
Το θέμα της κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ έθεσαν σε συνάντηση που πραγματοποίησαν με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Τάσος Γιάγκογλου, ο Α’ Αντιπρόεδρος, Γιάννος Μπενόπουλος, ο Β’ Αντιπρόεδρος, Χρήστος Αλεβίζος η Γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου, Ροδούλα Τρακάδα και το μέλος της διοίκησης Βασιλικής Δημητρακά.
Ελληνική Ενωση Καφέ: Νέο διοικητικό συμβούλιο
Το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε εκ νέου καθώς ο συγκεκριμένος φόρος επιβαρύνει ετησίως τον κλάδο με ποσό 140 εκατομμυρίων ευρώ με την προϋπόθεση βεβαίως ότι υπάρχει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος, αντιπροτείνοντας δε, μέρος των συγκεκριμένων κρατικών εσόδων να διατίθεται για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και του παράνομου εμπορίου στη χώρα μας.
Εκτίναξη διεθνών τιμών
Το αίτημα της κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, παραμένει επίκαιρο ιδιαίτερα στις ημέρες μας όπου οι τιμές διαπραγμάτευσης του καφέ στα διεθνή χρηματιστήρια έχουν εκτοξευθεί λόγω επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, των αρνητικών γεωπολιτικών εξελίξεων, και των πληθωριστικών τάσεων που διέπουν το παγκόσμιο περιβάλλον γενικότερα επηρεάζοντας δυσμενώς την οικονομία της Χώρας μας με επιπλέον κόστη για το καταναλωτικό κοινό.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, αποτυπώθηκε η αναγκαιότητα αλλά και η διαβεβαίωση από πλευράς του Υπουργού ως προς την κατεύθυνση νέου σύγχρονου και ευέλικτου θεσμικού πλαισίου που θα διέπει τις περιπτώσεις βεβαίωσης και απόδοσης τελών χαρτοσήμου σε περιπτώσεις χρησιδανείων εξοπλισμού στο αμέσως προσεχές διάστημα. Θυμίζουμε ότι ήδη από το 2022 με ενέργειες της Ένωσης και σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, απλουστεύτηκε δραστικά το νομοθετικό πλαίσιο δήλωσης, βεβαίωσης και απόδοσης του αναλογούντος χαρτοσήμου που αφορά στη διαδικασία χρησιδανεισμού εξοπλισμού από πλευράς των εμπορικών επιχειρήσεων καφέ προς τα καταστήματα εστίασης.
Διαδικασίες εκτελωνισμού
Επίσης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των χρονοβόρων και κοστοβόρων διαδικασιών εκτελωνισμού αλλά και της ατέλειας των δειγμάτων πράσινου καφέ που αποστέλλουν οι προμηθευτές του εξωτερικού στους εγχώριους εισαγωγείς προκειμένου οι τελευταίοι να προβούν έγκαιρα στις ενδεδειγμένες παραγγελίες σύμφωνα με τις απαιτήσεις των πελατών τους. Και σε αυτό το θέμα υπήρχε η κατανόηση του προβλήματος από το Υπουργό με παράλληλη δέσμευση από πλευράς του ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου θα μεριμνήσουν για την οριστική επίλυση του ζητήματος.
Στο πέρας της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η αμοιβαία δέσμευση για την διατήρηση του θετικού κλίματος με σκοπό την καλύτερη δυνατή προστασία του Δημοσίου συμφέροντος αλλά και της απρόσκοπτης και αποτελεσματικότερης λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου του καφέ.


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο