Ανάπτυξη μόλις 1,5% το 2024, προβλέπει για την Ελλάδα το consensus (μέση εκτίμηση) των οικονομολόγων και των αναλυτών εφέτος, αν και ποιο επίσημες προβλέψεις αναφέρουν πως ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα είναι υψηλότερος κινούμενος στην περιοχή του 2,1%-2,5% εφέτος.

ΤτΕ: «Βουτιά» στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις – Κατέγραψαν πτώση 38,7% το 2023

Φειδωλοί εμφανίζονται πάντως αρκετοί διεθνείς οίκοι και ξένες τράπεζες , καθώς ανάπτυξη μόλις 1% για την ελληνική οικονομία αναμένει για το 2024 η Allianz, έναντι 1,1% από την Bank of America, 1,3% από την Unicredit, 1,4% από την ING, 1,4% επίσης από την Oxford Economics, 1,5% από την Capital Economics όπως 1,5% και από τις DZ Bank και HSBC.

Ποιο αισιόδοξοι με ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 1,9% για το 2024 εμφανίζεται η Credit Agricole, έναντι 2% από την Euromonitor, 2,2% από τη Scope, 2,2% από τη Eurobank , 2,3% από την Alpha Bank, 2,4% από τη Fitch, 2,4% επίσης από τη Moody’s 2,5% από την UBS και 2,8% από την EIU.

Η Εθνική Τράπεζα εκτιμά πάντως πως η βραχυπρόθεσμη τάση για το α’ τρίμηνο του 2024, στο 1,7% ετησίως (0,5% σε εποχικά προσαρμοσμένη τριμηνιαία βάση), είναι συμβατή με αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% φέτος.

Ανάπτυξη 2,5% προβλέπει επίσης για το 2024 και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, εκτίμηση η οποία είναι συμβατή με άλλες επικαιροποιημένες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΤτΕ (+2,3%), που τοποθετούν τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 2,1% και 2,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Χατζηδάκης: Σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες προσφέρει η ελληνική οικονομία
Macro |

Σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες προσφέρει η ελληνική οικονομία, λέει ο Χατζηδάκης

Οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - Ελβετίας και οι ευκαιρίες για επενδύσεις που προσφέρει σήμερα η ελληνική οικονομία, στη συζήτηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας με τον Ελβετό ομόλογό του