Επικαιρότητα

Το κτίριο της πλατείας Κάνιγγος που επί δεκαετίες φιλοξενούσε το παλαιό – και κρίσιμο για πολλά χρόνια – υπουργείο Εμπορίου, οικοδομήθηκε από τα κεφάλαια του σχεδίου Μάρσαλ. Και είναι «γεμάτο» ιστορίες. Μικρές βεβαίως, που όμως «εκβάλουν» στην μεγάλη μεταπολεμική οικονομική ιστορία. Σήμερα θα σας διηγηθώ μία από αυτές τις «μικρές» και σχετικά πρόσφατη ιστορία, όπως μου την διηγήθηκε ένας παλαιός της αγοράς. Εχει μία επικαιρότητα όπως και να το δει κανείς….

Ο κ. Γιώργος Βλάχος

Στην εποχή που κυβέρνηση της χώρας ήταν η Νέα Δημοκρατία του κ. Κώστα Καραμανλή – γιατί τώρα είναι η Νέα Δημοκρατία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία! – υφυπουργός Ανάπτυξης, με έδρα την πλατεία Κάνιγγος, ήταν ο κ. Γιώργος Βλάχος, νυν βουλευτής. Τω καιρώ εκείνω – όπως και τώρα καλή ώρα, τρόπος του λέγειν – οι ανατιμήσεις των προϊόντων και η ακρίβεια είναι … «πρώτο τραπέζι πίστα» στην πολιτική επικαιρότητα.

Ο κ. Γιάννης Οικονόμου

Συνεργάτη του ο κ. Βλάχος έχει τον σημερινό υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Οικονόμου, από την θέση του γενικού γραμματέα Καταναλωτή – τότε διαλαλούσε στεντορεία τη φωνή πως έγινε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ όταν ο κ. Καραμανλής είχε γίνει πρόεδρος του κόμματος, αλλά αυτά είναι πια ιστορία, είναι άλλος σήμερα ο πολικός αστέρας….

Ο κ. Γιώργος Βλάχος

Συμφωνίες

Κάποιος το σκέφτηκε, ο κ. Βλάχος το … «αγόρασε» και αποφάσισε να υποχρεώσει τις προμηθευτικές εταιρείες να γνωστοποιούν τις συμφωνίες τους με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο υπουργείο. Ολη η αγορά «βγήκε στα κεραμίδια»! Πως είναι δυνατόν να βγουν εκτός εταιρείας τα πιο εμπιστευτικά στοιχεία μιας προμηθευτικής επιχείρησης. Κι αν διαρρεύσουν; Που δεν ήταν καθόλου δύσκολο….

Ο φοριαμός

Τι να κάνουν όμως, μετέφεραν τους φόβους τους στον κ. Βλάχο. Και ο ίδιος τους διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση διαρροής. Και για να τους πείσει ότι δεν πρόκειται να διαρρεύσουν, προμηθεύτηκε έναν φοριαμό, τον οποίο τον κλείδωσε με αλυσίδα και κλειδαριά, η οποία λειτουργούσε με συνδυασμό. Τι να κάνουν λοιπόν κι οι προμηθευτές. «Aνάγκα και θεοί πείθονται», έστελναν σωρηδόν τις συμφωνίες τους.

«Αμανάτι»

Ηλθε όμως το πλήρωμα του χρόνου και ο κ. Βλάχος «αποχαιρέτησε» … την πλατεία Κάνιγγος, με μεγάλη συγκίνηση, αλλά του έμεινε «αμανάτι» ο φοριαμός με τις συμφωνίες. Κάτι έπρεπε να κάνει. Αν έπεφταν σε χέρια που δεν έπρεπε ίσως να γίνονταν «φέιγ βολάν» και την ευθύνη θα την είχε ο ίδιος προσωπικά.

