Ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή οι επενδυτές επιστρέφουν σταδιακά στις χρηματοπιστωτικές αγορές του Ισραήλ, αποδεχόμενοι με επιφυλακτικότητα την εμπλοκή της χώρας στη χειρότερη κρίση ασφάλειας των τελευταίων δεκαετιών.

Ισραήλ – Χαμάς: Νέο πεδίο για το ψηφιακό έγκλημα δημιουργεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Όπως σημειώνει το Reuters, υποβοηθούμενο και από την εξασθένηση του δολαρίου το τοπικό νόμισμα, το σέκελ, ενισχύθηκε την Τρίτη ανακτώντας ορισμένες από τις απώλειες του τελευταίου μήνα.

Οι μετοχές και οι τιμές των ομολόγων της χώρας έχουν επίσης ανακτήσει έδαφος, αν και οι κυριότεροι δείκτες αποστροφής κινδύνου της αγοράς, όπως τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (CDS), εξακολουθούν να αναβοσβήνουν προειδοποιητικά σημάδια.

«Το γεγονός ότι οι μάχες διεξάγονται (προς το παρόν) μόνο στη Γάζα και όχι στο βορρά βοηθά τους τοπικούς επενδυτές να επικεντρωθούν στα (οικονομικά) θεμελιώδη μεγέθη» δήλωσε ο Yaniv Pagot, επικεφαλής των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ.

Η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ έχει συμβάλει επίσης στη συγκράτηση του τοπικού νομίσματος λαμβάνοντας σειρά μέτρων στήριξης και μένοντας μακριά από μειώσεις επιτοκίων. Έχει αναγνωρίσει ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί, αλλά επισημαίνει ότι ήταν σε καλή κατάσταση πριν από τον πόλεμο και ως εκ τούτου θα ανακάμψει αν οι πιέσεις χαλαρώσουν.

Σοκ

Στην αρχή του πολέμου, οι αγορές έμειναν εμβρόντητες. Το σέκελ, το οποίο είχε ήδη χάσει 10% το 2023 εν μέρει λόγω του αμφισβητούμενου σχεδίου της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος του Ισραήλ, κατρακύλησε 5% και έφτασε σε χαμηλό 11 ετών.

Το κλίμα άλλαξε την περασμένη εβδομάδα, όταν η Χεζμπολάχ άφησε να διαφανεί ότι πιθανότατα δεν θα εμπλακεί – προς το παρόν τουλάχιστον – στη σύρραξη. Θετικά επέδρασε και το σήμα της Fed, ότι πιθανότατα δεν θα αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια.

Η αντίδραση της Κεντρικής Τράπεζας

Όσον αφορά τα μέτρα που έλαβε η Κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ, δύο ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει έως και 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένο νόμισμα για να στηρίξει το σέκελ και ότι θα παράσχει ρευστότητα 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αγορά μέσω συναλλαγών swap.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ξόδεψε λιγότερο από το ένα τρίτο – 8,2 δισεκατομμύρια δολάρια – κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου. Εξακολουθεί να έχει στη διάθεσή της περισσότερα από 190 δισεκατομμύρια δολάρια συναλλαγματικών διαθεσίμων.

Το σέκελ ανατιμήθηκε άλλο ένα 0,7% έναντι του δολαρίου για να επιστρέψει στο προπολεμικό επίπεδο των 3,86 ανά δολάριο την Τρίτη.

Το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης, μετρούμενο με βάση την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς, έχει επίσης υποχωρήσει στο 4,22%, σχεδόν στο σημείο που βρισκόταν πριν από την έναρξη του πολέμου και πολύ κάτω από το 4,67% στο οποίο έφτασε μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι ισραηλινοί θεσμικοί επενδυτές που είχαν μεταφέρει χρήματα στο εξωτερικό νωρίτερα φέτος λόγω των ανησυχιών για τις αλλαγές στο δικαστικό σύστημα, έχουν τώρα αυξήσει την έκθεσή τους σε τοπικές μετοχές και ομόλογα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή