Ένα έργο στρατηγικής σημασίας που θα συμβάλει στο «πρασίνισμα» του ενεργειακού μείγματος της Ευρώπης, δίνοντας πρόσβαση σε νέες πηγές καθαρής ενέργειας δρομολογούν από κοινού ο ΑΔΜΗΕ και η National Grid SA, μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, Saudi Greek Interconnection.

Στελέχη της Διοίκησης του ΑΔΜΗΕ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Μάνο Μανουσάκη επισκέφθηκαν τα κεντρικά γραφεία και τις εγκαταστάσεις των Κέντρων Ελέγχου Ενέργειας του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας.

ΑΔΜΗΕ – National Grid: Συστάθηκε η «Saudi Greek Interconnection»

Σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Saudi Greek Interconnection που έλαβε χώρα στο Ριάντ, με την συμμετοχή των επικεφαλής των Διαχειριστών, Μάνου Μανουσάκη και Waleed Al-Saadi, αποφασίστηκε η προκήρυξη των τεχνικών μελετών και των μελετών αγοράς, καθώς και ειδικών μελετών για τη λειτουργία της διασύνδεσης. Επίσης συζητήθηκαν τα πεδία στα οποία μπορεί να υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των Διαχειριστών και συμφωνήθηκε να συσταθούν οι αντίστοιχες τεχνικές ομάδες το αμέσως επόμενο διάστημα.

Εντός των ημερών η προκήρυξη

Η προκήρυξη των μελετών θα λάβει χώρα τις αμέσως επόμενες ημέρες. Μετά την σύσταση της εταιρείας τον Φεβρουάριο του 2024, η τεχνική ομάδα που συστάθηκε από τους δύο διαχειριστές οριστικοποίησε τα τεύχη δημοπράτησης προκειμένου να προκηρυχθούν οι σχετικές μελέτες.

Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ πραγματοποίησε επίσης συνάντηση με την διοίκηση της εταιρείας Dawiyat Integrated θυγατρικής της Saudi Electricity Company με αντικείμενο τις τηλεπικοινωνίες, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργειών και με τον τηλεπικοινωνιακό βραχίονα του Ομίλου, Grid Telecom.

Να σημειωθεί ότι η σύμπραξη του ΑΔΜΗΕ και της National Grid SA είχε συμφωνηθεί σε διακρατικό επίπεδο, με την σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού με την ονομασία Saudi Greek Interconnection, στην οποία οι δύο πλευρές συμμετέχουν με ποσοστό 50% έκαστη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Επιδοτήσεις ρεύματος: Πώς θα ενισχυθούν 1 εκατ. επιχειρήσεις
Ενέργεια |

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

Παπασταύρου: Επίσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ενέργεια |

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ

Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»