Ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου θα βρεθούν αύριο Δευτέρα οι Ρωσία και Ουκρανία, σε μια υπόθεση που αφορά τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι η εισβολή της στην Ουκρανία έγινε για να αποτραπεί μια γενοκτονία.

Ουκρανία: Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν γεωργικές εγκαταστάσεις στην Οδησσό

Η Ουκρανία έφερε την υπόθεση στο ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών λίγες ημέρες μετά τη εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους. Το Κίεβο υποστηρίζει ότι η Ρωσία καταχράται το διεθνές δίκαιο λέγοντας ότι η εισβολή έγινε προκειμένου να αποτραπεί μια υποτιθέμενη γενοκτονία στην ανατολική Ουκρανία.

Από τη μεριά τους, Ρώσοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να κατηγορούν την Ουκρανία ότι εκείνη έχει διαπράξει γενοκτονία.

Η Ρωσία επιθυμεί την απόρριψη της υπόθεσης και αντιτίθεται στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου. Οι ακροάσεις, που θα διαρκέσουν έως τις 27 Σεπτεμβρίου, δεν θα εμβαθύνουν στην ουσία της υπόθεσης και αντ’ αυτού επικεντρώνονται σε νομικά επιχειρήματα σχετικά με τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί την υπόθεση ως έναν πλάγιο τρόπο για να λάβει μια απόφαση σχετικά με τη συνολική νομιμότητα της στρατιωτικής της δράσης.

Από την άλλη, η Ουκρανία έχει ήδη ξεπεράσει ένα εμπόδιο, καθώς το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της σε προκαταρκτική απόφαση για την υπόθεση τον περασμένο Μάρτιο. Βάσει αυτής της απόφασης, το δικαστήριο διέταξε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές ενέργειες στην Ουκρανία.

Στις προγραμματισμένες ακροάσεις, το δικαστήριο θα ακούσει επίσης 32 άλλα κράτη, τα οποία τάσσονται υπέρ του επιχειρήματος του Κιέβου, ότι το δικαστήριο έχει δικαιοδοσία να προχωρήσει την υπόθεση.

«Φαίνεται αρκετά θετικό αν το δικαστήριο διαπιστώσει ότι έχει τη δικαιοδοσία», αναφέρει η Τζούλιετ Μακιντάιρ, λέκτορας νομικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας και παρατηρήτρια του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Ενώ η Ρωσία έχει μέχρι στιγμής αγνοήσει τις εντολές του δικαστηρίου να σταματήσει τις στρατιωτικές της ενέργειες και το δικαστήριο δεν έχει τρόπο να επιβάλει τις αποφάσεις του, οι ειδικοί λένε ότι μια ενδεχόμενη απόφαση υπέρ της Ουκρανίας θα μπορούσε να είναι σημαντική για τυχόν μελλοντικές αξιώσεις για αποζημιώσεις.

«Εάν το δικαστήριο κρίνει ότι δεν υπήρχε νόμιμη αιτιολόγηση βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία στις πράξεις της Ρωσίας, η απόφαση μπορεί να δημιουργήσει μια μελλοντική αξίωση για αποζημιώσεις», σύμφωνα με τη Μακιντάιρ.

Η Σύμβαση Γενοκτονίας των Ηνωμένων Εθνών που υπογράφηκε το 1948, ορίζει τη γενοκτονία ως εγκλήματα που διαπράττονται «με πρόθεση να καταστραφεί, ολοκληρωτικά ή εν μέρει, μια εθνική, εθνοτική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα, ως τέτοια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
«Νόμιμη η διαφορετική τιμολόγηση των πολυεθνικών», λέει ο Σκέρτσος – Γιατί στέλνει επιστολή στη φον ντερ Λάιεν ο Μητσοτάκης
Επικαιρότητα |

«Νόμιμη η διαφορετική τιμολόγηση των πολυεθνικών», λέει ο Σκέρτσος - Γιατί στέλνει επιστολή στη φον ντερ Λάιεν ο Μητσοτάκης

Το προεκλογικό όψιμο κυβερνητικό ενδιαφέρον για την ακρίβεια των πολυεθνικών είναι θέμα σημερινής ανάρτησης του υπουργού Επικρατείας