Τι κι αν περνάει τον περισσότερο χρόνο του στο Λονδίνο, ο δισεκατομμυριούχος και δεύτερος πλουσιότερος Έλληνας βάσει Forbes, Αριστοτέλης (Τέλης) Μυστακίδης, δείχνει σταθερά ενδιαφέρον για τα ελληνικά επιχειρηματικά δρώμενα ενώ συμμετέχει ενεργά σε κρίσιμες στιγμές της χώρας, ενώ κατά τις συχνές του επισκέψεις, μένει στην εξοχική του κατοικία στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής.
Από τη συνάντηση προ δεκαετίας με τον τότε πρωθυπουργό προκειμένου να βρεθεί κοινος τόπος για το πώς θα μπορούσε να ενισχύσει την πατρίδα του, αλλά και τα 2 εκατ. ευρώ που κατέθεσε πέρυσι στον ειδικό λογαριασμό της Ελληνικής Πολιτείας για τους πληγέντες της Θεσσαλίας, ο Τέλης Μυστακίδης επέστρεψε ξανά στην ελληνική αγορά μέσω της συμφωνίας εξαγοράς της Aegean Baltic Bank.
Μυστακίδης: Στα χέρια του η ABBank- Τα ποσοστά και οι μέτοχοι
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1962, ο Μυστακίδης μεγάλωσε στη Ρώμη, όπου ο βιολόγος-ιχθυολόγος πατέρας του εργαζόταν για τα Ηνωμένα Έθνη. Με διπλή ιθαγένεια, ελληνική και βρετανική, αφού σπούδασε στο LSE, ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία από το τμήμα επενδύσεων στα έγχρωμα μέταλλα της κορυφαίας εταιρείας που δραστηριοποιείται στα παράγωγα, της Cargill, όπου και παρέμεινε για έξι χρόνια.
Το κεφάλαιο Glencore
Το 1993 ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων σε μέταλλα στην εταιρεία Marc & Rich η οποία εξελίχθηκε στην Glencore, που μέσα σε λίγα χρόνια μεταμορφώθηκε σε παγκόσμια δύναμη: κατάφερε να ελέγχει το 3% των καθημερινών παγκόσμιων συναλλαγών σε συμβόλαια πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων πρώτων υλών, από αλουμίνιο, χαλκό και άνθρακα, μέχρι ζάχαρη, σιτάρι, βαμβάκι και κριθάρι. Η καριέρα και η περιουσία του αυξήθηκαν αλματωδώς, όταν η Glencore εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2011.
Σύμφωνα με το Bloomberg o Τέλης Μυστακίδης «ήταν ένα από τα ανώτερα στελέχη του τμήματος εμπορίας που έγιναν δισεκατομμυριούχοι εν μία νυκτί», χάρη στην αρχική δημόσια προσφορά της Glencore το 2011, με την εταιρεία να αντλεί το ποσό-μαμούθ των 11 δισ. δολαρίων.
Τον Δεκέμβριο του 2018 αποχώρησε από την Glencore, με την περιουσία του σήμερα να ξεπερνάει τα 3,2 δισ. ευρώ. Σήμερα με βάση τον δείκτη του Forbes, βρίσκεται στην 991η θπέση στην παγκόσμια κατατάξη των δισεκατομμυριούχων ανά τον κόσμο με 3,3 δισ. ευρώ περιουσία.
Το ενδιαφέρον για τις τράπεζες
Τη διετία 2020-2021 συμμετείχε μαζί με τον Τζον Πόλσον στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Ειδικότερα, αφού παρακολούθησε την πορεία της Τράπεζας Πειραιώς και την πρόοδο του business plan της διοικητικής της ομάδας για τον μετασχηματισμό της Τράπεζας, αποφάσισε να χτίσει σταδιακά μέσα στο διάστημα αυτό τη θέση του με αγορές μετοχών.
Έτσι τον Ιούνιο του 2020 βρέθηκε να είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ξένος μέτοχος (με το 5,1472%) στην Τράπεζα Πειραιώς μετά τον Πόλσον που ήλεγχε ποσοστό 9,5% και το αμερικανικό fund Bienville με ποσοστό 5,5% 2020 απέκτησε το των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας Πειραιώς. Σταδιακά, μετά την αύξηση κεφαλαίου, η συμμετοχή του υποχώρησε στο 2,9%.
Το ενδιαφέρον του ωστόσο για τον τραπεζικό τομέα είχε εκφραστεί και παλαιότερα. Το 2013 είχε συναντηθεί με τον τότε πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, συζητώντας τις δυνατότητες που υπήρχαν να επενδύσει στην Ελλάδα, προκειμένου όπως ε4πισήμανε και τότε να βοηθήσει τη χώρα να βγει από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, είχε συμμετάσχει τότε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.
Το βλέμμα στο ελληνικό επιχειρείν
Και η παρουσία του δεν σταματά στις τράπεζες. Είχε εμφανιστεί ως ενδιαφερόμενος για την απόκτηση της ΛΑΡΚΟ με διεκδικητές επίσης τους Mπόμπολα και Mυτιληναίο, χωρίς να προχωρήσει ο διαγωνισμός.
Μέσω του Τέλη Μυστακίδη η Glencore προχώρησε σε συμφωνία με την επιχείρηση του Ευάγγελου Μυτιληναίου για πώληση 75.000 τόνων αλουμινίου μέσω της Aλουμίνιον της Eλλάδος προς 200 εκατ. ευρώ. Τον Ιούνιο του 2021, ο όμιλος Μυτιληναίος ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας δεκαετούς διάρκειας με την Glencore για την πώληση αλουμίνας και αλουμινίου, εκτιμώμενης συνολικής αξίας άνω των $1,5 δισ.
Ανάλογα είχε ενδιαφερθεί και για τη διεκδίκηση των ΕΛΠΕ, ενώ σε μια συναισθηματική σχέση με τον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειεας, βρέθηκε να είναι ένας εκ των τεσσάρων μετόχων της Philosofish, διαχειρίζεται η Diorasis International. Πρόκειται για την εταιρεία που ακολουθεί μεθόδους ιχθυοκαλλιέργειας, που χαρακτηρίζονται από υψηλής ποιότητας αειφόρες πρακτικές με ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα των υδάτων και τη βιωσιμότητα του φυσικού περιβάλλοντος, αποτελεί σήμερα το αντίπαλον δέος της Avramar, ενώ κάνει κατά 95% εξαγωγές, κυρίως στην Ευρώπη.
Πριν από τρία περίπου χρόνια εταιρεία συμφερόντων του βρέθηκε να έχει στην ιδιοκτησία της το Hotel Nikopolis, το boutique city resort 5 αστέρων σε έκταση 25 στρεμμάτων, σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο Μακεδονία, και 8 χιλιομέτρων από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα ερευνά επιπλέον κινήσεις προς την εταιρία διακράτησης και διαχείρισης ομολογιών Phoenix Vega Mezz Plc. Στο ίδιο πλαίσιο δείχνει έντονη δραστηριότητα προς ακίνητα σε Aθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και στη ναυτιλία, καθώς επένδυσε στη ναυτιλιακή με έδρα το Λονδίνο Union Maritime.