Σε μια ανοδική αναθεώρηση για ανάπτυξη πέρα από τις μέχρι τώρα προβλέψεις για τα κέρδη της, προχώρησε η Currys Plc, μετά την αποχώρηση δύο πιθανών υποψήφιων αγοραστών για τη βρετανική εταιρεία λιανικής πώλησης ηλεκτρονικών ειδών.

Αυτό σημαίνει πως τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων για το τρέχον έτος αναμένεται τώρα να είναι τουλάχιστον 115 εκατ. στερλίνες (146 εκατ. δολάρια), σε σχέση με προηγούμενες προβλέψεις που έκαναν λόγο για 105 έως 115 εκατ. στερλίνες, όπως δήλωσε η Currys.

Currys: Η μάχη των μνηστήρων για την εξαγορά της εταιρείας που πούλησε την Κωτσόβολος

Σύμφωνα με το Bloomberg, η βρετανική εταιρεία επικαλέστηκε θετικές τάσεις στις πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, καθώς και στις επιχειρήσεις της στις Βόρειες χώρες, όπου η εταιρεία αγωνίστηκε με τις απότομες εκπτώσεις των ανταγωνιστών, μαζί με την ανάπτυξη των υπηρεσιών.

Πάνω-κάτω οι μετοχές

Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο 3,5% στις πρώτες συναλλαγές στο Λονδίνο και εξακολουθούν να βρίσκονται πάνω από 20% πάνω από το επίπεδο στο οποίο διαπραγματεύονταν, προτού εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την εταιρεία τον περασμένο μήνα από τον κινεζικό γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com Inc. και την αμερικανική επενδυτική εταιρεία Elliott Investment Management.

Την προηγούμενη Δευτέρα η μετοχή του βρετανικού retailer είχε καταγράψει βουτιά 10% μετά την αποχώρηση της Elliott από τους υποψήφιους αγοραστές της. Η επενδυτική εταιρεία αποσύρθηκε από το διαγωνισμό στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, αφού δύο προσφορές των ο,62 και 0,67 λιρών ανά μετοχή απορρίφθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο του λιανοπωλητή.

Η αποχώρησή της άνοιξε τον δρόμο για τον κινεζικό διαδικτυακό λιανοπωλητή JD.com που πλαισίωσε κι αυτή τη μάχη για την εξαγορά νωρίτερα φέτος. Την Παρασκευή, ωστόσο, και η JD δήλωσε ότι δεν θα υποβάλει προσφορά για την Currys.

Όχι άλλοι μνηστήρες

Η Elliott και η JD.com απαγορεύεται πλέον να κάνουν περαιτέρω προσεγγίσεις για τουλάχιστον έξι μήνες, σύμφωνα με τους βρετανικούς κανόνες εξαγοράς, εκτός εάν εξασφαλίσουν την άδεια του διοικητικού συμβουλίου της Currys ή αν προκύψει αντίπαλος πλειοδότης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Currys, Alex Baldock, έχει αναλάβει το καθήκον να συγκρατήσει την τιμή της μετοχής της, η οποία επί του παρόντος κυμαίνεται πάνω από τις 58 πένες. Πριν από το ενδιαφέρον για εξαγορά, η Currys διαπραγματευόταν γύρω στις 47 πένες.

«Δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω μνηστήρες», δήλωσαν οι αναλυτές της Liberum Capital. «Πέρα από τις προσφορές, ως αυτόνομη επενδυτική περίπτωση, η τρέχουσα αποτίμηση παραμένει υπερβολικά φθηνή, μη δίνοντας πίστωση για οποιαδήποτε ανοδική πορεία», πρόσθεσαν, ιδίως καθώς η οικονομία βελτιώνεται.

Πώς η Currys πούλησε την Κωτσόβολος στη ΔΕΗ

Υπενθυμίζεται ότι η Currys ήταν η μητρική της Κωτσόβολος, στην οποία αποφάσισε να βάλει πωλητήριο, καθώς η θυγατρική της στην Ελλάδα αποτελούσε εδώ και αρκετά χρόνια το πιο καλό «ασημικό» της, καθώς όχι μόνο διατήρησε αλλά και ενίσχυσε την ηγετική θέση της στην αγορά, παρά τις διαδοχικές κρίσεις, όπως ήταν η οικονομική, η πανδημική και η πληθωριστική.

Πρόσφατα μάλιστα ολοκληρώθηκε η διαδικασία της πώλησης στη ΔΕΗ η οποία κατέβαλε τον βρετανικό όμιλο σε ρευστό 179 εκατ. ευρώ για την απόκτηση της αλυσίδας Κωτσόβολος.

Το τίμημα που θα καταβάλει η ΔΕΗ για την εξαγορά όλων των μετοχών της Dixons South East Europe A.E.V.E. (είναι η εταιρεία του βρετανικού ομίλου Currys όπου ανήκει η Κωτσόβολος) προκύπτει από τα ακόλουθα στοιχεία, με βάση την παρουσίαση που έκανε η πολυεθνική:

Η συμφωνία διάθεσης της Dixons αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης 200 εκατ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο δανεισμός, τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας και εξαιρουμένων των μισθώσεων κατά το IFRS 16. Αν συνυπολογιστούν αυτά η αξία (equity value) υπολογίζεται σε 268 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά η Currys στα ταμεία της θα μπουν μετρητά, μετά την αφαίρεση εξόδων για τη μεταβίβαση κ.λπ., ύψους 179 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή