Μύθος είναι ότι οι Ελληνες εργάζονται λιγότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Αυτό δείχνουν οι αριθμοί και μάλιστα οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν εργάζονται μόνο περισσότερο αλλά το κάνουν και για λιγότερα χρήματα.
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το 2022, οι εργαζόμενοι ηλικίας από 20 έως 64 ετών εργάζονταν 37,5 ώρες κατά μέσο όρο την εβδομάδα. Οι μέσες συνήθεις ώρες εργασίας ανά εβδομάδα διαφέρουν με τη μεγαλύτερη εβδομάδα εργασίας να συναντάται στην Ελλάδα (41 ώρες).
Ακολουθεί δεύτερη η Πολωνία (40,4 ώρες) και τρίτη η Ρουμανία και η Βουλγαρία με 40,2 ώρες εβδομαδιαίως. Αντίθετα, η Ολλανδία είχε τη συντομότερη μέση εβδομάδα εργασίας (33,2 ώρες), ακολουθούμενη από τη Γερμανία (35,3 ώρες) και τη Δανία (35,4 ώρες).
Θα περίμενε κάποιος ότι η διαφορά αυτή των ωρών εργασίας θα μεταφράζεται σε μεγαλύτερες αμοιβές για εκείνους που εργάζονται περισσότερο, κάτι που όμως δεν ισχύει αφού την ίδια χρονιά οι έλληνες εργαζόμενοι υπολείπονται των άλλων Ευρωπαίων που εργάζονται λιγότερες ώρες.
Ετσι, για παράδειγμα, ενώ ο μέσος βασικός μισθός στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τον περασμένο Ιούλιο ήταν στα 1.034 ευρώ, στην Ολλανδία ήταν στα 1.709 ευρώ, στη Γερμανία στα 1.835 ευρώ, στην Ισπανία στα 1.395 ευρώ και στην Πολωνία στα 1.249 ευρώ.
Παραγωγικότητα
Ωστόσο, όταν συγκρίνουμε τους μισθούς, τις ώρες απασχόλησης και μετρήσουμε την παραγωγικότητα σε κατά κεφαλήν ισοδύναμες μονάδες αγοραστικής δύναμης, τότε, ο ΟΟΑ κατατάσσει τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις, λίγο πιο πάνω από τη Χιλή και την Κόστα Ρίκα και μία θέση χαμηλότερα από την Ουγγαρία. Αντίθετα, οι χώρες με τους υψηλότερους μισθούς και τις λιγότερες ώρες εργασίας βρίσκονται στην κορυφή της παραγωγικότητας με πρώτη την Ιρλανδία.
Σύμφωνα με έκθεση της Adecco, οι περισσότεροι από τους μισούς έλληνες εργαζόμενους πιστεύουν ότι ο μισθός τους είναι δυσανάλογος σε σχέση με την εργασία που προσφέρουν, με μόλις το 44% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα εκτιμά ότι πληρώνεται δίκαια.
Στην εικόνα ότι οι έλληνες εργαζόμενοι αμείβονται χαμηλά συνηγορούν και τα στοιχεία της Statista, σύμφωνα με τα οποία το 2022 οι μέσοι ετήσιοι μισθοί στην Ελλάδα ήταν 24.067 ευρώ, όταν στην Ισλανδία έφτασαν στα 73.642 ευρώ. Στο Λουξεμβούργο ήταν στα 72.529 ευρώ, στην Ελβετία 67.605 ευρώ, στην Ουγγαρία 26.376 ευρώ, στην Πορτογαλία 29.540 ευρώ, στην Τσεχία 30.967 ευρώ και στη Σλοβακία 24.337 ευρώ.
Αυξήσεις
Ανάλογη εικόνα δίνουν και τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που κατατάσσουν την Ελλάδα στην 34η θέση, μεταξύ 35 χωρών στη σύγκριση του μέσου όρου μισθών. Την ίδια ώρα σύμφωνα με την τελευταία δημοσκοπική έρευνα της ΓΣΕΕ και του Ινστιτούτου Εργασίας τον περασμένο Οκτώβριο έδειξε ότι το 65% των εργαζομένων δηλώνουν ότι δεν έχουν λάβει κάποια αύξηση στον μισθό του, το 25% ότι εργάζεται παραπάνω από το κανονικό ωράριό του και εξ αυτών το 48% ότι δεν αμείβεται για τον επιπλέον χρόνο εργασίας.
Επίσης, το 52% των εργαζομένων θεωρεί ότι δεν θα λάβει κάποια αύξηση στον μισθό του μετά την απόφαση για το ξεπάγωμα των τριετιών.
Latest News
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.
ΕΦΚΑ: Με κατασχέσεις απειλούνται 2,4 εκατ. οφειλέτες
Στα ύψη έχουν εκτοξευτεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία - Τι αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία
Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.
Προς παράταση το πόθεν έσχες; - Τι λένε κυβερνητικές πηγές στον ΟΤ
Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τον Πόθεν Έσχες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2022 και το 2023
ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 315 θέσεις εργασιακών συμβούλων ΣΟΧ
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στη ΔΥΠΑ λήγει την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 23:59
Χειμερινές διακοπές με voucher κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ
Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής ξενοδοχείων-καταλυμάτων
Στην τελική ευθεία οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες – Οι παγίδες
Τα σημεία κλειδιά για τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες – Οι ημερομηνίες και οι «αόρατες» συναλλαγές
Κερδισμένοι και χαμένοι από τον νέο κανονισμό του ΕΦΚΑ - Ποια επιδόματα μπαίνουν στο στόχαστρο
Ο νέος ενιαίος κανονισμός πρόκειται να υπογραφεί και να τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2025
«Λερναία Υδρα» τα κρατικά φέσια – Στα 3,5 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου σε ιδιώτες
Φούσκωσαν κατά 700 εκατ. ευρώ μέσα σε 10 μήνες - Στα αζήτητα επιστροφές φόρων 230 εκατ. ευρώ
Ποια είναι τα 5 μυστικά των αφορολόγητων ενοικίων
Ποιοι φορολογούμενοι εξασφαλίζουν απαλλαγή από το φόρο στα ενοίκια - Οι προϋποθέσεις και οι διευκρινίσεις της ΠΟΜΙΔΑ