Οι καλύτερες αποδόσεις μετά από χρόνια που προσφέρουν τα αμοιβαία κεφάλαια σε συνδυασμό με τις αβεβαιότητα που διακατέχει τις αγορές για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, έχουν στρέψει μαζικά τους επενδυτές στην εν λόγω αγορά.

Από την αρχή του έτους έχουν εισρεύσει στην αγορά κεφάλαια ύψους 1 τρισ. δολαρίων και σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Bank of America Securities -η οποία επικαλείται τα στοιχεία της EPFR- αν συνεχισθεί ο ρυθμός αυτός έως τα τέλη του τρέχοντος έτους τότε το συνολικό ποσό των τοποθετήσεων θα φθάσει στο ρεκόρ του 1,5 δισ. δολαρίων.

Αμοιβαία κεφάλαια: Στροφή των επενδυτών – Σε υψηλό 15 ετών το ενεργητικό

Οι στρατηγικοί αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας έγραψαν σε σημείωμα, ότι αυτή η αθρόα εισροή μετρητών στα αμοιβαία κεφάλαια τα οποία συνήθως κατέχουν περιουσιακά στοιχεία πολύ χαμηλού κινδύνου, όπως βραχυπρόθεσμο κρατικό χρέος που είναι εύκολο να αγοραστεί και να πωληθεί, αντανακλά «ένα τρισεκατομμύριο δολάρια αμφιβολίας» σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας και τα πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

«Οι εισροές σε μετρητά αντανακλούν μια τεράστια αμφιβολία ως προς το αν πρόκειται για μια μαλακή ή σκληρή προσγείωση (της αμερικανικής οικονομίας), αν η Fed έχει τελειώσει ή δεν έχει τελειώσει (με τις αυξήσεις των επιτοκίων), αν πρόκειται για μια bull market ή εξακολουθεί να είναι μια bear market», δήλωσε ο Michael Hartnett, επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής της BofA Securities.

Αυτά τα μεγάλα ερωτήματα δεν έχουν επιλυθεί -και μέχρι να επιλυθούν, τα αμοιβαία κεφάλαια με 5% επιστροφή χωρίς κίνδυνο, θα συνεχίσουν να προσελκύουν τους επενδυτές, αναφέρουν οι αναλυτές, προσθέτοντας ότι υπάρχει «απλά μια έλλειψη πεποίθησης» στις αγορές αυτή τη στιγμή.

Οι αποδόσεις που διατίθενται στα αμοιβαία κεφάλαια έχουν εκτιναχθεί από τότε που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να ανεβάζει τα επιτόκια τον περασμένο Μάρτιο για να περιορίσει τον πληθωρισμό, ανεβάζοντάς τις σε ένα εύρος στόχων από 5% έως 5,25%. Στο μεταξύ, οι πιο ριψοκίνδυνες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων παρουσιάζουν μεταβλητότητα τους τελευταίους μήνες, καθώς τα στοιχήματα σχετικά με την πιθανότητα μιας μεγάλης οικονομικής ύφεσης αμφιταλαντεύονται.

Η κρίση στον τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ

Οι περισσότερες εισροές στα αμοιβαία κεφάλαια καταγράφηκαν την περασμένη άνοιξη, με 372 δισ. δολάρια να εισρέουν μόνο κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, καθώς η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature ανάγκασε τους καταθέτες να αναζητήσουν άλλα καταφύγια για τα κεφάλαιά τους.

Έκτοτε, η αθρόα εισροή έχει επιβραδυνθεί, καθώς οι ανησυχίες για τον τραπεζικό κλάδο έχουν υποχωρήσει. Ωστόσο, ο περασμένος μήνας σηματοδότησε τον καλύτερο Αύγουστο που έχει καταγραφεί ποτέ για τις εισροές κεφαλαίων στα αμοιβαία κεφάλαια στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR, καθώς ανήλθαν στα 130 δισ. δολάρια.

«Οι αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων έχουν συμβαδίσει με την ταχεία άνοδο των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων και βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών, γεγονός που τα καθιστά απίστευτα ελκυστικά για τους επενδυτές», επισημαίνει η Σέλι Αντόνιεβιτς, αναπληρώτρια επικεφαλής οικονομολόγος του Investment Company Institute.

«Με τα σχετικά υψηλά βραχυπρόθεσμα επιτόκια να είναι πιθανό να συνεχιστούν για κάποιο χρονικό διάστημα, θα περιμέναμε ότι οι επενδυτές θα συνεχίσουν να κάνουν χρήση των αμοιβαίων κεφαλαίων», προσθέτει η ίδια.

Ο Άντρζεϊ Σκίμπα, επικεφαλής της RBC Global Asset Management, αναφέρει ότι τα δικά του αμοιβαία κεφάλαια απολαμβάνουν ισχυρές εισροές. Κατά την άποψή του, αυτό αντανακλά το κλίμα των επενδυτών οι οποίοι μεταθέτουν τις προσδοκίες τους για το πότε η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι η αύξηση του κόστους της ενέργειας άσκησαν ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό τον Αύγουστο, με τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται κατά 3,7% σε ετήσια βάση, από 3,2% τον Ιούλιο και υψηλότερα του 3,6% των προβλέψεων.

«Νομίζω ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο βλέπουμε τα χρήματα να επαναδραστηριοποιούνται δεν είναι επειδή οι άνθρωποι ξαφνικά ανησυχούν περισσότερο για την οικονομία [ή] πρόκειται για μια κίνηση φυγής προς την ασφάλεια», αναφέρει.

Αντίθετα, «τα οικονομικά στοιχεία ήταν πιο ισχυρά από ό,τι περίμενε ο κόσμος».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές