Ανατροπή στις προβλέψεις των αγορών για παύση της αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ φέρνει δημοσκόπηση που διενήργησαν οι Financial Times με την συμμετοχή των κορυφαίων ακαδημαϊκών οικονομολόγων.

Περισσότερο από το 40% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια δύο ή περισσότερες φορές από το σημερινό επίπεδο αναφοράς του 5,25-5,5%, το οποίο αποτελεί υψηλό 22 ετών.

Federal Reserve: Απώλειες άνω των 100 δισ. δολ. μετά την αύξηση των επιτοκίων

Ακαδημαϊκή κοινότητα vs Αγορές

Αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση με το κλίμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch Tool, το οποίο παρακολουθεί τα στοιχήματα σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με το επιτόκιο πολιτικής της κεντρικής τράπεζας οι πιθανότητες να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια είναι στο 97%. Οι έμποροι βλέπουν περίπου δύο στις τρεις πιθανότητες η Fed να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της CME. Οι αποδόσεις για τον Δεκέμβριο δείχνουν περίπου 60% πιθανότητα τα επιτόκια να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με το Kent A Clark Center for Global Markets του University of Chicago Booth School of Business, αναδεικνύει ότι η αποτελεσματική τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων  και η επαναφορά του πληθωρισμού στο 2% θα απαιτήσει πιο υψηλό κόστος δανεισμού από ό,τι προβλέπουν σήμερα οι συμμετέχοντες στην αγορά.

«Κάποια από τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι ότι η πολιτική δεν είναι τόσο σφιχτή», εξηγεί στους FT η Τζούλι Σμίθ, καθηγήτρια οικονομικών στο Lafayette College, σημειώνοντας ότι οι ευαίσθητοι στα επιτόκια τομείς, όπως η αγορά κατοικίας, παρέμειναν «εκπληκτικά ισχυροί» παρά το γεγονός ότι δέχθηκαν πλήγμα.Δεν φαίνεται ότι υπάρχει αρκετή υποχώρηση από τους καταναλωτές για να επιβραδύνει την οικονομία και νομίζω ότι αυτό είναι πραγματικά το ζήτημα».

Από τους 40 ερωτηθέντες που ερωτήθηκαν μεταξύ 13 και 15 Σεπτεμβρίου, περίπου το 90% πιστεύει ότι η Fed έχει περισσότερη δουλειά να κάνει.

Σχεδόν οι μισοί από τους οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα προέβλεψαν ότι το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα κορυφωθεί στο 5,5-5,75%, γεγονός που υποδηλώνει μία ακόμη αύξηση του επιτοκίου κατά ένα τέταρτο της μονάδας.

Ένα άλλο 35% αναμένει ότι η Fed θα ωθήσει το επιτόκιο αναφοράς στο 5,75-6%. Μια μικρή ομάδα – το 8% – πιστεύει ότι το επιτόκιο πολιτικής θα ξεπεράσει το 6%!

Μόλις τα επιτόκια κορυφωθούν, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία της άποψης ότι η Fed θα τα διατηρήσει εκεί για αρκετό καιρό. Περίπου το 60% των ερωτηθέντων πίστευαν ότι η πρώτη μείωση θα γίνει το τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους ή αργότερα.

Αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από το ποσοστό των οικονομολόγων που προέβλεπαν αυτό το χρονοδιάγραμμα τον Ιούνιο, την τελευταία φορά που ερωτήθηκαν.

Ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν υποχωρήσει και η αγορά εργασίας αμβλύνεται, πολλοί από τους οικονομολόγους  ανησυχούν ότι η υποκείμενη δυναμική της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου είναι ακόμη πολύ ισχυρή και ότι ο πληθωρισμός θα καταπολεμηθεί πολύ δύσκολα.

Ο Γκόρντον Χάνσον, καθηγητής στη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ, σημειώνει: «Ακριβώς όπως υπήρχε ανησυχία ότι η Fed ήταν πολύ αργή για να αντιδράσει, δεν θέλετε η Fed να είναι πολύ γρήγορη για να χαλαρώσει».

Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4%, ενώ ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed – ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών μετά την αφαίρεση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας – αναμένεται να συγκρατηθεί στο 3,8%. Από τα τελευταία στοιχεία του Ιουλίου διαμορφώνεται στο 4,2%.

Μέχρι το τέλος του 2024, μόνο το ένα τρίτο θεωρεί «πολύ» ή «λίγο» απίθανο ο βασικός πληθωρισμός να ξεπεράσει το 3%. Η συντριπτική πλειοψηφία είδε είτε ίσες είτε περισσότερες πιθανότητες ότι θα το κάνει.

Ενέργεια και Κίνα

Οι οικονομολόγοι ανέδειξαν τον περιορισμό της προσφοράς πετρελαίου ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον πληθωρισμό.

Η Κριστιάν Μπάουμερ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Notre-Dame, είναι μεταξύ εκείνων που ανησυχούν για τις τιμές της ενέργειας μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας να μειώσουν την προσφορά. Αναμένει ότι οι τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω, αυξάνοντας ενδεχομένως τις προσδοκίες για τον μελλοντικό πληθωρισμό. Εππλέον θα φρενάρουν την υποχώρηση των τιμών, εάν οι εταιρείες επιλέξουν να μετακυλήσουν το υψηλότερο κόστος στους καταναλωτές.

Η απότομη επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας θα μπορούσε να αντισταθμίσει αυτό το γεγονός, καθώς αναμένεται να συμπαρασύρει την παγκόσμια ανάπτυξη τους επόμενους μήνες.

Οι εγχώριοι αντίξοοι άνεμοι, όπως η ανταπόδοση των πληρωμών των φοιτητικών δανείων και η διαφαινόμενη απειλή ενός κυβερνητικού κλεισίματος, θα μπορούσαν να επιβαρύνουν περαιτέρω τη ζήτηση.

Ήπια προσγείωση της οικονομίας

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για τις πιθανότητες μιας ήπιας προσγείωσης, σύμφωνα με την οποία η Fed μπορεί να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς υπερβολικές απώλειες θέσεων εργασίας.

Περισσότερο από το 40% έκρινε «κάπως» πιθανό ότι η επαναφορά του πληθωρισμού προς το 2% θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς το ποσοστό ανεργίας να έχει ξεπεράσει το 5%. Άλλο ένα τέταρτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι «περίπου τόσο πιθανό όσο και όχι».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή