Μπορεί να προβλημάτισε αρκετούς το τελευταίο δίμηνο του χρηματιστήριο Αθηνών, τόσο για την ισχύ του όσο και για το αφήγημα της περαιτέρω ανόδου, εντούτοις μετά από ένα εντυπωσιακό ντεμαράζ αγορών επί εξαημέρου, πλέον έχει μπει για τα καλά σε μία νέα φάση ανοδικής πορείας, με τους στόχους των τεχνικών αναλυτών να κυμαίνονται από την πρώτη «στάση» στις 1.500 μονάδες έως και το πλασάρισμα στη ζώνη των 1.550 – 1.600 μονάδων.

Αυτήν την περίοδο είναι η «ώρα των μεγάλων», οι οποίοι παραδοσιακά (όχι πάντα) σημαίνουν και την έναρξη ενός νέου κύκλου κίνησης, με τους «μικρότερους» να έπονται. Και δεν είναι λίγοι οι «μεγάλοι» που έδωσαν το σήμα της αντίδρασης μετά την πτώση του γενικού δείκτη στις 1.357 μονάδες, στις 16 Απριλίου.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ρίχνει και το «κάστρο» των 1.450 μονάδων

Τα στραβοπατήματα

Στη μεγάλη εικόνα, οι εγχώριοι αναλυτές συμφωνούν ότι παρά τις αναταράξεις, η πορεία του γενικού δείκτη προς τα υψηλά των 13 ετών είναι ομαλή. Και τα όποια πισωγυρίσματα αποτέλεσαν καλές ευκαιρίες για αγορές, δεδομένου ότι υπήρχαν τίτλοι που έκαναν καλές διορθώσεις, δίνοντας σήματα εισόδου ή αύξησης της θέσης. Άλλωστε, από τις 1.293 μονάδες που άρχισε το έτος, ο γενικός δείκτης σημειώνει κέρδη που ξεπερνούν το 12%, προσπαθώντας πλέον για ακόμη μία φορά να ξεπεράσει επίπεδο του Απριλίου του 2011.

Μέσα σε αυτό το τετράμηνο υπήρξαν πέντε στραβοπατήματα. Το πρώτο ήταν μικρό, στις 16 Ιανουαρίου, όταν έχασε 30 μονάδες σε ένα διήμερο, αλλά έκανε μετά την αντίδραση με αποτέλεσμα στις αρχές του Φεβρουαρίου να διαπερνά, για πρώτη φορά μετά από πάνω από μια δεκαετία, τις 1.400 μονάδες.

Εκεί και πάλι κοντοστάθηκε, κάνοντας μια αναδίπλωση πάνω από 20 μονάδες, προκειμένου και αυτή τη φορά να μαζέψει δυνάμεις για να περάσει πιο αποφασιστικά πάνω από τις 1.400 μονάδες. Μάλιστα, κόντρα στα πολλά μπρος – πίσω βρέθηκε στις 6 Μαρτίου στις 1.433 μονάδες, πυροδοτώντας μάλιστα την πρώτη σοβαρή διόρθωση του έτους, καθώς επανήλθε στις 1.386 μονάδες.

Μια νέα προσπάθεια να ξαναβρεί τα τοπικά υψηλά του έκανε μόλις 21 Μαρτίου, στις 1.430 μονάδες, επιβεβαιώνοντας ότι είχε μπει σε φάση συσσώρευσης, αφού και πάλι πυροδότησε μια νέα διόρθωση. Αυτή τη φορά μέχρι τις 1.376 μονάδες στις 4 Απριλίου, η οποία ενεργοποίησε την αντίδραση έως τις 1.420 μονάδες αυτή τη φορά (10/4).

Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Τα γεγονότα της Μέσης Ανατολής ήταν αυτά που έφεραν τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής διόρθωση του έτους, με τον γενικό δείκτη να ξαναβλέπει στις 16 Απριλίου τις 1.357 μονάδες για πρώτη φορά από τις 31 Ιανουαρίου. Δεν στάθηκε για πολύ εκεί όμως, αφού μπήκαν και πάλι μπροστά οι «μεγάλοι» για να πάρει σχεδόν 100 μονάδες σε έξι ημέρες.

Οι πιθανότητες πλέον είναι επισήμως με το μέρος των αγοραστών στο μεταξύ, με τους ξένους αναλυτές να έχουν δείξει ότι παραμένουν θετικοί για την ελληνική αγορά, ακόμη και σε μια περίοδο που οι διεθνείς εξελίξεις, ειδικά σε γεωπολιτικό επίπεδο, μπορούν να καθυστερήσουν το όποιο σενάριο ανοδικής διαφυγής.

Οι λόγοι όμως του θετικού σεναρίου έχουν συζητηθεί εκτενώς, με κυριότερες την ισχυροποίηση-θωράκιση του τραπεζικού συστήματος, την πτωτική τάση του λόγου κρατικού χρέους προς ΑΕΠ (με έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη) και τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες