Λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίον θα επανέλθει το επίδομα προϋπηρεσίας, οι γνωστές τριετίες που «πάγωσαν» με το δεύτερο Μνημόνιο τον Φεβρουάριο του 2012, παρουσίασαν ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας.

Αρχικά ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως «είμαστε αισιόδοξοι ότι η πορεία πτώσης της ανεργίας θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «στέλνει σήμα ότι η προεκλογική μας δέσμευση για αυξήσεις μισθών είναι πραγματική πολιτική βούληση».

Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν τίθεται θέμα αναδρομική καταβολής των ποσών που χάθηκαν στα 11 χρόνια που μεσολάβησαν, καθώς «ουδέποτε μία αναστολή, όπως αυτή που επιβλήθηκε το 2012, δημιουργεί ζητήματα αναδρομικότητας».

Σημείωσε ότι το ξεπάγωμα των τριετιών θα συμπεριληφθεί στο εργασιακό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στη Βουλή ως το τέλος της εβδομάδας.

Τα παραδείγματα

Παίρνοντας τον λόγο η γενική γραμματέας του υπ. Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, ανέφερε ότι το ξεπάγωμα των τριετιών καθιστά υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες την καταβολή επιδόματος προϋπηρεσίας.

Παρουσιάζοντας μια σειρά από παραδείγματα, εξήγησε ότι εάν είχαμε εργαζόμενο που είχε προσληφθεί πριν τις 14/2/2012 και είχε συμπληρωμένες 2μισι τριετίες με κατώτατο μισθό, σήμερα ξεκινά να τρέχει για να συμπληρώσει τον χρόνο που του υπολείπεται από την 1/1/2024. Γίνεται λοιπόν τακτοποίηση χωρίς να υπολογιστεί το μεσοδιάστημα από τις 14/2/2012 μέχρι 31/12/2023.

Όσο για τους εργαζόμενους που προσελήφθησαν μετά τις 1/2/2012, αυτοί θα ξεκινήσουν να χτίζουν την προϋπηρεσία τους από 1/1/2024.

Εάν έχουμε συλλογική σύμβαση εργασίας που είναι σε ισχύ τώρα και μετά την 1/1/2024, έρχονται οι εργαζόμενοι και καλύπτονται μέσα από τη συλλογική σύμβαση.

Για συλλογικές συμβάσεις που έχουν ανασταλεί και άρα οδηγούμαστε στην ατομική σύμβαση μπορούμε αν η ατομική σύμβαση είναι γενναία, έχουν απορροφηθεί δηλαδή προσαυξήσεις που είναι σημαντικές και απορροφώντας την προϋπηρεσία, θα συμψηφιστεί με τον κατώτατο.

Ακολούθως παρουσίασε πέντε πίνακες παραδειγμάτων.

Παράδειγμα 1

Παράδειγμα 2

Παράδειγμα 3

Παράδειγμα 4

Παράδειγμα 5

Αναθεώρηση της απόφασης αν αυξηθεί η ανεργία

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη, οι εργαζόμενοι που έχουν υπόλοιπα από το παρελθόν (πριν δηλαδή το πάγωμα των τριετιών) ανέρχονται σε περίπου 600.000.

Πρόκειται για μια ισορροπημένη απόφαση, με στάθμιση της ανάγκης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ξεκαθάρισε πως «αν δούμε την ανεργία να ανεβαίνει η απόφαση θα πρέπει επανεξεταστεί», προσθέτοντας ότι το κυβερνητικό επιτελείο βλέπει την ανεργία να υποχωρεί.

Σημείωσε ότι η μεγάλη μάζα των εργαζομένων έχει προσληφθεί μετά τις 14/2/2012, με αποτέλεσμα να ξεκινούν από 1/1/2024 να χτίζουν το επίδομα προϋπηρεσίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.