Σάλο έχει προκαλέσει η δημοσιογραφική έρευνα 15 διεθνών ΜΜΕ, η οποία ονομάζεται Predator Files, για τις υποκλοπές.

Ανδρουλάκης: Καταγγέλλει κυβερνητική μεθόδευση με αλλαγή μελών της ΑΔΑΕ

Από την Ελλάδα στην έρευνα συμμετέχουν οι Reporters United, ενώ τη φιλοξενεί η «Εφημερίδα των Συντακτών» στο σημερινό φύλλο της. Από αυτή, ανάμεσα σε άλλα, έγινε γνωστό ότι «στην Ελλάδα υπήρχαν τα κεντρικά γραφεία (σ.σ. της Intellexa), αλλά κι ένα μεγάλο κέντρο εκπαίδευσης του Predator», όπως αποκάλυψε πρώην εργαζόμενος της Cytrox, δηλαδή της εταιρείας με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία που ανέπτυξε το Predator.

Ωστόσο, η έρευνα εμπεριέχει κι άλλες αποκαλύψεις ή επιβεβαιώνει αναφορές που υπήρχαν και στο παρελθόν.

Για παράδειγμα, ο Στέφαν Σαλιές, επικεφαλής της γαλλικής Nexa, η οποία από το 2019 συνεργαζόταν στενά με την Intellexa για την πώληση του Predator και άλλων λογισμικών υποκλοπών σε ανελεύθερα καθεστώτα, παραδέχτηκε στις γαλλικές Αρχές μετά τη σύλληψή του ότι επεξεργαζόταν σχέδια για πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) συστήματος παρακολούθησης στην Ελλάδα.

Ο Στέφαν Σαλιές παραδέχθηκε στις γαλλικές αρχές ότι είχε σχέδια για ανάπτυξη λογισμικού υποκλοπών στην Ελλάδα.

Τι κατέθεσε στις γαλλικές αρχές ο Σαλιές

Όπως αναφέρει η έρευνα, στις 15 Ιουνίου 2021, Γάλλοι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στα γραφεία της Nexa στο Παρίσι. Ερεύνησαν εγκαταστάσεις, έκαναν προσαγωγές στελεχών, ενώ ανάμεσά τους ήταν και ο Σαλιές. Εκτός από αυτόν, προσήχθησαν το το νούμερο δύο της εταιρίας, Ολιβιέ Μπομπό και το νούμερο τρία, Ρενό Ροκ.

Το τριήμερο 15-17 Ιουνίου, ο Σαλιές κατέθεσε ως ύποπτος για «συνεργεία σε βασανιστήρια». Οι αρχές ερευνούσαν αν οι εξαγωγές εξοπλισμού υποκλοπών, οι οποίες είχαν γίνει σε Λιβύη και Αίγυπτο, οδήγησαν σε βασανισμό αντιφρονούντων.

Στην κατάθεσή του ο Σαλιές αναφέρθηκε στην ανάπτυξη ενός νέου συστήματος παρακολούθησης IDPR (Internet Protocol Detail Record), που υποκλέπτει δεδομένα περιήγησης στο internet.

«Πώς λέγεται αυτό το νέο προϊόν», ρώτησαν οι αρχές.

«Δεν έχουμε βρει ακόμη όνομα. Σκεφτόμαστε να κάνουμε έρευνα και ανάπτυξη (σ.σ. γι’ αυτό) στην Ελλάδα. Γι’ αυτό είναι λάθος να λέμε ότι προσπαθούμε να αποφύγουμε τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς», υποστήριξε ο Σαλιές, για να υπογραμμίσει ότι δεν αποφεύγει την εφαρμογή της ενωσιακής νομοθεσίας.

Έτσι οι έρευνες χάλασαν τα σχέδια του Σαλιές, ωστόσο η κατάθεσή του έχει ξεχωριστή σημασία.

Αποτελεί παραδοχή, όπως σημειώνεται στην έρευνα ότι, η Nexa σκεφτόταν να κάνει R&D για συγκεκριμένο λογισμικό υποκλοπών στην Ελλάδα.

Η Nexa, η Intellexa, ο Μπίτζιος και ο Δημητριάδης

Στην έρευνα τονίζεται ότι η Nexa εκείνη την περίοδο συνεργαζόταν αδιάκοπα με τον Ταλ Ντίλιαν, του μεγαλύτερου μετόχου της Intellexa, η οποία είχε έδρα και στην Αθήνα.

Εδώ ο δεύτερος μεγαλύτερός της μέτοχος ήταν ο Φέλιξ Μπίτζιος, ο οποίος βρέθηκε στο ίδιο πλέγμα εταιρικών συναλλαγών με τον Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος ήταν πολιτικά υπεύθυνος για την ΕΥΠ, η οποία είχε τους ίδιους στόχους παρακολούθησης με το Predator, το οποίο εμπορεύεται η Intellexa με άδειες εξαγωγής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως σημειώνεται στην έρευνα.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα