Ο νέος άγνωστος κόσμος της τεχνητής νοημοσύνης φέρνει νέα δεδομένα στην καθημερινότητά με κράτη, πολίτες και επιχειρείν να καλούνται να επιβιώσουν σε έναν νέο εν πολλοίς άγνωστο κόσμο.

Τεχνητή νοημοσύνη: Η παροχή συμβουλών AI θα παρέχει το 20% των εσόδων της BCG φέτος

Η Eύη Ψάλτη, Senior Engineering Director του Azure AI της Microsoft και ο Μάρκος Βερέμης, Πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement (ΣΕΝ/JA) Greece και μέλος των Δ.Σ. του ΣΕΒ, του ΙΟΒΕ, της Endeavor και της διαΝΕΟσις, συζήτησαν πρόσφατα, στο πλαίσιο podcast, για την τεχνητή νοημοσύνη, τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες αλλά και τις απειλές που τη συνοδεύουν.

Μεγαλύτερη επανάσταση από τον ηλεκτρισμό η ΑΙ

«Η ανθρώπινη νοημοσύνη είναι το βασικό μας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σαν ανθρώπινο είδος, η αξία της νοημοσύνης είναι αδιαμφισβήτητη, για πρώτη φορά μιλάμε για κάτι έξω από την ανθρώπινη νοημοσύνη, την τεχνητή, η ικανότητα των ανθρώπων να διδάξουν μία μηχανή η οποία θα δημιουργήσει γνώση θα δοκιμαστεί, αυτό είναι μεγαλύτερη επανάσταση και από τον ηλεκτρισμό και το διαδίκτυο, να διδάξουν δηλαδή οι άνθρωποι μία μηχανή», επεσήμανε ο Μάρκος Βερέμης.

«Η μεγάλη επανάσταση της ΑΙ είναι η απομυθοποίηση του ΙQ, η ΑΙ είναι πιθανό να ευνοήσει τους πιο αδύναμους, τα βήματα πρέπει να γίνουν γρήγορα για την μετάβαση στην ΑΙ για να αποκτήσει ένα κράτος ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, το μοντέλο της ΑΙ μπορεί να εφαρμοστεί για να λύσει από τα πιο απλά μέχρι τα πιο δύσκολα προβλήματα», υποστήριξε.

Η Eύη Ψάλτη εξήγησε πως σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς, η δια βίου μάθηση μετατρέπεται σε αναγκαιότητα.

«Ουσιαστικά ο άνθρωπος είναι πάντα στο κέντρο των εξελίξεων, όλα όσα συζητάμε είναι εργαλεία, δεν μπορούν να καταστρέψουν κράτη και οικονομίες, τον τελικό λόγο τον έχουν οι άνθρωποι, η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να ενταχθεί στην καθημερινότητά μας, αλλιώς θα μείνουμε πίσω. Ο καθένας έχει την ευθύνη σε ατομικό επίπεδο να αυξήσει τις δεξιότητές του, η ΑΙ δημιουργεί πολλές νέες θέσεις εργασίας, χρειάζεται σε ατομικό, επιχειρηματικό και δημόσιο επίπεδο να δημιουργήσουμε και να χτίσουμε τις κατάλληλες δεξιότητες για να μπορούμε να χρησιμοποιούμε την ΑΙ, η Microsoft ήδη στην Ελλάδα έχει εκπαιδεύσει 50.000 άτομα σε νέες δεξιότητες, πάντα όμως είναι απαραίτητη η βοήθεια από το κράτος», τόνισε.

Αναφερόμενη στους τομείς στους οποίους θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην πράξη η ΑΙ, εστίασε στην υγεία, στην εκπαίδευση («δύσκολος» τομέας), βιομηχανία (μπορεί να μειωθεί το κόστος παραγωγής κάτι που θα αυξήσει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα), στην εξυπηρέτηση του πολίτη.

