Περισσότερα από 800 εκατ. δολάρια πλήρωσαν σε φόρους στο Κρεμλίνο, το περασμένο έτος, οι μεγαλύτερες δυτικές τράπεζες που παραμένουν στη Ρωσία, ποσό τετραπλάσιο σε σχέση με τα προπολεμικά επίπεδα, παρά τις υποσχέσεις να ελαχιστοποιήσουν τη ρωσική έκθεσή τους μετά την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, οι επτά κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες με στοιχεία ενεργητικού στη Ρωσία — Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo και OTP — ανέφεραν συνδυασμένα κέρδη άνω των 3 δισ. ευρώ το 2023.

Αυτά τα κέρδη ήταν τρεις φορές περισσότερα από το 2021 και προήλθαν εν μέρει από κεφάλαια που οι τράπεζες δεν μπορούν να αποσύρουν από τη χώρα.

Το άλμα στην κερδοφορία είχε ως αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές τράπεζες να πληρώσουν περίπου 800 εκατ. ευρώ σε φόρο, από 200 εκατ. ευρώ το 2021, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times.

Ανάλογα κέρδη ενέγραψαν και οι αμερικανικές Citigroup και JPMorgan.

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τη Ρωσία

Η βοήθεια στο Κρεμλίνο

Οι φόροι που πληρώνουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, που ισοδυναμούν με περίπου 0,4% όλων των αναμενόμενων εσόδων του προϋπολογισμού της Ρωσίας για τον μη ενεργειακό προϋπολογισμό για το 2024, αποτελούν παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο ξένες εταιρείες που παραμένουν στη χώρα βοηθούν το Κρεμλίνο να διατηρήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παρά τις δυτικές κυρώσεις.

Οι ξένοι δανειστές επωφελήθηκαν όχι μόνο από τα υψηλότερα επιτόκια αλλά και από τις διεθνείς κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες. Τέτοια μέτρα έχουν στερήσει την πρόσβαση των αντιπάλων τους στα διεθνή συστήματα πληρωμών και έχουν αυξήσει την απήχηση των ίδιων των δυτικών τραπεζών στους πελάτες στη χώρα.

Περισσότερες από τις μισές φορολογικές πληρωμές των 800 εκατ. ευρώ των ευρωπαϊκών τραπεζών αντιστοιχούν στην αυστριακή Raiffeisen Bank International, η οποία έχει τη μεγαλύτερη παρουσία στη Ρωσία από τους ξένους δανειστές.

Τα κέρδη της RBI στη Ρωσία υπερτριπλασιάστηκαν στα 1,8 δισ. ευρώ μεταξύ 2021 και 2023, αντιστοιχώντας στο μισό των συνολικών κερδών του αυστριακού ομίλου, σε σύγκριση με περίπου το ένα τρίτο πριν από τον πόλεμο.

Εκτός από τις τακτικές φορολογικές εισφορές το 2023, η Raiffeisen κατέβαλε 47 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα μιας απροσδόκητης εισφοράς που επέβαλε το Κρεμλίνο σε ορισμένες εταιρείες πέρυσι.

Η Deutsche Bank, η OTP της Ουγγαρίας και η Commerzbank είχαν μειώσει σημαντικά την παρουσία τους στη Ρωσία, η οποία ήταν ήδη μικρή σε σύγκριση με την RBI, δήλωσαν οι εκπρόσωποί τους. Η Intesa είναι η πιο κοντά στην έξοδο, αλλά δεν έχει ακόμη πουλήσει τις ρωσικές της επιχειρήσεις. Η UniCredit αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι αμερικανικές τράπεζες

Παρά το κλείσιμο των εταιρικών και λιανικών δραστηριοτήτων της, η Citigroup, ο τέταρτος μεγαλύτερος δανειστής των ΗΠΑ, ο οποίος κέρδισε 149 εκατομμύρια δολάρια και πλήρωσε 53 εκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία το 2023, έγινε ο τέταρτος μεγαλύτερος φορολογούμενος μεταξύ των δυτικών τραπεζών στη Ρωσία, σύμφωνα με τη Σχολή Οικονομικών του Κιέβου.

Ένας άλλος αμερικανικός κολοσσός, η JPMorgan, κέρδισε 35 εκατομμύρια δολάρια και πλήρωσε 6,8 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους, σύμφωνα με το ερευνητικό ίδρυμα.

Η JPMorgan, κάποτε ο κύριος ανάδοχος των ρωσικών τραπεζών για το άνοιγμα λογαριασμών ανταποκριτών σε δολάρια ΗΠΑ, προσπαθεί να φύγει από το 2022. Η τράπεζα είναι τώρα κολλημένη και αντιμετωπίζει μια αγωγή πολλών εκατομμυρίων δολαρίων από τον πρώην συνεργάτη της στη Ρωσία, VTB.

Τα στοιχεία των αμερικανικών τραπεζών δεν περιλαμβάνονται στο σύνολο των 800 εκατ. ευρώ, καθώς δεν αναφέρουν συγκρίσιμα ρωσικά αποτελέσματα στους λογαριασμούς του ομίλου που χρησιμοποιήθηκαν για τους υπολογισμούς FT.

Οι δυτικοί δανειστές επωφελήθηκαν από την επιβολή κυρώσεων στο μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού χρηματοπιστωτικού τομέα, ο οποίος δεν έχει πρόσβαση στο διεθνές διατραπεζικό σύστημα πληρωμών Swift.  Τέτοιοι παράγοντες συνέβαλαν στο να τριπλασιαστούν τα καθαρά έσοδα από προμήθειες και προμήθειες της RBI από 420 εκατ. ευρώ το 2021 σε 1,2 δισ. ευρώ το 2023.

«Δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της RBI να παραμείνει στη Ρωσία. Η [Ρωσική Κεντρική Τράπεζα] θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην τους αφήσει να φύγουν, επειδή υπάρχουν λίγες τράπεζες που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις μέσω των οποίων η Ρωσία μπορεί να λαμβάνει και να στέλνει πληρωμές με τη Swift», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος ρωσικών τραπεζών.

Σύμφωνα με το στέλεχος, Ρώσοι και ξένοι αντισυμβαλλόμενοι τώρα συχνά διακανονίζουν διασυνοριακές πληρωμές σε ρούβλια, αλλά το ρωσικό νόμισμα περνάει επίσης μέσω λογαριασμών στην RBI και παρόμοιες τράπεζες «για να μειώσει τον κίνδυνο κυρώσεων» και να «επιταχύνει τη διαδικασία».

Τα συνδυασμένα στοιχεία εσόδων, κερδών και φόρων των διεθνών τραπεζών έχουν μειωθεί από το 2022, αλλά παραμένουν πολύ υψηλότερα από τα προπολεμικά αποτελέσματα.

Οι τράπεζες επωφελήθηκαν επίσης από τις αυξήσεις των επιτοκίων με το βασικό επιτόκιο της ρωσικής κεντρικής τράπεζας τώρα στο 16%, σχεδόν δύο φορές υψηλότερο από ό,τι πριν από τον πόλεμο.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων βοήθησαν τους δανειστές να κερδίσουν μεγάλα έσοδα από τα δάνειά τους με κυμαινόμενο επιτόκιο και να συσσωρεύσουν επιπλέον έσοδα από κεφάλαια παγιδευμένα σε λογαριασμούς καταθέσεων της Ρωσίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή