Η βιομηχανική πολιτική έχει αναδειχθεί στην κορυφή της εθνικής ατζέντας στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες προηγμένες βιομηχανικές οικονομίες. Αυτό αντιπροσωπεύει μια ριζική απόκλιση από την πρόσφατη οικονομική ιστορία και έχει αναβιώσει μια παλαιότερη συζήτηση στην οποία συμμετείχαμε και οι δύο πριν από περισσότερα από 30 χρόνια.

Στις ΗΠΑ, ο νόμος CHIPS and Science Act, ο Inflation Reduction Act (IRA) και ο Δικομματικός νόμος για τις υποδομές έχουν θέσει σημαντικούς στόχους εθνικής ασφάλειας και κλίματος. Κάθε ένας αξιοποιεί επιδοτήσεις, φορολογικές εκπτώσεις, εγγυήσεις δανείων και άλλα τυπικά εργαλεία βιομηχανικής πολιτικής για την προώθηση της έρευνας, της παραγωγής και της απασχόλησης από τον ιδιωτικό τομέα σε βασικούς τομείς της οικονομίας.

Αυτά τα όργανα χρησιμοποιούνται σήμερα υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες από ό,τι πριν από 30 χρόνια. Η νέα βιομηχανική πολιτική για τον 21ο αιώνα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις νέες παγκόσμιες πραγματικότητες εστιάζοντας σε δύο στόχους: τη διασφάλιση επαρκούς και ανταγωνιστικού εφοδιασμού των προϊόντων και τεχνολογιών που απαιτούνται για την επίτευξη οικονομικής ευημερίας και ασφάλειας, και εξασφάλιση θέσης στην ανάπτυξη και ανάπτυξη των τεχνολογιών επόμενης γενιάς που αναμένεται να είναι απαραίτητες τόσο για την εθνική ασφάλεια όσο και για τη μετάβαση σε μια οικονομία ουδέτερη από εκπομπές άνθρακα. Δεδομένου ότι ένα πλήρως κάθετα ολοκληρωμένο εθνικό σύστημα εφοδιασμού ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας, αυτοί οι στόχοι απαιτούν από τις ΗΠΑ και άλλες προηγμένες οικονομίες να χρησιμοποιούν βιομηχανική πολιτική για να επιτύχουν σημαντικές θέσεις μόχλευσης στις αγορές για συγκεκριμένα προϊόντα και τεχνολογίες στρατηγικής οικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας.

Πολλές άλλες χώρες με σημαντικές βιομηχανικές πολιτικές διαθέτουν ήδη κρατικά επενδυτικά ταμεία, και ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Αλάσκας, του Νέου Μεξικού και του Ορεγκον, έχουν επίσης κεφάλαια που προορίζονται για διάφορους σκοπούς.

Ως ιδιοκτήτης του νέου ομοσπονδιακού επενδυτικού ταμείου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συμμετάσχει τόσο στα κέρδη όσο και στις ζημίες του χαρτοφυλακίου του. Αυτό θα ήταν μια ευπρόσδεκτη απόκλιση από την τρέχουσα προσέγγιση, όπου η κυβέρνηση δεν έχει μερίδιο στις αποδόσεις που κερδίζουν ιδιωτικές εταιρείες ή επενδυτές οι οποίες προκύπτουν από δημόσιες επιδοτήσεις, φορολογικές εκπτώσεις και άλλες ομοσπονδιακές βιομηχανικές πολιτικές.

Ως εταίρος που παρέχει τα κεφάλαια, είναι λογικό η κυβέρνηση – και συνεπώς ο αμερικανικός λαός – να μοιραστεί μερικά από τα οφέλη. Αυτό θα απελευθέρωνε ακόμη περισσότερους πόρους για την προώθηση του ανταγωνισμού, της καινοτομίας και της ανθεκτικότητας στην οικονομία του εικοστού πρώτου αιώνα.

Η Laura Tyson είναι καθηγήτρια στο Haas School of Business στο University of California, Berkeley και σύμβουλος του Angeleno Group.

Ο John Zysman  είναι επίτιμος καθηγητής πολιτικών επιστημών στο University of California, Berkeley, συνιδρυτής του Berkeley Roundtable on the International Economy

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν