Νέες σαρωτικές κυρώσεις επέβαλε σήμερα ο Λευκός Οίκος κατά της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, στοχεύοντας τις μελλοντικές ενεργειακές δυνατότητες της Ρωσίας, την παράκαμψη των κυρώσεων και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος αυτοκτονίας που συνιστά απειλή για τα ουκρανικά στρατεύματα και τον εξοπλισμό τους, μεταξύ άλλων και κυρώσεις σε εκατοντάδες πρόσωπα και οντότητες.
Τα τελευταία μέτρα στοχεύουν μια μεγάλη οντότητα που σχετίζεται με την ανάπτυξη, την λειτουργία και την ιδιοκτησία ενός πολύ μεγάλου έργου στην Σιβηρία που είναι γνωστό ως Arctic-2 LNG, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ανακοίνωσή του. Το έργο αναμένεται να μεταφέρει ψυχρό φυσικό αέριο, γνωστό ως υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), στις παγκόσμιες αγορές.
Ρωσία: Οι περικοπές σε Υγεία και Παιδεία για να συντηρηθεί η πολεμική μηχανή
Η Ουάσιγκτον έθεσε επίσης στο στόχαστρο τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας KUB-BLA και Lancet που χρησιμοποιούνται από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία, προσδιορίζοντας ένα δίκτυο το οποίο κατηγορεί ότι προμηθεύεται στοιχεία για την υποστήριξη της παραγωγής τους, καθώς και τον δημιουργό και σχεδιαστή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ πρόσθεσε σήμερα 13 οντότητες στη Ρωσία και το Ουζμπεκιστάν στον κατάλογο ελέγχου εξαγωγών του, επειδή ενεργούν αντίθετα προς τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας ή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ έλαβαν επίσης αυστηρά μέτρα σε σχέση με την παράκαμψη των κυρώσεων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία και την Κίνα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι οι εταιρείες που εδρεύουν στις χώρες αυτές συνεχίζουν να στέλνουν προϊόντα διπλής χρήσης υψηλής προτεραιότητας στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων στα οποία βασίζεται η Μόσχα για τα οπλικά της συστήματα.
Το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε επίσης κυρώσεις σε επτά τράπεζες που έχουν έδρα τη Ρωσία και δεκάδες βιομηχανικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Gazpromneft Catalytic Systems LLC, η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, κατασκευάζει χημικούς παράγοντες για την προηγμένη διύλιση πετρελαίου στη Ρωσία.
Το LNG και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη LANCET
Με τις κυρώσεις στην εταιρεία περιορισμένης ευθύνης Arctic LNG 2 και τα προηγούμενα μέτρα που επιβλήθηκαν στο έργο της τον Σεπτέμβριο, οι ΗΠΑ προσπαθούν να στοχεύσουν την επερχόμενη ενεργειακή παραγωγή της Ρωσίας, με τον ίδιο τρόπο που στόχευσαν τη μελλοντική παραγωγή πετρελαίου σε βαθιές θάλασσες, την εξόρυξη σχιστόλιθου και την Αρκτική μετά την εισβολή της Μόσχας στην Κριμαία το 2014. Όλα αυτά τα δύσκολα στην παραγωγή έργα εξαρτώνται από τη δυτική τεχνολογία.
Οι ΗΠΑ, που είναι από μόνες τους ένας μεγάλος παραγωγός LNG που εξάγει στην Ευρώπη, προσπαθούν επίσης να περιορίσουν τις αποστολές ρωσικού LNG στην Ευρώπη, η οποία έχει απαγορεύσει την μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μόνο μέσω αγωγών.
Η Arctic-2 LNG αναμένεται να αρχίσει σύντομα τις εξαγωγές και είναι αβέβαιο πόσες ποσότητες ρωσικού LNG θα αποκλεισθούν με τα νέα μέτρα. Ο μεγαλύτερος παραγωγός ρωσικού LNG, που είναι η Novatec, είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο ότι θα ξεκινήσει τις αποστολές από την Arctic-2 LNG στις αρχές του επόμενου έτους.
Η σημερινή ανακοίνωση, σηματοδοτεί τα πρώτα μέτρα που λαμβάνει η Ουάσιγκτον με άμεσο στόχο το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Lancet, έναν γωνιακό γκρι σωλήνα με δύο σετ τεσσάρων φτερών που αποτελεί αυξανόμενη απειλή στα μέτωπα της Ουκρανίας, σύμφωνα με Ουκρανούς στρατιώτες.
Η Ουάσινγκτον έβαλε στο στόχαστρο την εταιρεία περιορισμένης ευθύνης ZALA Aero, μια κατασκευάστρια εταιρεία με έδρα τη Ρωσία, για την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι σχεδιάζει, κατασκευάζει και πωλεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη με πυρομαχικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, καθώς και την A Level Aerosystems CST, μια οντότητα με έδρα τη Ρωσία που κατασκευάζει και πωλεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη με το εμπορικό σήμα ZALA.
Ο ιδιοκτήτης των εταιρειών Αλεξάντρ Ζαχάροφ βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο, όπως και η σύζυγός του, η κόρη του και οι γιοί του, καθώς και οι εταιρείες που τους ανήκουν. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι ο Ζαχάροφ είναι ο δημιουργός και σχεδιαστής των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Η παράκαμψη των κυρώσεων
Η Ουάσιγκτον έχει εντείνει τις διπλωματικές πιέσεις στις χώρες και ιδιωτικές εταιρείες παγκοσμίως για να διασφαλίσει την επιβολή του καταιγισμού κυρώσεων που έχει εξαπολύσει εναντίον της Μόσχας εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία.
Μεταξύ αυτών που προσδιορίστηκαν σήμερα υπάρχουν τουρκικές εταιρείες και εταιρείες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών που έχουν στείλει προϊόντα υψηλής προτεραιότητας στη Ρωσία και εταιρειών που έχουν στείλει εξαρτήματα και εξοπλισμό αεροσκαφών.
Στο στόχαστρο μπήκαν επίσης τρεις κινεζικές οντότητες – δύο από τις οποίες, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες αποστολές ηλεκτροοπτικού εξοπλισμού, καμερών και άλλων ειδών και μία που έχει στείλει εξαρτήματα ραντάρ σε επιχειρήσεις με έδρα τη Ρωσία.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβαλε επίσης κυρώσεις σε πολλές οντότητες και εταιρείες προμηθειών που σχετίζονται με την άμυνα στα ΗΑΕ.
Επίσης, κυρώσεις επιβλήθηκαν σε κατασκευαστικές εταιρείες, Ρώσους αξιωματούχους και σε μια εταιρεία μετάλλων και εξόρυξης που υλοποιεί έργο για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου κοιτάσματος μεταλλεύματος τιτανίου στον κόσμο που βρίσκεται στη Ρωσία.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία