Ο πληθωρισμός δεν ανεβάζει μόνο τις τιμές αλλά και το «θερμόμετρο» στις κινήσεις των δύο μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου, της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μετά την απροσδόκητη αύξηση στο δείκτη τιμών που ανακοινώθηκε σήμερα στις ΗΠΑ, η FED καλείται να λάβει ακόμη πιο δύσκολες αποφάσεις για το πότε θα χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική, με τα επιτόκια του δολαρίου να βρίσκονται ήδη στο υψηλότερο των τελευταίων 23 ετών. Κι αυτό γιατί οι νέες αυξήσεις των τιμών στην αμερικανική οικονομία, ειδικά στο κόστος της στέγασης και των καυσίμων, αυξάνουν τις αμφιβολίες των αγορών για πιθανή μείωση επιτοκίων από τον πρόεδρο Τζερόμ Πάουελ και τα υπόλοιπα μέλη της FED τον Ιούνιο. Τα στοιχήματα αρχίζουν να μετατοπίζονται για μια τέτοια κίνηση το Σεπτέμβριο.

Η εξίσωση της ανεργίας «πονοκέφαλος» για τα επιτόκια – Τα εμπόδια για ΕΚΤ, Fed

Εάν επιβεβαιωθούν οι νέες αυτές προβλέψεις και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κινηθεί αυτή, όπως αναμένεται, με την πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο τότε θα πρόκειται για σημαντική διαφοροποίηση στην πολιτική των δύο κεντρικών τραπεζών. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε μεταξύ άλλων να προκαλέσει ισχυρές πιέσεις στο ευρώ, αφού η FED ήταν εκείνη που ξεκίνησε το γύρο αύξησης των επιτοκίων πριν από δύο σχεδόν χρόνια και υπό άλλες συνθήκες αναμενόταν πως θα ξεκινούσε τώρα πρώτη τις μειώσεις.

Η ΕΚΤ συνεδριάζει αύριο Πέμπτη 11 Απριλίου στη Φρανκφούρτη από όπου θα δώσει σήμα για την πολιτική που θα ακολουθήσει. Η Λαγκάρντ έχει στείλει μήνυμα για μείωση επιτοκίων το καλοκαίρι, ενώ ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Βιλερουά ντε Γκαλό έχει προειδοποιήσει πως η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε χαλάρωση νομισματικής πολιτικής ανεξάρτητα από το τι θα κάνει η FED. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Μάρτιο διαμορφώθηκε στο 2,4% σε ετήσια βάση.

Επιμένει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Με βάση νέα σημερινά στοιχεία, ο πληθωρισμός των ΗΠΑ αυξήθηκε στο 3,5% σε ετήσια βάση το Μάρτιο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες και σημειώνοντας τη δεύτερη μηνιαία συνεχόμενη αύξηση. Ο πληθωρισμός είχε φτάσει το 3,2% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση από 3,1% τον Ιανουάριο. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις αλλαγές στο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, παρέμεινε στο 3,8%.

Μετά τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας, οι παίκτες στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης μείωσαν τις προσδοκίες τους για το πόσες μειώσεις των επιτοκίων κατά τρίμηνο θα κάνει φέτος η FED. Πλέον προβλέπουν δύο ή τρεις μειώσεις, από έξι ή επτά που προέβλεπαν μόλις τον Ιανουάριο. Τα επιτόκια της FED διαμορφώνονται σε εύρος 5,25% με 5,5% και είναι τα υψηλότερα επίπεδα από το 2001 και μετά σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο πληθωρισμός που καλπάζει.

Οι κινήσεις της ΕΚΤ

Το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από την ΕΚΤ διαμορφώνεται σήμερα στο 4%. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της τράπεζας με επικεφαλής την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ άρχισαν να προετοιμάζουν τις αγορές για μια πρώτη μείωση στις 6 Ιουνίου καθώς οι πιέσεις στις τιμές στην ευρωζώνη μειώνονται γρήγορα, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ. Αν και τα μέλη της ΕΚΤ επισήμως έχουν αρνηθεί ότι θα τους ενδιέφερε να κινηθούν παράλληλα με τη FED στις μειώσεις, δεν έχουν δεσμευτεί για το τι θα συμβεί μετά το πρώτο βήμα, υποστηρίζοντας ότι τα οικονομικά δεδομένα θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις.

Η ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου

Τα στοιχήματα για υποχώρηση του ευρώ στα ίδια επίπεδα με το δολάριο τώρα επιστρέφουν καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνονται έτοιμοι να κάνουν περισσότερες μειώσεις επιτοκίων φέτος από τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ.

Τράπεζες όπως η Bank of America και η γερμανική LBBW προειδοποιούν για αδυναμία του ευρώ στο μέλλον εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις σχετικά με τον διαφορετικό ρυθμό των μειώσεων των επιτοκίων από ΕΚΤ και FED. Η Bank of New York Mellon εκτιμά ότι το ευρώ θα μπορούσε να αγγίξει την ισοτιμία με το δολάριο φέτος. Το ένα δολάριο θα έφτανε σε ισοτιμία το ένα ευρώ εάν η FED διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα ενώ η ΕΚΤ τα μειώσει εκτιμά η LBBW. Η τράπεζα προβλέπει ότι το ευρώ θα διολισθήσει στα 1,01 δολ. το 2025. Σήμερα το ένα ευρώ αντιστοιχεί σε 1,08 δολάρια ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή