Ο δείκτης Nasdaq Composite των τεχνολογικών μετοχών εκτινάχθηκε σχεδόν 40 τοις εκατό το 2023, 20 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από ό,τι στον δείκτη αναφοράς των ΗΠΑ S&P 500. Οσοι επένδυσαν βγηκαν κερδισμένοι ενω αντίθετα σχεδόν όλοι -από μικροεπενδυτές μέχρι μεγάλα ιδρύματα- φοβήθηκαν μια ύφεση στις ΗΠΑ και κατέφυγαν στα μετρητά.

Οχι τα μετρητά «κάτω από ένα στρώμα», αλλά εύκολα προσβάσιμα μετρητά που μπορούν να επενδυθούν σε καταθέσεις που πληρώνουν τόκους, κεφάλαια χρηματαγοράς, βραχυπρόθεσμο δημόσιο χρέος και άλλα παρόμοια.

Ομόλογα ΗΠΑ: Ανοδικά οι αποδόσεις μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Τα μετρητά είναι πάντα «βασιλιάς» σε περιόδους ανησυχίας της αγοράς. Όμως, ειδικά πέρυσι, αυτή η διαβόητα «ανιαρή» κατηγορία περιουσιακών στοιχείων έφερε τις καλύτερες αποδόσεις της σε μια γενιά χάρη στην ταχεία άνοδο των επιτοκίων αναφοράς, σημειώνουν οι FT.

Οι επενδυτές πληρώνονταν με ένα λογικό ποσοστό απόδοσης (αν κάποιος αγνοεί τον πληθωρισμό) με την ένταση και την ανησυχία για ένα οικονομικό κραχ που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Αυτό αφήνει ένα διαρκές σημάδι στις αποφάσεις κατανομής περιουσιακών στοιχείων.

Κάθε φορά που οι σύμβουλοι συνιστούν την εξέταση δυνητικά πιο προσοδοφόρων μακροπρόθεσμων επενδύσεων, η απώθηση είναι η ίδια. «Γιατί θα ήθελες να το κάνεις αυτό; Γιατί να μην (παρκάρετε) σε μετρητά μέχρι να γίνει πιο ξεκάθαρο;» δήλωσε η Karen Ward, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς για την Ευρώπη στην JPMorgan Asset Management στα τέλη του περασμένου έτους. «Αυτή είναι η ερώτηση που μας κάνουν».

Τα μετρητά, είπε, έχουν μια «συναισθηματική έλξη» που άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων απλά δεν μπορούν να νικήσουν.

Τον περασμένο μήνα, η έρευνα διαχείρισης κεφαλαίων της Bank of America έδειξε ότι τα μετρητά είχαν συρρικνωθεί στο 4,5 τοις εκατό των χαρτοφυλακίων, από 4,7 τοις εκατό στην έρευνα του Νοεμβρίου και με χαμηλό δύο ετών.

Σχετική απόδοση των αμερικανικών ομολόγων έναντι των μετρητών

Οι  στρατηγιστές χτυπούν το τύμπανο: κόψτε τα μετρητά, αφιερώστε σε πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα και σε μετοχές, ακόμα κι αν οι προηγούμενες προσπάθειες το περσινό έτος αποδείχθηκαν επώδυνες.

Δεδομένου ότι η Fed άλλαξε τον ρυθμό της στα μέσα Δεκεμβρίου και επεσήμανε την προθυμία της να μειώσει τα επιτόκια – τον κύριο μοχλό για τα κέρδη των τιμών των ομολόγων που έχουμε ήδη δει σε τεράστια κλίμακα – αυτό έγινε καλά.

Ωστόσο, ο Julien Dauchez, επικεφαλής συμβουλευτικής χαρτοφυλακίου στη Natixis Investment Management επισημαίνει: «Η άποψη τώρα είναι ότι με τα νομισματικά επιτόκια να μειωθούν, οι επενδυτές (που παραμένουν σε μετρητά) θα εκτεθούν σε κίνδυνο επανεπένδυσης».

Με απλά λόγια, κάθε νέο μάζεμα χρημάτων που κατευθύνεται τώρα σε μετρητά θα αποφέρει όλο και χαμηλότερες αποδόσεις, με την προϋπόθεση ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια.

Αντίθετα, το μακροπρόθεσμο χρέος κλειδώνει τις αποδόσεις.

Οι περισσότεροι διαχειριστές κεφαλαίων συμφωνούν ότι είναι λογικό να διατηρείτε ένα κομμάτι κεφαλαίων σε ένα ασφαλές «δοχείο» είτε για να το χρησιμοποιήσετε όταν παρουσιαστεί ευκαιρία είτε για να πληρώσετε έναν άσχημο λογαριασμό.

Ο πειρασμός των μετρητών

Αλλά ως στρατηγική επένδυση, εάν είστε απαισιόδοξος που πιστεύει ότι τα επιτόκια αναφοράς θα πέσουν όντως σκληρά φέτος, τα προϊόντα μετρητών θα γίνουν σταδιακά λιγότερο ανταποδοτικά και τα μακροπρόθεσμα ομόλογα έχουν πολύ περισσότερα να ανέβουν.

Εάν, ωστόσο, είστε αισιόδοξος για την οικονομική ανάπτυξη, αναμφισβήτητα ένας καλύτερος τρόπος παιχνιδιού είναι μέσω μικρότερων μετοχών, ας πούμε εκείνες του δείκτη Russell 2000.

«Καταλαβαίνω τον πειρασμό (των μετρητών)», λέει ο Joe Davis, παγκόσμιος επικεφαλής οικονομολόγος στη Vanguard.

«Αλλά αν πρόκειται να μείνεις σε μετρητά, πότε θα βγεις;» Η αναμονή για ένα «σαφές μήνυμα» ότι έχει έρθει η ώρα για μετάβαση είτε σε μετοχές είτε σε ομόλογα είναι δύσκολο αν όχι απίθανο να αποφέρει αποτελέσματα, είπε.

Μετά από ένα αργό ξεκίνημα, οι πλούσιοι μικροεπενδυτές μπορεί να αρχίσουν να λαμβάνουν το μήνυμα.

Ο Christian Nolting, επικεφαλής επενδύσεων στη Deutsche Bank Wealth Management, λέει σε γενικές γραμμές οτι οι πελάτες του δεν ζητούν πλέον περισσότερα από τα στοιχεία των χαρτοφυλακίων τους.

«Δεν βλέπουμε ότι είναι τόσο εδραιωμένα», λέει. «Δεν είναι η ώρα να περιμένουμε και να δούμε. Είναι εύκολο να αποστρέφεσαι τον κίνδυνο, αλλά πρέπει να βρεις αυτούς τους θύλακες ανάπτυξης».

Ισως. Ωστόσο, φαίνεται ότι πολλοί επενδυτές χρειάζονται ακόμα πειστικούς λόγους και ότι θα χρειαζόταν μόνο ένα ήπιο ξέσπασμα αστάθειας στις μετοχές ή ένα τρεμόπαιγμα υψηλότερου πληθωρισμού για να κλίνουν πίσω στην παρήγορη ζεστασιά των ασφαλών, βαρετών, αξιόπιστων μετρητών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή