Ο Τζέρεμι Γκόζ της Investcorp SA είναι δημοφιλής. Από τότε που η αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων εταιρεία εξαγόρασε τον διαχειριστή εναλλακτικής πίστωσης Marble Point στα τέλη του περασμένου έτους, διαχειρίζεται με μαεστρία υποθέσεις από τραπεζίτες και εταιρείες που προτείνουν παρόμοιες συμφωνίες.

«Γνωρίζουν ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση εξαγορών και γνωρίζουν ότι έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε επιταγές», λέει ο Γκοζ, διευθύνων εταίρος και CEO της Investcorp Credit Management, του δανειστικού βραχίονα της εταιρείας με έδρα το Μπαχρέιν. Η αγορά 200 εκατομμυρίων δολαρίων της Marble Point, ειδικής στις υποχρεώσεις δανείων με εξασφάλιση, πρόσθεσε 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση, στο τμήμα του.

Microsoft: Νέο επεισόδιο στο σίριαλ εξαγοράς της Activision Blizzard

Η Investcorp δεν είναι η μόνη υποψήφια για εταιρείες ιδιωτικών πιστώσεων που ψάχνουν αγοραστές. Ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων της Deutsche Bank AG DWS Group και η Janus Henderson Group Plc δηλώνουν και οι δύο ότι θέλουν να αγοράσουν. Σε συνέντευξή του στο Bloomberg News, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Janus Henderson, Αλί Ντιμπάτζ, λέει ότι έχει βολιδοσκοπήσει περίπου 100 ευκαιρίες από τότε που ανέλαβε την θέση αυτή τον Ιούνιο του περασμένου έτους. Αλλά δεν εξαγόρασε καμία εταιρεία. Περίπου οι μισές αφορούσαν εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία όπως το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Ενώ οι τελευταίοι 18 μήνες ήταν αρκετά άθλιοι για τους τραπεζίτες συγχωνεύσεων και εξαγορών, η πρόσφατη αύξηση του ενδιαφέροντος για συμφωνίες ιδιωτικής πίστωσης είναι μια σπάνια αναλαμπή. Αυτή η κάποτε εξειδικευμένη αγορά έχει γίνει ένα μεγαθήριο αξίας 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και οι γίγαντες διαχείρισης κεφαλαίων, που έλκονται από τις υψηλές προμήθειες και την υποχώρηση των τραπεζών από τον εταιρικό δανεισμό, θέλουν να εισέλθουν. Την ίδια στιγμή, οι μικρότερες πιστωτικές εταιρείες δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν κεφάλαια τελευταία. Πολλοί θέλουν να εξαργυρώσουν.

Αγορά για μεγάλους

Οι τιτάνες του ιδιωτικού χρέους όπως η Apollo Global, η Ares Management και η Oaktree Capital ενδέχεται επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο προσθηκών στοιχείων υψηλής ποιότητας, σύμφωνα με ορισμένα στελέχη του κλάδου. Οι εταιρείες αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Αλλά οι περισσότερες συμφωνίες μέχρι στιγμής αφορούν μεγάλους παραδοσιακούς παίκτες: η T. Rowe Price αγόρασε την Oak Hill για 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη του 2021. Στα τέλη του περασμένου έτους η Nuveen συμφώνησε να αποκτήσει τον έλεγχο της Arcmont. Φέτος το καλοκαίρι η Man Group Plc συμφώνησε να αγοράσει τη Varagon Capital και η BlackRock Inc. αγόρασε την Kreos.

«Βλέπουμε τους παραδοσιακούς διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να οδηγούν ένα μεγάλο μέρος της ζήτησης συγχωνεύσεων και εξαγορών για δυνατότητες ιδιωτικής πίστωσης», είπε στο Bloomberg ο Ντέιμιαν Χουρκουμπί, συνεργάτης της EY που ηγείται της πρακτικής συναλλαγών διαχείρισης πλούτου και περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη.

Το αυξανόμενο μέγεθος της αγοράς, παράλληλα με την υπόσχεση για προσοδοφόρες αποδόσεις, ωθεί τους καθιερωμένους διαχειριστές χρημάτων να εμπλακούν, ως τρόπο αύξησης κερδών και αποφυγής εκροών επενδυτών. Η Apollo υπολογίζει ότι η ιδιωτική πίστωση θα μπορούσε να αντικαταστήσει τελικά έως και 40 τρισεκατομμύρια δολάρια των αγορών χρέους.

Η DWS, η οποία έχει υπό διαχείριση 859 δισεκατομμύρια ευρώ, επιδιώκει να αγοράσει μικρότερες εταιρείες. Ο γερμανικός κολοσσός κεφαλαίων εξετάζει εξαγορές μεταξύ 400 και 700 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα το Bloomberg.

Το μεγαλύτερο είναι… καλύτερο

Η τάση καθοδηγείται επίσης από επενδυτές σε ιδιωτικά πιστωτικά κεφάλαια που απαιτούν κλίμακα, ποιότητα και ιστορικό παρελθόν όταν αποφασίζουν πού θα βάλουν τα χρήματά τους. Αυτό ωθεί τις εταιρείες μεσαίας κατηγορίας να συγχωνευθούν με μεγαλύτερους ανταγωνιστές για να αποφευχθούν οι αποτυχημένες συγκεντρώσεις κεφαλαίων, κάτι που με τη σειρά του αφήνει τα μικρότερα κεφάλαια με μια αυστηρή επιλογή: είτε να συμμετάσχουν στο πάρτι συγχωνεύσεων και εξαγορών ή να παλέψουν γενναία σαν μικροί παίκτες.

«Αν προσκολληθούν σε ένα μεγαλύτερο ίδρυμα», λέει ο Χιου Μακάρθουρ, πρόεδρος της παγκόσμιας πρακτικής ιδιωτικών μετοχών της Bain & Co., «δίνει σε αυτές τις εταιρείες μια μεγαλύτερη πλατφόρμα και περισσότερους πόρους για να προσλάβουν περισσότερους ανθρώπους με τρόπο που δεν μπορεί μια μεσαία επιχείρηση και θα είναι πιο ελκυστικές για τους επενδυτές».

Επιτάχυνση εξαγορών

Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα. Τα στοιχεία από το Preqin δείχνουν ότι τα κεφάλαια ιδιωτικού χρέους συγκέντρωσαν 103 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2023, από 113 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι. Φέτος κατανεμήθηκε μόνο σε 91 funds. Το 2022, ήταν 127 στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Δυστυχώς για τους ιδρυτές που θέλουν να πουλήσουν τα δημιουργήματα τους, υπάρχει επίσης μια παγίδα: Αγοραστείτε από ένα από τα μεγαθήρια και ίσως να μπείτε αντίο στην επιχείρηση σας. Σύμφωνα με τον Μακάρθουρ, πολλοί μεγάλοι οίκοι εναλλακτικής πίστωσης ενδιαφέρονται περισσότερο να αποκτήσουν μια επιχείρηση παρά να αναλάβουν επιπλέον προσωπικό και θα ήταν διατεθειμένοι να κρατήσουν τα βιβλία και να απαλλαγούν από όλα τα άλλα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή