Δεν πρόκειται για πλάκα. Ενας από τους κορυφαίους επενδυτικούς οίκους στον κόσμο, η Wood, προέβλεψε κάτι που ούτε ως αστείο δεν θα μπορούσαμε να το σκεφτούμε, ακόμα και τώρα έπειτα από τόσα χρόνια από το τελευταίο μνημόνιο.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων προέβλεψε ότι θα προσεγγίσουν τα αντίστοιχα γαλλικά και αυτό θα γίνει σχετικά άμεσα.
Η δεύτερη οικονομία στην Ευρώπη, η Γαλλία, έχει το ΑΑ στην κλίμακα αξιολόγησης των οίκων και εμείς μόλις πατήσαμε την επενδυτική βαθμίδα.
Κι όμως, οι περιορισμένες ανάγκες έκδοσης νέων ομολόγων (ας όψονται τα χρήματα των μνημονίων και τα πρωτογενή πλεονάσματα), αλλά και η κατά πολύ υψηλότερη του μέσου ευρωπαϊκού ανάπτυξη στην Ελλάδα, μπορεί να οδηγήσει σε αυτό το μικρό θαύμα.
Για την ώρα το γαλλικό δεκαετές κινείται στο όριο του 3%, ενώ το αντίστοιχο ελληνικό δεκαετές, στο 3,6%.
Η εξέλιξη δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν επηρεάζεται από το ευρύτερο οικονομικό κλίμα, που ούτως ή άλλως είναι αρνητικό.
Αλλωστε μόνο τυχαία δεν είναι η υποβάθμιση της ανάπτυξης για το 2024 και το 2025 από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.
Κατέβασε την εκτίμηση για το 2024 στο 2,4% από 3% προηγουμένως και για το 2025 στο 2,5% από 2,7% που προέβλεψε αρχικά. Και πάλι οι ρυθμοί αυτοί είναι πολλαπλάσιοι των ευρωπαϊκών.
Αυτό που αναδεικνύει η εκτίμηση της Wood είναι το πόσο σημαντικό είναι να πηγαίνει η οικονομία καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Οχι μόνο στην καλή περίοδο, αλλά κυρίως εν μέσω κρίσεων. Και αυτό που πάει να αναπτυχθεί γύρω μας είναι μια νέα κρίση.
Αρα είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίσουμε να κρατάμε το «ταμείο» ισχυρό (πρωτογενή πλεονάσματα) και να βρίσκουμε τρόπους αίροντας πιθανά εμπόδια να δημιουργούμε ανάπτυξη.
Οι επισημάνσεις του κ. Στουρνάρα στο Politico, δείχνουν πόσο σημαντική είναι ειδικά σε αυτή τη φάση η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Αποτελούν ένα ηχηρό καμπανάκι για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, καθώς διαπιστώνει ότι η σημαντική επιβράδυνση που παρατηρείται δημιουργεί ανησυχία για πιθανή επιδείνωση στο μέλλον.
Ο ίδιος αναφέρει ότι ισχυρή ένδειξη πως θα έχουμε πρόβλημα είναι ότι τα επιτόκια αυξάνονται ταχύτερα από τους ρυθμούς μεγέθυνσης (ανάπτυξη) της οικονομίας.
Και τα επιτόκια (ΕΚΤ 4%) δεν πρόκειται να αρχίσουν να μειώνονται νωρίτερα από το προσεχές καλοκαίρι, καθώς σε αυτή τη φάση οι συνάδελφοί του κεντρικοί τραπεζίτες και ο ίδιος έχουν ως πρώτο μέλημα τον βασικό σκοπό των αποφάσεών τους, τη συγκράτηση του πληθωρισμού.
Ολη αυτή η κατάσταση προκαλεί ανησυχία για το δημόσιο χρέος κάποιων χωρών και κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή ανεργία και ύφεση, για το σύνολο των χωρών της ζώνης του ευρώ.
Σε αυτό το περιβάλλον, η Wood αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει ένα πρόβλημα που είναι μεγαλύτερο από αυτό που φαίνεται και είναι ο πληθωρισμός και πρέπει να το λύσει.
Διαθέτει, ωστόσο, όπως αναφέρει και τρία βασικά πλεονεκτήματα.
Τις επενδύσεις από τα πολλά ευρωπαϊκά χρήματα, τις άμεσες ξένες επενδύσεις που αποτελούν ισχυρή απόδειξη ότι η οικονομία είναι ανταγωνιστική και το πιο σημαντικό τη σταθερότητα Μητσοτάκη.
Η πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα, όπως παρατηρεί, έχει μεγαλύτερη σημασία από ό,τι στο παρελθόν…
Latest News
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται