Μπορεί να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν από πέντε χρόνια, ωστόσο σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται σε συνομιλίες με άλλους ηγέτες της ΕΕ για να βρει έναν διαφορετικό υποψήφιο —όπως ο Μάριο Ντράγκι— ο οποίος θα καταλάβει την κορυφαία ευρωπαϊκή θέση.

Με λιγότερο από δύο μήνες να απομένουν για τις ευρωεκλογές, ο Μακρόν συνομίλησε με πρωθυπουργούς, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, σχετικά με την πιθανότητα να αναλάβει τα ηνία της ΕΕ ένας τεχνοκράτης, όπως ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσαν στο Bloomberg άτομα που είναι σε θέση να γνωρίζουν.

Γαλλία: Σαφάρι κατά της μεγάλης φοροδιαφυγής από τη γαλλική κυβέρνηση

Όταν η φον ντερ Λάιεν εξελέγη πρόεδρος το 2019 μετά από συμφωνία μεταξύ του Μακρόν και της τότε καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, υποσχέθηκε να μετατρέψει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε «γεωπολιτική επιτροπή». Ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις άλλης πηγής, υπερπολιτικοποίησε τον ρόλο της.

Η φον ντερ Λάιεν αντιμετωπίζει βαθιά δυσαρέσκεια μεταξύ ορισμένων κρατών – μελών για τον τρόπο με τον οποίο διοικεί την Επιτροπή τα τελευταία πέντε χρόνια, ιδιαίτερα όσον αφορά τις εμπορικές διαπραγματεύσεις, τον κλιματική μετάβαση του μπλοκ και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Και ο Μακρόν επικρίνει ανοιχτά την απόδοσή της.

«Η προεδρία της Επιτροπής είναι εκεί για να υπερασπιστεί το γενικό συμφέρον, επομένως δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί υπερβολικά», δήλωσε ο Μακρόν στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα.

«Κάτι που, πρέπει να ειπωθεί, δεν συνέβη καθόλου με αυτήν την απερχόμενη επιτροπή».

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, συμπεριλαμβανομένου του γραφείου της φον ντερ Λάιεν, είναι αβέβαιοι εάν ο Μακρόν αναζητά ειλικρινά αντικαταστάτη για την κορυφαία θέση ή εάν της ασκεί πίεση ως τέχνασμα για να της αποσπάσει παραχωρήσεις, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg.

Υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι μια απόφαση δεν θα ληφθεί παρά μόνο μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου, όταν οι ηγέτες της ΕΕ θα καταγράψουν ποιος θα καλύψει τις κορυφαίες θέσεις, μεταξύ άλλων για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το ευρωκοινοβούλιο και την υπηρεσία εξωτερικής πολιτικής. Αυτή η διαδικασία είναι μια περίπλοκη, παρασκηνιακή διαπραγμάτευση, η οποία σταθμίζει τη γεωγραφική ισορροπία και, το πιο σημαντικό, ποια πολιτικά κόμματα δικαιούνται τους σημαντικότερους ρόλους.

Ο Μακρόν θα μιλήσει στη Σορβόννη την Πέμπτη εκκινώντας την προεκλογική του περίοδο στη Γαλλία, αν και είναι αμφίβολο ότι θα μιλήσει για το θέμα των θεσμικών θέσεων εργασίας.

Ανεξάρτητα από τους ελιγμούς του Μακρόν, η φον ντερ Λάιεν εξακολουθεί να είναι το ξεκάθαρο φαβορί, καθώς είναι η πρώτη υποψήφια για το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο αναμένεται να κερδίσει τις περισσότερες έδρες στις εκλογές του Ιουνίου. Παραδοσιακά, αυτό σημαίνει ότι ένας υποψήφιος του ΕΛΚ θα λάβει τα ηνία της Κομισιόν.

Είναι επίσης απίθανο η Γερμανία να υποστηρίξει ένα σχέδιο που θα απομάκρυνε την Επίτροπο της χώρας τους από την ανώτατη θεσμική θέση της ΕΕ.

Ο Ντράγκι θεωρείται ισχυρός παράγοντας με δυναμικό προφίλ και η βαρύτητά του εξακολουθεί να τυγχάνει ευρείας αποδοχής στις Βρυξέλλες αφού έσωσε το ευρώ ως πρόεδρος της ΕΚΤ με τη δέσμευσή του ότι θα έπραττε «ό,τι χρειαστεί» προκειμένου να θωρακίσει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
Ωστόσο, οι σκεπτικιστές επισημαίνουν την ηλικία του –είναι 76– την υπεράσπισή του για τον κοινό δανεισμό που φοβάται τις φειδωλές χώρες και τις έντονες αμφιβολίες για το αν το ΕΛΚ θα παραιτηθεί από τη θέση για μια τεχνική προσωπικότητα, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg.

Άλλοι έχουν προτείνει ο Ντράγκι να είναι υποψήφιος για τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία των συνεδριάσεων των 27 ηγετών της ΕΕ.

Ωστόσο, η κατάσταση έχει γίνει πιο δύσκολη για την πρόεδρο της Επιτροπής, όχι μόνο επειδή πρέπει να συνδυάσει τις υποχρεώσεις της στην προεκλογική εκστρατεία με τα καθήκοντά της στην επιτροπή, αλλά και επειδή ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της με επιρροή, Bjoern Seibert, δεν διευθύνει πλέον τις δραστηριότητες και υποχρεώσεις της Κομισιόν καθώς πλέον ηγείται της εκστρατείας της φον ντερ Λάιεν για επανεκλογή.

Θα ήταν δύσκολο για τον Μακρόν να εκφράσει ανοιχτά την υποστήριξή του σε έναν Γερμανό υποψήφιο, δεδομένου του δύσκολου εκλογικού περιβάλλοντος στο εσωτερικό της Γαλλίας, σύμφωνα με στέλεχος του ΕΛΚ που βρίσκεται κοντά στην εκστρατεία της φον ντερ Λάιεν. Το κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν βρίσκεται αρκετά πίσω από την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν στις δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου.

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν προγραμματιστεί να συναντηθούν στις 17 Ιουνίου για να συζητήσουν τον ανασχηματισμό της Ενωσης, μόλις μια εβδομάδα μετά τις εκλογές. Ακόμη και αν η φον ντερ Λάιεν επιλεγεί από τους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής, όπου δεν απαιτείται συναίνεση, θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη ψηφοφορία επιβεβαίωσης στο κοινοβούλιο, και η εκλογή της πρέπει να γίνει με απόλυτη πλειοψηφία.

Το 2019, η φον ντερ Λάιεν εξελέγη πρόεδρος με μόνο εννέα ψήφους. Και δεδομένης της αναμενόμενης αύξησης στην εκλογική στήριξη των σκληρών δεξιών κομμάτων, τα περιθώρια της θα είναι ακόμη πιο στενά φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου
Επικαιρότητα |

Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου

Ιδιαίτερα κομβικοί αποδεικνύονται οι πρώτοι μήνες του 2024 σε ό,τι έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις δυνάμεις του Κιέβου να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στη ρωσική επίθεση