Στο πλαίσιο αυτό, η υγεία αναμένεται να επηρεαστεί περισσότερο από την χρήση της ΑΙ με τους πολίτες να προσδοκούν καλύτερη ποιότητα ζωής. «Βλέπουμε ευκαιρίες στην τηλειατρική και στην εξυπηρέτηση των ασθενών για την ΑΙ», επεσήμανε.

Ο εκδημοκρατισμός της ΑΙ

«Τώρα ναι μεν βλέπουμε να διαχειρίζονται την ΑΙ 3-4 μεγάλες εταιρείες αλλά αυτό θα αλλάξει στο μέλλον, υπάρχουν ευκαιρίες που μπορούν να εκμεταλλευτούν και μικρότερες εταιρείες μέσω της ΑΙ, θεωρώ πως θα υπάρξει εκδημοκρατισμός, θα ανοίξει η ΑΙ, ίσως πάρει χρόνο αλλά θα γίνει πράξη. Εμείς έχουμε ευθύνη να παρέχουμε τα τεχνικά εργαλεία για να γίνει καλύτερος ο κόσμος», τόνισε ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη διασφάλισης της αξιοπιστίας των μοντέλων για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των δεδομένων και να μην βρουν εύφορο έδαφος τα fake news.

Υπό αυτό το πρίσμα, είναι απαραίτητο ένα θεσμικό σχήμα από την δημόσια διοίκηση για να διατυπωθούν ορισμένοι κανόνες και να επισπευστούν οι αναγκαίες αλλαγές.

Αυτά που ξέραμε χθες αλλάζουν αύριο

«Πρέπει να μπορούμε να καταλαβαίνουμε την ΑΙ, να την επιμελούμαστε και να μπορούμε να κρίνουμε αν το αποτέλεσμα είναι αυτό που περιμέναμε, αυτό προϋποθέτει κριτική σκέψη, μιλάμε για κάτι που εξελίσσεται συνεχώς, η Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη είναι κάτι που ξεκίνησε τους τελευταίους 18 μήνες, πολύ καινούργιο δηλαδή, όλοι μαζί μαθαίνουμε, η εξέλιξη είναι τόσο ραγδαία που αυτά που ξέραμε χθες αλλάζουν αύριο, αλλιώς δεν μπορείς να ανταπεξέρθεις. Όλοι έχουμε την ευθύνη να αποκτήσουμε τις βασικές γνώσεις για την ΑΙ», ανέφερε.

Η ίδια κάνει reskilling κάθε εβδομάδα, όπως εξηγεί,  προκειμένου να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις ραγδαίες και συνεχείς αλλαγές που συμβαίνουν στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης.

Η χρυσή ευκαιρία της ελληνικής οικονομίας

Αξίζει να σημειωθεί πως βάσει της μελέτης «Generative AI Greece 2030: Τα ενδεχόμενα μέλλοντα της ΠΤΝ στην Ελλάδα», αν και η τεχνητή νοημοσύνη στην χώρα μας ακόμα κάνει τα πρώτα της βήματα, η εξάπλωσή της αναμένεται να είναι ραγδαία στο κοντινό μέλλον θέτοντας την ελληνική οικονομία ενώπιον καίριων προκλήσεων που «απαιτούν» ψηφιακές απαντήσεις. Βιομηχανία, μεταποίηση, γεωργία, κατασκευές αποτελούν μερικούς από τους κλάδους που θα βρεθούν στην «αιχμή» της ανάπτυξης της ΠΤΝ με τα δεδομένα να αλλάζουν με φρενήρεις ρυθμούς.

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησαν το 2019 η Accenture Greece με την Microsoft στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσθέσει $95 δισ. δολάρια στο ΑΕΠ της χώρας, περίπου 180 δισ. ευρώ σε μια περίοδο 15ετίας. Καθίσταται σαφές πως η τεχνητή νοημοσύνη δύναται, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσει «θησαυρό» για την ελληνική οικονομία συνεισφέροντας 12 δισ. ευρώ ετησίως στο ΑΕΠ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη