής επενδύσεων στην Cresset Capital.Τζακ Άμπλιν Αλλά δεν είμαι σίγουρος πόσο βιώσιμο θα ήταν, δεδομένου ότι οι μετοχές αποτιμώνται ήδη σε σχέση με τα ομόλογα.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street