Το εθνικό κρυπτονόμισμα της Βενεζουέλας, το Petro, πρόκειται να σταματήσει τη λειτουργία του στις 15 Ιανουαρίου. Το Petro, που εισήχθη το 2018 με στόχο να βοηθήσει τη χώρα να αποφύγει τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, απέτυχε να κερδίσει ευρεία αποδοχή όλα αυτά τα χρόνια, ενώ παράλληλα ενεπλάκη σε σκάνδαλο δωροδοκίας.

Όλα τα πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων που διατηρούνται στην πλατφόρμα Patria — ο μόνος ιστότοπος όπου το petro ήταν εμπορεύσιμο — θα κλείσουν τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, σύμφωνα με ένα μήνυμα που εμφανίζεται στον ιστότοπο της πλατφόρμας.

Τα εναπομείναντα Petro θα μετατραπούν σε μπολιβάρ.

Σε 31 συλλήψεις προχώρησε η Βενεζουέλα για το σκάνδαλο της PDVSA

Το κρυπτονόμισμα κυκλοφόρησε με μεγάλη μεγαλοπρέπεια τον Φεβρουάριο του 2018, με την υποστήριξη των τεράστιων πετρελαϊκών αποθεμάτων της Βενεζουέλας και με τιμή 60 $ ανά μονάδα.

Με το Καράκας να στραγγαλίζεται από τις οικονομικές κυρώσεις της Ουάσιγκτον, ο Μαδούρο υποσχέθηκε ότι το Petro θα «επιτρέψει νέες μορφές διεθνούς χρηματοδότησης».

Ωστόσο, οι πολίτες δυσκολεύτηκαν να καταλάβουν πώς να το χρησιμοποιούν και χαρακτηρίστηκε ως «απάτη» από ορισμένους φορείς αξιολόγησης κινδύνου.

Κίνητρα

Το 2020, ο Μαδούρο προσπάθησε να αναβιώσει το νόμισμα, διατάζοντας τις αεροπορικές εταιρείες που πετούν από το Καράκας να το χρησιμοποιήσουν για να πληρώσουν για καύσιμα και καθιστώντας υποχρεωτική την πληρωμή για κρατικές υπηρεσίες, όπως η απόκτηση νέου διαβατηρίου.

Τελικά, ωστόσο, η χρήση του παρέμεινε περιορισμένη σε ορισμένες κρατικές λειτουργίες όπως η πληρωμή φόρων.  Η κυβέρνηση ανάγκασε τις τράπεζες να παρουσιάσουν τα υπόλοιπα τους τόσο σε μπολιβάρ όσο και σε Petro.

Στην πλατφόρμα Patria, που χρησιμοποιείται κυρίως από την κυβέρνηση για τη χορήγηση επιδοτήσεων στον πληθυσμό, οι χρήστες μπορούσαν να ανταλλάξουν Petro μόνο με μπολιβάρ μέσω ενός συστήματος δημοπρασιών.

«Το petro (PTR) είναι επίσημα νεκρό», έγραψε η ιδιωτική πλατφόρμα CryptoLand Venezuela στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη εβδομάδα.

Στο εσωτερικό, το Petro δεν κηρύχθηκε ποτέ νόμιμο χρήμα, πράγμα που σημαίνει ότι η αποδοχή του δεν ήταν υποχρεωτική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Banco de Venezuela, δεν θα δεχόταν την Petro χωρίς προεδρικό διάταγμα που την υποχρεώνει να το κάνει.

Σκάνδαλα

Τον Ιούνιο του 2020, η κατάσταση πήρε μια πιο δραματική τροπή όταν η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ πρόσφερε επιβράβευση 5 εκατομμυρίων δολαρίων για τη σύλληψη του Joselit Ramirez Camacho, επικεφαλής της Εθνικής Εποπτείας Crypto Assets που είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη του Petro.

Κατηγορήθηκε ότι είχε σχέσεις με το διεθνές εμπόριο ναρκωτικών.

Ο Ramirez Camacho συνελήφθη τελικά στη Βενεζουέλα τον Μάρτιο του 2023 με κατηγορίες που σχετίζονται με οικονομικές ατασθαλίες στην εθνική βιομηχανία πετρελαίου.

Κατά συνέπεια, η υπηρεσία υπό την ηγεσία του έκλεισε για αναδιοργάνωση και το κλείσιμό της παρατάθηκε αργότερα μέχρι τον Μάρτιο του 2024.

Αυτή η καταστολή οδήγησε επίσης στο κλείσιμο διαφόρων ανταλλακτηρίων κρυπτογράφησης και εργασιών εξόρυξης στη χώρα.

Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, οι κρατικές ρυθμιστικές αρχές διέταξαν επίσης, τη διακοπή της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων μετά από έρευνα για ένα σύστημα διαφθοράς στο οποίο τα κρυπτογραφικά πορτοφόλια ανακατεύθυναν τις πληρωμές που οφείλονταν στην κρατική εταιρεία πετρελαίου Petróleos de Venezuela.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Blockchain