Επιστροφή

Αρχίζει να αναζητά τους επιχειρηματίες για να τους επιστρέψει τις συμφωνίες. Ο άνθρωπος μου δεν γνωρίζει τελικά αν κατόρθωσε να τις επιστρέψει όλες, αν κάποιες από αυτές «υπέστησαν την αμείλικτη κριτική των τρωκτικών». Και ποια ήταν τελικώς η τύχη τους. Στον συνομιλητή μου προκλήθηκε ο συνειρμός, λόγω της ρύθμισης με την οποία ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας υποχρέωσε τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ να προωθούν στο υπουργείο τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών τους «αυθωρεί και παραχρήμα»….

Λογαριασμοί ρεύματος

Με απόφαση που δημοσίευσε προχθές η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) ορίζει ουσιαστικά τον τρόπο επιστροφής των τιμολογίων ρεύματος από το πλαίσιο των έκτακτων μέτρων στην κανονικότητα.

Αν επιχειρήσει κάποιος να διαβάσει την ίδια την απόφαση θα χαθεί στη μετάφραση… Θα πρέπει κυριολεκτικά να έχει γνώσεις δικηγόρου ή ηλεκτρολόγου μηχανικού!

Κι ως ένα βαθμό δικαιολογείται. Από τη στιγμή που το κείμενο των διατάξεων της απόφασης πρέπει να έχει νομική μορφή και απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Από την άλλη μεριά, όμως, οι λογαριασμοί ρεύματος πληρώνονται από τους καταναλωτές κι εκείνοι έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν τι θα αλλάξει στις συμβάσεις και τα τιμολόγια τους από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Καταναλωτές

Συνεπώς, το κείμενο της απόφασης της ΡΑΑΕΥ θα ήταν ορθό, από τη στιγμή που επίσης η Αρχή έχει και την αρμοδιότητα της προστασίας του δημοσίου κοινού συμφέροντος στα ενεργειακά θέματα, να συνοδεύσει την απόφαση με ένα κείμενο οδηγιών και επεξηγήσεων προς τους καταναλωτές.

Και είναι και ευθύνη της όταν μάλιστα προτρέπει και τους καταναλωτές να προχωρούν σε καταγγελίες όταν έρχονται αντιμέτωποι με υπερβολικές χρεώσεις ή παραβάσεις της νομοθεσίας περί διαφάνειας στις συμβάσεις προμήθειας ρεύματος.

Χρωματιστά τιμολόγια

Μία από τις αλλαγές που αποφάσισε η ΡΑΑΕΥ στο πλαίσιο των ρυθμίσεων για την καλύτερη ενημέρωση του καταναλωτή και πιο συγκεκριμένα για να μπορεί να διακρίνει τα χαρακτηριστικά των τιμολογίων και να επιλέγει αυτό που είναι συμφερότερο με βάση τις οικονομικές δυνατότητες τους. Όπως θα διαβάσατε από την 1η Ιανουαρίου του 2024 έρχονται τρεις κατηγορίες τιμολογίων τα σταθερά τα οποία θα φέρουν σήμανση μπλε χρώματος, τα κυμαινόμενα που θα έχουν χρώμα πράσινο και τα προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης με πορτοκαλί χρώμα.

 Αχρωματοψία

Η ΡΑΑΕΥ εκτός του ό,τι δεν φρόντισε αυτές οι αλλαγές να γίνουν εύληπτες και ευνόητες για τους καταναλωτές ξέχασε να λάβει υπόψη και άλλα ευαίσθητα θέματα.

Για παράδειγμα ένας σημαντικός αριθμός του πληθυσμού πάσχει από αχρωματοψία. Και ανάμεσα στα χρώματα που δεν διακρίνει είναι το πράσινο και το μπλε…

Μήπως, λοιπόν, η ΡΑΑΕΥ εκτός από τα λόγια θα πρέπει να αποδεικνύει και στην πράξη πως είναι πράγματι μία Αρχή η οποία νοιάζεται και προστατεύει τα δικαιώματα των καταναλωτών; Όλων των ομάδων του πληθυσμού… και με τη δέουσα κοινωνική ευαισθησία;

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories