Για τους διαύλους ροής κεφαλαίων που μπορεί να ανοίξει η Freedom Holding μεταξύ των ελληνικών εταιρειών και των ξένων επενδυτών μίλησε στον ot.gr ο ιδρυτής μιας από τις πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες επενδυτικές στον κόσμο, Timur Turlov. Ο ίδιος μάλιστα βλέπει μεγάλες προοπτικές στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αλλά και στην ελληνική οικονομία, με τη Freedom Finance Europe να είναι μάλιστα ο πρώτος διεθνής retail broker που γίνεται μέλος του ΧΑ.

Με την state of the art πλατφόρμα της, τη Freedom24, στόχοι της ομάδας του Turlov, στην οποία είναι και ο Έλληνας επικεφαλής των εγχώριων δραστηριοτήτων, Γιώργος Καραγιώργος, είναι να παρέχονται στους επενδυτές ένα ισχυρό σύστημα συναλλαγών, διαγράμματα τιμών, διαχείριση κινδύνου και ενημέρωση. Άλλωστε ήδη η πλατφόρμα έχει εκρηκτική άνοδο την τελευταία διετία, φθάνοντας στους 56 χιλ. κωδικούς, μόνο από την Ελλάδα, με 400 εκατ. δολάρια όγκο συναλλαγών. Τη «φυσική συνέχεια», όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Turlov της παρουσίας, με άξονα την Κύπρο. Άλλωστε, έδειξε ότι γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα και σκοπεύει να αποτελέσει σημείο αναφοράς τόσο για τους επενδυτές όσο και για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Freedom Finance Europe: Εγινε μέλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Ερ: Γίνατε μέλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, επεκτείνοντας μάλιστα και τις συνεργασίες σας (πχ με Τρ. Πειραιώς) λίγο πριν από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα. Τι σας οδήγησε σε αυτήν την απόφαση, όταν ήδη έχετε διευρυμένη παρουσία στην Κύπρο;

Απ: Μετά το άνοιγμα στην Κύπρο ήταν η φυσική συνέχεια να έρθουμε στην Ελλάδα. Οι δύο χώρες μιλούν την ίδια γλώσσα. Και είμαστε πολύ χαρούμενοι με τους άξιους ανθρώπους που βρήκαμε. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στηρίζονται και εξαρτώνται από τους ικανούς ανθρώπους. Και εμείς τους βρήκαμε, ανεβάζοντας τα υπό διαχείριση κεφάλαια στη χώρα κοντά στα 60 εκατ. δολάρια.

Στην Ελλάδα ο κόσμος προτιμά να επενδύει στο ελληνικό χρηματιστήριο και σε επιλεγμένα ETFs διεθνώς, περισσότερο σε σχέση με την αμερικανική αγορά. Η πλατφόρμα μας (Freedom24) έχει πρόσβαση στο ΧΑ, ενώ προς μεγάλη μας έκπληξη πλέον υπάρχει ενδιαφέρον από διαφορετικές χώρες, ειδικά από την Ασία, για το ΧΑ. Άλλωστε, δίνει πρόσβαση και σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενισχύοντας την βεντάλια των επιλογών.

Ερ: Ποια είναι τα πλάνα για τα επόμενα βήμα στην Ελλάδα;

Απ: Βασική μας στόχευση είναι το retail και η τεχνολογία που έχουμε αναπτύξει είναι ότι καλύτερο για αυτόν τον τομέα. Για να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε στους θεσμικούς επενδυτές θα πρέπει να έχουμε διαφορετική ομάδα και διαφορετική προσέγγιση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε να χτίσουμε τη φήμη μας στο πεδίο των θεσμικών και προσεγγίσουμε κάποιους από αυτούς, αλλά το retail είναι πιο σταθερό πεδίο και έχουμε μεγάλη ικανότητα σε αυτό.

Η Freedom24 άλλωστε έχει πλήρη υποστήριξη στην ελληνική γλώσσα, ενώ το newsfeed της, με αναλύσεις και ειδήσεις αναμένεται να εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο. Η πληροφορία έρχεται πάρα πολύ γρήγορα για τις περισσότερες αγορές. Αυτό είναι και το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, το οποίο σκοπεύουμε να ενισχύσουμε κι άλλο.

Ερ: Με την LDMicro έχετε αποκτήσει και τεχνογνωσία και εμπειρία στη διαχείριση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, το πως μπορούν να αντλήσουν χρήματα από τις κεφαλαιαγορές αλλά και να διαχειριστούν την επόμενη ημέρα. Έχετε εντοπίσει περιπτώσεις στην Ελλάδα που ενώ είναι πολύ καλές εταιρείες αυτό δεν αποτυπώνεται στη χρηματιστηριακές τους επιδόσεις; Ποιες είναι οι κατευθύνσεις που θα δίνατε;

Απ: Το κλειδί είναι πιθανές συνέργειες. Δηλαδή να παρέχουμε πρόσβαση στους Έλληνες επενδυτές σε αμερικανικά κεφάλαια και να παρέχουμε ελληνικές επενδύσεις σε Αμερικανούς επενδυτές. Η Freedom Holding έχει και τις απαραίτητες άδειες και την τεχνογνωσία να το κάνει, όχι μόνο να βοηθήσει στην ένταξη ελληνικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, αλλά και στο άνοιγμα της ελληνικής αγοράς σε Αμερικανούς επενδυτές. Όπως στην αμερικανική αγορά, έτσι και στην ευρωπαϊκή, έχουμε μια πλήρη συμβουλευτική εργαλειοθήκη.

