Μικτές τάσεις επικράτησαν σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες προσπάθησαν να αφομοιώσουν το πλήθος των στοιχείων που ανακοινώθηκαν και το πώς αυτά θα επηρεάσουν τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,1%, με τον κλάδο των κατασκευών κερδίζει 1,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,07% στις 7.630 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,44% στις 17.678 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,34% στις 7.927 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της ιδιοκτήτριας της Budweiser, AB InBev, της μεγαλύτερης ζυθοποιίας στον κόσμο, υποχώρησαν κατά 1,8% αφού δεν κατάφερε να καλύψει τις προβλέψεις για τα κέρδη και τα έσοδα για το 2023.

Πληθωριστικές πιέσεις

Πλήθος στοιχείων που προσπαθούν να αφομοιώσουν οι αγορές, με τον γαλλικό δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) να αυξάνεται κατά 2,9% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας INSEE. Το ποσοστό είναι χαμηλότερο από τον ετήσιο πληθωρισμό του Ιανουαρίου 3,1%.

Σε μηνιαία βάση, όμως, οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν αύξηση 0,8% μετά από μείωση 0,2% τον Ιανουάριο. Η μείωση αποδίδεται κυρίως στην επιβράδυνση των τιμών των τροφίμων, των μεταποιημένων προϊόντων και των υπηρεσιών από έτος σε έτος. Αντίθετα, το κόστος που σχετίζεται με την ενέργεια και τον καπνό αναμένεται να αυξηθεί.

Την ίδια ώρα, ο εναρμονισμένος ρυθμός πληθωρισμού τιμών καταναλωτή στη Γερμανία υποχώρησε στο 2,7% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,6%. Αυτό ήταν σύμφωνο με τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η στατιστική υπηρεσία ανέφερε ότι οι τιμές της ενέργειας ήταν απότομα χαμηλότερες παρά την άρση στα ανώτατα όρια των τιμών της ενέργειας και η αύξηση του κόστους των τροφίμων ήταν σημαντικά πιο αργή σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Επίσης, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 2,8% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, ήτοι μείωση κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το ποσοστό του Ιανουαρίου. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,3%.

Τέλος, ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο στη Γερμανία μειώθηκε κατά 1,4% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο. Σε ονομαστικούς όρους, ο ημερολογιακός και εποχικά προσαρμοσμένος κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο τον Ιανουάριο σημείωσε πτώση 0,4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά αυξήθηκε κατά 1,6% σε ετήσια βάση. Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2023, οι λιανικές πωλήσεις σε πραγματικούς όρους μειώθηκαν κατά 0,4%

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές