Την ένταξη των καλλιεργειών λεβάντας στο καθεστώς κρατικής επιχορήγησης ήσσονος σημασίας («De Minimis»), ζητούν οι παραγωγοί στα Γρεβενά.

Η καλλιέργεια λεβάντας της ΠΕ Γρεβενών είχε υποστεί ζημίες λόγω άκαιρων, έντονων, υπερβολικών, παρατεταμένων και επαναλαμβανόμενων βροχοπτώσεων κατά την καλλιεργητική περίοδο 2023.

Ήπειρος: Τι ψάχνουν οι επιστήμονες στα φυτά της;

Έχοντας υπόψη πως η καλλιέργεια επηρεάζεται έντονα από τις κλιματικές συνθήκες ανά τόπο και χρόνο, τα παραπάνω καιρικά φαινόμενα επηρέασαν δυσμενώς την ποιότητα και απόδοση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, οι οποίες συγκομίζονται στις αρχές Ιουλίου.

Βάση μάλιστα, των συγκριτικών στατιστικών στοιχείων αναφορικά με τις αποδόσεις τη φυτικής παραγωγής του έτους 2022, 2021 και 2020 εκτιμάται ότι  η μείωση αποδόσεων έφτασε σε ποσοστό τουλάχιστον 60%.

Ειδικότερα, οι αποδόσεις καταγράφονται στον παρακάτω πίνακα:

Παρέμβαση για τη στήριξη της καλλιέργειας

Τα παραπάνω αναφέρει σε επιστολή προς το ΥπΑΑΤ, ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Αθανάσιο Φωλίνας, η οποία συντάχθηκε σε πλήρη συνεννόηση με τους τοπικούς παραγωγούς λεβάντας, θεωρώντας «επιτακτική ανάγκη τη στήριξη της συγκεκριμένης παραγωγής, και έτσι επιχειρεί μια καίρια παρέμβαση για τη στήριξη της σημαντικής αυτής καλλιέργειας, που παράγει υψηλής ποιότητας προϊόντα και προστιθέμενη αξία για τον τόπο μας».

«Είναι εμφανές ότι η ένταξη των καλλιεργειών λεβάντας στο ανωτέρω καθεστώς είναι δίκαιη, αλλά και απαραίτητη», τονίζεται στην επιστολή.

Παράλληλα καθώς το κόστος παραγωγής σε αναλώσιμα (καύσιμα, λιπάσματα και φυτοφάρμακα καταπολέμησης ζιζανίων) αυξήθηκε δυσανάλογα τους τελευταίους μήνες, είναι αντιληπτό πως η ζημία προκαλεί την απώλεια εισοδήματος λόγω της ολοσχερούς ή μερικής καταστροφής της γεωργικής παραγωγής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΟΠΕΚΕΠΕ: Σύγχυση στους αγρότες με το ΟΣΔΕ 2024 – Οι παλινωδίες με τους χάρτες
AGRO |

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σύγχυση στους αγρότες με το ΟΣΔΕ 2024 – Οι παλινωδίες με τους χάρτες

Η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά την αποκάλυψη του ΟΤ για τους χάρτες με την παράνομη επεξεργασία στις υποδομές εθνικής ασφάλειας, τους κατέβασε από την πλατφόρμα του ΟΣΔΕ, αν και υποστήριζε ότι ήταν σύννομοι

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι (δεν) απαντά για τους χάρτες στο ΟΣΔΕ με τις υποδομές εθνικής ασφάλειας και τα βοσκοτόπια
AGRO |

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι (δεν) απαντά για τους χάρτες στο ΟΣΔΕ με τις υποδομές εθνικής ασφάλειας και τα βοσκοτόπια

Ανακοίνωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του ΟΤ αλλά αποκρύπτοντας τέσσερις αλήθειες για τη χρήση των χαρτών με τις διαβαθμισμένες περιοχές και τη διαγραφή των διαγραμμίσεων των ορίων στα βοσκοτόπια

Βασίλης Γούναρης (BASF Ελλάς) στον ΟΤ: «Καινοτόμες λύσεις για τη φυτοπροστασία, νέους σπόρους και τις πρότυπες καλλιέργειες»
AGRO |

Γούναρης (BASF Ελλάς) στον ΟΤ: «Πάνω από 30 λύσεις έως το 2029 για την ελληνική αγροτική παραγωγή»

Στο σχεδιασμό, τις επενδύσεις και τις σημαντικότερες προκλήσεις που έχει μπροστά της η αγορά φυτοπροστασίας αναφέρεται με συνέντευξη του στον ΟΤ ο διευθύνων σύμβουλος της BASF Ελλάς Βασίλης Γούναρης