Την έναρξη του Φόρουμ Συνεργασίας για την Ασφάλεια των Ορυκτών (ή «Φόρουμ MSP»), ανακοίνωσαν σήμερα Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι εταίροι της Συνεργασίας για την Ασφάλεια των Ορυκτών (MSP), μαζί με το Καζακστάν, τη Ναμίμπια, την Ουκρανία και το Ουζμπεκιστάν.

Το φόρουμ θα χρησιμεύσει ως μια νέα πλατφόρμα συνεργασίας στον τομέα των κρίσιμων πρώτων υλών (CRM) ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια πράσινη και ψηφιακή μετάβαση .

Στις «κρίσιμες πρώτες ύλες» η προσοχή της ΕΕ – Σε ποια υλικά θέλει να έχει πρόσβαση

Η Λέσχη Κρίσιμων Πρώτων Υλών που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γίνεται πλέον πλήρες μέρος του Φόρουμ MSP. Αυτό θα δημιουργήσει μια μεγαλύτερη, πιο φιλόδοξη κοινή πρωτοβουλία που θα συνδέεται με την εταιρική σχέση για την ασφάλεια των ορυκτών , όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσωπεί την ΕΕ.

Το φόρουμ θα συγκεντρώσει χώρες πλούσιες σε πόρους και χώρες με υψηλή ζήτηση για αυτούς τους πόρους.

«Το φόρουμ MSP αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής της ΕΕ για την εξασφάλιση πιο βιώσιμου εφοδιασμού κρίσιμων πρώτων υλών. Θα είναι το κλειδί για τη μείωση των τρωτών μας σημείων και για την επίτευξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, τόσο στην Ευρώπη όσο και εκτός αυτής» ανέφερε σχολιάζοντας τη συμφωνία ο Valdis Dombrovskis, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Επίτροπος Εμπορίου και πρόσθεσε: «Με αυτήν την παγκόσμια πρωτοβουλία, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η διεθνής συνεργασία ανταποκρίνεται στο καθήκον της αύξησης των επενδύσεων, της διαφοροποίησης των αλυσίδων εφοδιασμού και της παροχής βιώσιμων οφελών σε όλα τα μέρη. Μαζί, μπορούμε να επιτύχουμε τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον».

Οι εργασίες του φόρουμ MSP θα αναπτυχθούν γύρω από δύο σκέλη:

  1. μια ομάδα έργου που επικεντρώνεται στην υποστήριξη και την επιτάχυνση της υλοποίησης βιώσιμων έργων ζωτικής σημασίας ορυκτών .
  2. ένας διάλογος που θα προσδιορίζει πολιτικές για την ενίσχυση της βιώσιμης παραγωγής και των τοπικών ικανοτήτων, θα διευκολύνει τη ρυθμιστική συνεργασία για την προώθηση του θεμιτού ανταγωνισμού, της διαφάνειας και της προβλεψιμότητας και θα προωθεί υψηλά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνησης (ESG) πρότυπα στις αλυσίδες εφοδιασμού CRM.

Η συμμετοχή στο φόρουμ MSP θα είναι ανοιχτή σε εταίρους που είναι έτοιμοι να δεσμευτούν στις βασικές αρχές του MSP, συμπεριλαμβανομένης της διαφοροποίησης των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και των υψηλών περιβαλλοντικών προτύπων, της χρηστής διακυβέρνησης και των δίκαιων συνθηκών εργασίας. Σε ένδειξη ισχυρής διατλαντικής συνεργασίας, η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ηγηθούν από κοινού στο νέο φόρουμ.

Επόμενα βήματα

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ, μαζί με τους σημερινούς εταίρους MSP, προσεγγίζουν υποψήφια μέλη στη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη, για να επεκτείνουν τη συμμετοχή στο φόρουμ και να αρχίσουν να εργάζονται στο πλαίσιο του έργου και των ομάδων διαλόγου πολιτικής.

Ιστορικό

Το Φόρουμ MSP βασίζεται στο Πακέτο Κρίσιμων Πρώτων Υλών της ΕΕ που εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2023, το οποίο τόνισε την ανάγκη για πιο διαφοροποιημένες και πιο βιώσιμες αλυσίδες εφοδιασμού CRM μέσω νέων, αμοιβαία υποστηρικτικών διεθνών συνεργασιών, όπως το CRM Club. Το MSP έχει επί του παρόντος 15 εταίρους (Αυστραλία, Καναδάς, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Νορβηγία, Δημοκρατία της Κορέας, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και ΕΕ).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Επικαιρότητα |

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής

Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube