Ρεαλιστικές χαρακτηρίζει τις εκτιμήσεις του για προοπτικές της βρετανικής οικονομίας ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) , Άντριου Μπέιλι, μετά το σάλο που προκάλεσαν προηγούμενες δηλώσεις του για το ίδιο θέμα.

Συγκεκριμένα ο Μπέιλι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Newcastle Chronicle τη Δευτέρα αναφέρθηκε στον υποτονικό δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, εκτίμηση που στηρίχτηκε στα στοιχεία της.

Τράπεζα της Αγγλίας: Σταματά τις αυξήσεις επιτοκίων

Τα σχόλια του προκάλεσαν αντίδραση από δεξιές εφημερίδες και έναν βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος. Συγκεριμένα κατηγορήθηκε ότι «μιλάει υποτιμητικά για την οικονομία» από την εφημερίδα Express και τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Κουάσι Κουάρτενγκ για τα σχόλια του ότι οι προοπτικές ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι οι χειρότερες που έχει δει στην καριέρα του.

«Έχει γραφτεί αυτή την εβδομάδα ως υπεραπαισιόδοξος, αλλά δεν το βλέπω έτσι» απάντησε ο κεντρικός τραπεζίτης σε συνέντευξή του στην Daily Focus. «Το βλέπω ως μια ρεαλιστική άποψη. Ξεκινάμε με μια ρεαλιστική άποψη, αλλά είμαστε πολύ, πολύ, αφοσιωμένοι εκ μέρους του λαού αυτής της χώρας να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας.»

Ωστόσο, οι δηλώσεις του προκάλεσαν επικρίσεις από την εφημερίδα Express, η οποία κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ήλθε η ώρα του επικεφαλής της τράπεζας που μιλάει για τη Βρετανία»!

Παράλληλα ο  Κουάρτενγκ μιλώντας στο GB News τόνισε ότι ο διοικητής «δεν θα έπρεπε πραγματικά να μιλάει υποτιμητικά για τη βρετανική οικονομία. Νομίζω ότι τα σχόλιά του αυτή την εβδομάδα ήταν προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει ένα θέμα με την Τράπεζα που δεν λογοδοτεί πολιτικά και έχει τεράστια δύναμη”.

Η συζήτηση υπογραμμίζει τις εντάσεις που αντιμετωπίζει ο Μπέιλι καθώς ισορροπεί ανάμεσα στην ανάγκη καταπολέμησης του πληθωρισμού και στην επιθυμία της κυβέρνησης να τονώσει την οικονομία πριν από τις επόμενες εκλογές.

Οι προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας

Οι προβλέψεις της BοE είναι πιο δυσμενείς από τις αντίστοιχες του Γραφείου για την Ευθύνη του Προϋπολογισμού, του δημοσιονομικού παρατηρητή του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο κεντρικός τραπεζίτης  έχει επικεντρωθεί στην τιθάσευση των πληθωρστικών πιέσεων, καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται σε επίπεδα τρείς φορές πιο πάνω από το στόχο του 2%. Και αυτό τον οδήγησε να προειδοποιήσει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αυξημένα για παρατεταμένη περίοδο, ώστε να διασφαλιστεί ότι η ζήτηση στην οικονομία θα σταματήσει να τροφοδοτεί τον πληθωρισμό.

Η κεντρική τράπεζα έχει ενσωματώσει στις προβλέψεις της την εκτίμηση ότι η ικανότητα προσφοράς της οικονομίας είναι ανεπαρκής, γεγονός που συνεπάγεται ότι ακόμη και η ισχνή αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών και της ζήτησης μπορεί να αποδειχθεί πληθωριστική, δήλωσε ο Ian Mulheirn, συνεργάτης του Resolution Foundation και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Tony Blair Institute for Global Change.

Αν η BΟE ήταν πιο αισιόδοξη, θα δεχόταν πιέσεις από τις αγορές να μειώσει τα επιτόκια τώρα κατά μία ποσοστιαία μονάδα ή και περισσότερο, σύμφωνα με τον Mulheirn. Μια αδύναμη πρόβλεψη για την τάση του ΑΕΠ βοηθά την BοE να «ακούγεται σκληρή για τον πληθωρισμό», ώστε να «αναβαθμίζει μια απαισιόδοξη άποψη» κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή