Ο Ρώσος κοσμοναύτης Όλεγκ Κονονένκο σημείωσε την Κυριακή παγκόσμιο ρεκόρ για τον συνολικό χρόνο στο διάστημα, ξεπερνώντας τον συμπατριώτη του Γκενάντι Παντάλκα, ο οποίος σημείωσε περισσότερες από 878 ημέρες σε τροχιά, ανακοίνωσε η ρωσική διαστημική εταιρεία.
Στις 0830 GMT ο Kononenko έσπασε το ρεκόρ, ανέφερε η Roscosmos. Ο Kononenko αναμένεται να φτάσει συνολικά τις 1.000 ημέρες στο διάστημα στις 5 Ιουνίου και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει μετρήσει 1.110 ημέρες.
«Πετάω στο διάστημα για να κάνω το αγαπημένο μου πράγμα, όχι για να κάνω ρεκόρ», είπε ο Kononenko στο TASS σε συνέντευξή του από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) όπου βρίσκεται σε τροχιά περίπου 263 μίλια (423 χιλιόμετρα) από τη γη.
«Είμαι περήφανος για όλα τα επιτεύγματά μου, αλλά είμαι πιο περήφανος που το ρεκόρ για τη συνολική διάρκεια της ανθρώπινης παραμονής στο διάστημα εξακολουθεί να το κατέχει ένας Ρώσος κοσμοναύτης».
Η ζωή στο διάστημα
Ο Κονονένκο είπε ότι γυμναζόταν τακτικά για να αντιμετωπίσει τις σωματικές επιπτώσεις της «ύπουλης» έλλειψης βαρύτητας, αλλά ότι κατά την επιστροφή στη γη συνειδητοποίησε πόση ζωή είχε χάσει.
«Δεν νιώθω στερημένος ή απομονωμένος», τόνισε.
«Μόνο με την επιστροφή στο σπίτι συνειδητοποιώ ότι για εκατοντάδες μέρες απουσίας μου τα παιδιά μεγαλώνουν χωρίς πατέρα». Υπογράμμισε επίσης, ότι οι κοσμοναύτες μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν βιντεοκλήσεις και μηνύματα για να διατηρούν επαφή με συγγενείς, αλλά η προετοιμασία για κάθε νέα διαστημική πτήση γίνεται πιο δύσκολη λόγω της τεχνολογικής προόδου.
«Το επάγγελμα του κοσμοναύτη γίνεται πιο περίπλοκο. Τα συστήματα και τα πειράματα γίνονται πιο περίπλοκα» υπογράμμισε. Όπως γράφει το Reuters, ο Κονονένκο ονειρευόταν να πάει στο διάστημα από παιδί και γράφτηκε σε ένα ινστιτούτο μηχανικής, πριν παρακολουθήσει εκπαίδευση κοσμοναυτών. Η πρώτη του πτήση στο διάστημα ήταν το 2008.
Το τρέχον ταξίδι του στον ISS ξεκίνησε πέρυσι με ένα Soyuz MS-24.
Ο ISS είναι ένα από τα λίγα διεθνή έργα στα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία εξακολουθούν να συνεργάζονται στενά. Τον Δεκέμβριο, η Roscosmos είπε ότι ένα πρόγραμμα πολλαπλών πτήσεων με τη NASA προς τον ISS είχε παραταθεί μέχρι το 2025.
Latest News
Χτίζει... κόμβο logistics η Huawei στον Πειραιά – Οι νέες επενδύσεις που σχεδιάζει
«Το logistics hub που θα δημιουργηθεί ουσιαστικά θα λειτουργεί σαν πύλη εισόδου των προϊόντων της Huawei προς την Ευρώπη», είπε ο CEO της εταιρείας για τη νοτιοανατολική Ευρώπη
Η Apple φέρνει το ChatGPT στα iPhone και τα Mac - To Siri αποκτά AI
To chatbot τεχνητής νοημοσύνης θα ενεργοποιείται όταν ο χρήστης κάνει ερωτήσεις που το ίδιο το Siri δεν μπορεί να απαντήσει.
Θεοδωρόπουλος για AI: Αυτές είναι οι 4 ανησυχίες των επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μίλησε στο AI Connect της Google για τις ανησυχίες των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από τη χρήση της AI
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Πώς θα χτιστεί ο «Φάρος» του ελληνικού AI - Ο ρόλος του Υπερταμείου
Το έργο για τον «Φάρο» συνδέεται με την κατασκευή του εθνικού υπερυπολογιστή «Δαίδαλου» - Θα δημιουργηθεί θυγατρική που θα αναλάβει τη διαχείρισή του
Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Πόση τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν οι Έλληνες - Τι δείχνει έρευνα της Focus Bari
Στην έρευνα της Focus Bari αναλύονται οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι αλλά και οι μεγάλες προσδοκίες
Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης - Η θέση της Ελλάδας
Η έρευνα βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες