Η οικονομική στασιμότητα που υπήρξε στην ευρωζώνη το 2023 είναι πιθανό να συνεχιστεί και στους πρώτους μήνες του 2024, ωστόσο, κατά τη UBS, η οικονομία πιθανόν να αποκτήσει δυναμική το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Κατά την UBS, η ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης θα είναι ο κύριος μοχλός της ανάκαμψης, με τα νοικοκυριά να βλέπουν στην πράξη το όφελος από την αύξηση των πραγματικών μισθών καθώς μειώνεται ο πληθωρισμός. Ενώ ακόμη εκκρεμούν τα τελικά στοιχεία, οι εργαζόμενοι πιθανότατα είδαν τις συνολικές αποδοχές τους να αυξάνονται περισσότερο από 5% πέρυσι, με την αύξηση των μισθών να αναμένεται να παραμείνει σταθερή το 2024 καθώς οι εργαζόμενοι ζητούν αυξήσεις μισθών πάνω από τον πληθωρισμό.
UBS: Τα τρία σενάρια για την πορεία των αγορών μέσα στο 2024
Επιπλέον, τα νοικοκυριά επωφελούνται και θα πρέπει να συνεχίσουν να επωφελούνται από υψηλότερα επιτόκια στις αποταμιεύσεις τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι τόκοι καταθέσεων θα μπορούσαν επίσης να γίνουν μια σημαντική πηγή εισοδήματος για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία.
Αυτές οι εξελίξεις θα πρέπει, σύμφωνα με την UBS, να δώσουν κάποια ώθηση στις δαπάνες των νοικοκυριών, οι οποίες ελάχιστα συνέβαλαν στην ανάπτυξη μετά την πανδημία – ή μάλλον στην έλλειψή της – παρά το ότι αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της οικονομικής δραστηριότητας.
Ο ρόλος της μεταποίησης
Μια στροφή στον μεταποιητικό κύκλο θα μπορούσε να προσφέρει πρόσθετη στήριξη στην οικονομία, εκτιμά επίσης η UBS. Τα υψηλά επιτόκια και οι τιμές της ενέργειας, η υποτονική εξωτερική ζήτηση και η μεταπανδημική στροφή στις δαπάνες για υπηρεσίες και όχι για αγαθά έχουν επιβαρύνει τους κατασκευαστές για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους.
Ωστόσο, η αυξανόμενη αίσθηση απαισιοδοξίας που περιβάλλει τον τομέα άρχισε να αμβλύνεται προς τα τέλη του 2023, καθώς οι δείκτες του κλίματος σταθεροποιήθηκαν (αν και σε χαμηλό επίπεδο). Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν διαρθρωτικές προκλήσεις, η UBS πιστεύει ότι τα χαμηλότερα επιτόκια και η ανοικοδόμηση των αποθεμάτων θα μπορούσαν να επεκτείνουν αυτήν την κυκλική βελτίωση.
Οι χαλαρότερες συνθήκες χρηματοδότησης και η ενίσχυση των δαπανών για υποδομές που υποστηρίζονται από τα κονδύλια της ΕΕ (NGEU) θα μπορούσαν να δώσουν λίγη ώθηση και στον κατασκευαστικό τομέα μέσα στο έτος.
Το τέλος του τούνελ
Ωστόσο, παρά αυτούς τους θετικούς καταλύτες, η UBS συστήνει προσοχή στην προσέγγιση του 2024. Τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών άρχισαν ήδη να ανακάμπτουν στα τέλη του 2023, αλλά αυτό δεν οδήγησε σε υψηλότερες καταναλωτικές δαπάνες. Εν μέρει, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ο δομικός πληθωρισμός τείνει να υπερεκτιμά την πραγματική απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν οι καταναλωτές, οι οποίοι σπεύδουν να υποκαταστήσουν ή να καταναλώσουν λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες με τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών.
Έτσι, καθώς ο πληθωρισμός πέφτει, η αντίστοιχη ανάκαμψη των πραγματικών εισοδημάτων είναι πιθανό να είναι μικρότερη από ό,τι υποδηλώνουν τα επίσημα στοιχεία. Επίσης, η αύξηση των εισοδημάτων θα μπορούσε να καταλήξει να ρέει σε αποταμιεύσεις αντί να τονώσει την κατανάλωση, όπως συνέβη πέρυσι. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να αντανακλά ανησυχίες για την οικονομία.
Εναλλακτικά, θα μπορούσε να είναι μια απάντηση σε μια αυξανόμενη ανάγκη για ιδιωτικές επενδύσεις, για παράδειγμα σε μέτρα ενεργειακής απόδοσης. Δεδομένων των αβέβαιων παραγόντων της κατανάλωσης κατά τη διάρκεια αυτού του οικονομικού κύκλου, μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να αναμένεται πλήρης ανάκαμψη της κατανάλωσης φέτος. Και καθώς η δημοσιονομική πολιτική αναμένεται επίσης να γίνει πιο περιοριστική φέτος, ίσως χρειαστεί να περιμένουμε την ανάκαμψη της Ευρωζώνης πέραν του… 2024.
Latest News
Μικτά πρόσημα στη Wall Street, έσπασε πτωτικά το σερί των θετικών εβδομάδων
Αρνητικά επέδρασε το γεγονός ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου αναρριχήθηκε στο 4,361% ξεπερνώντας την απόδοση του 3μηνου
Σε ιστορικό χαμηλό το ελληνικό spread - «Τσίμπησε» το κόστος δανεισμού στην Ευρώπη
Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων καταγράφηκαν συναλλαγές 102 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 36 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς
Συνεχίζεται το sell οff στα αμερικανικά ομόλογα - «Τσίμπησε» το κόστος δανεισμού στην ΕΕ
Η εκτίμηση ότι τελικά θα επικρατήσουν τα γεράκια στη Federal Reserve ανεβάζει το κόστος δανεισμού
Σταθεροποιητικά έκλεισαν την εβδομάδα οι ευρωαγορές
Μικρές διακυμάνσεις σημείωσαν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και σε επίπεδο εβδομάδας
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%
Παίρνει ώθηση από την Broadcom η Wall Street
Το πρόσφατο ράλι ανόδου έχει πυροδοτήσει ορισμένες ανησυχίες για μια υπερτιμημένη αγορά που τροφοδοτείται από το μετεκλογικό κλίμα
Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο ΧΑ - Στηρίζουν ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο
Ωστόσο ουδείς αμφισβητεί ότι ο Γενικός Δείκτης βλέπει με μεγαλύτερες προσδοκίες τις 1.500 μονάδες
Συνεχίζει τις σταθεροποιητικές κινήσεις το ΧΑ, στηρίζει η ΕΛΧΑ
Η αγορά αναμένει τώρα την ομιλία του πρωθυπουργού την Κυριακή
Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, προβληματίζουν τα οικονομικά στοιχεία
Απογοήτευσαν Γερμανία και Βρετανία
Κινεζικές πιέσεις δέχτηκαν οι αγορές της Ασίας, εξαίρεση ο Kospi της Νότιας Κορέας
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,83%, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας έχασε 2,37% και έκλεισε στις 3.933,18 μονάδες