Μάλιστα, στο σχεδιασμό είναι και κάποια roadshows ώστε να δοκιμαστεί και να ενισχυθεί η αποδοχή των επενδυτών για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Εκεί θα είναι ένα καλό τεστ για το τι ακριβώς ζητούν οι επενδυτές από τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και η ευκαιρία να προσελκυθούν κεφάλαια.

Ερ: Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να δούμε την Freedom Holding και στο πεδίο της αναδοχής;

Απ: Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στο πεδίο του underwriting σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι πολύ μικρός ο ανταγωνισμός. Για παράδειγμα η Goldman Sachs, αλλά και άλλες μεγάλες επενδυτικές, δεν αναλαμβάνουν μικρές επιχειρήσεις με μεγάλες προοπτικές. Ενδεχομένως να είμαστε εμείς αυτοί που θα βοηθήσουν κάποιες καινοτόμες ελληνικές εταιρείες να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους.

Η ανάπτυξη στο underwriting αναμένεται τον επόμενο χρόνο. Έχουμε τα πάντα, τους κατάλληλους ανθρώπους και τις άδειες, έτοιμα για να ξεκινήσουμε να το κάνουμε. Με την κατάλληλη προσέγγιση, θα μπορούμε να φέρουμε σε επαφή επενδυτές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Είναι ξεκάθαρο επίσης ότι υπάρχουν ευκαιρίες για IPO ελληνικών επιχειρήσεων στην αμερικανική αγορά έως 20 εκατ. ευρώ, με μικρές προμήθειες, αλλά και με τεράστιες δυνατότητες και ευκαιρίες. Ακόμη και στην επιλογή του dual listing, το οποίο θα βοηθήσει στην εμπορευσιμότητα των μετοχών τους και στην κεφαλαιακή βελτίωση τους. Image preview

Ερ: Ο κόσμος φαίνεται να πέρασε μέσα από σκληρές συμπληγάδες την τελευταία τετραετία. Θεωρείτε ότι έχει ξεπεράσει τα προβλήματα όπως πληθωρισμός, υψηλά επιτόκια, χαμηλή ανάπτυξη και πλέον μπορεί να δει μόνο μια νέα φάση ανάπτυξης; Εν τέλει σας φοβίζει κάτι;

Απ: Έχουμε ξεπεράσει τα πιο σοβαρά προβλήματα, αλλά είναι σαν να είμαστε σε hangover. Πρέπει ακόμη να πληρώσουμε το τίμημα της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Τυπώθηκε πολύ χρήμα τα τελευταία χρόνια και θα ήταν παράξενο να μην είχαμε πληθωρισμό, όταν διανεμήθηκε τόσο χρήμα. Και όπως είπε το Economist οι πιέσεις από την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών ήταν αποτέλεσμα νομισματικής πολιτικής.

Μπορεί κανείς να επιχειρηματολογήσει αρκετά πάνω στο εύρος της νομισματικής χαλάρωσης, αλλά το τίμημά της ήταν μεγάλο. Και θα χρειαστεί τουλάχιστον μία διετία ακόμη πληθωρισμού μεταξύ 2% και 3%.

Παρόλα αυτά, τα δημογραφικά της Ευρώπης δεν είναι πολύ καλά. Τα πληθυσμιακά ποσοστά των νέων μειώνονται, ενώ οι μεγαλύτεροι αποταμιεύουν περισσότερο. Επομένως περιμένουμε να μειωθεί πιο γρήγορα ο πληθωρισμός, βοηθώντας τις κεντρικές τράπεζες να πετύχουν το στόχο τους.

Εξαρτάται βέβαια και από τις δημοσιονομικές δαπάνες, καθώς εάν οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να δαπανούν και να συντηρούν τα ελλείμματα τους, θα τροφοδοτούν επί της ουσίας τον πληθωρισμό.

Ερ: Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα της Freedom; Τα επόμενα βήματα της.

Μετά το μεγάλο βήμα της εισαγωγής στον Nasdaq, αλλά και τον κάβο της αναίτιας επίθεσης γνωστού fund  Hindenburg Research που ειδικεύεται στα σορταρίσματα, το οποίο απέτυχε να κλονίσει την εμπιστοσύνη επενδυτών και πελατών, στόχος της Freedom είναι να ενισχύσει τις υπηρεσίες της, ειδικά στο μέτωπο των ασφαλιστικών υπηρεσιών, των καταναλωτικών δανείων, των lifestyle ecosystems, του εμπορίου. Να διευρυνθεί δηλαδή η παρουσία στην Ευρώπη, όπου υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση, γιατί η αγορά είναι πολύ μεγαλύτερη.

Ο τραπεζικός κλάδος στην Ευρώπη είναι το επόμενο πεδίο ενδιαφέροντος για τη Freedom. Μεγάλος στόχος είναι να αλλάξει η προσέγγιση της αγοράς και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Να είναι φθηνότερες, γρηγορότερες, να μην απορροφούν τόσο μεγάλους ανθρώπινους πόρους και να μην καταναλώνουν κεφάλαια και αποταμιεύσεις.

Αυτή τη στιγμή το 20% της οικονομίας απορροφάται από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, μεταξύ πολιτών και επενδυτών. Είναι λοιπόν επιτακτικό ο τραπεζικός και ο ευρύτερος χρηματοοικονομικός κλάδος να γίνει πιο αποτελεσματικός και να έχει λιγότερα.

Η τεχνολογία θα μας βοηθήσει πολύ σε αυτό. Και θα απελευθερωθούν πόροι για άλλες δραστηριότητες, με τους επενδυτές της Freedom να είναι οι πρώτοι που θα δουν αυτήν την αλλαγή, καθώς θα μεταβληθεί και ο χάρτης των μεριδίων στην αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus