Με το πόδι καρφωμένο στο γκάζι παραμένει ο κλάδος της πληροφορικής καθώς το σερί εξαγορών και συγχωνεύσεων συνεχίζεται με επιταχυνόμενο ρυθμό, την ώρα που οι τεχνολογικές επιχειρήσεις διανύουν χρυσή περίοδο με την κινητικότητα στην αγορά να εντείνεται, απόρροια της ψηφιοποίησης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και των κονδυλίων που θα εισρεύσουν, άνω των 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ.

Πληροφορική: Το 77% των εταιρειών θέλει να προσλάβει «πράσινα» ταλέντα

Η πληροφορική με γοργούς ρυθμούς μετεξελίσσεται σε ένα επενδυτικό hotspot που προσελκύει ισχυρούς εγχώριους και διεθνείς παίκτες, πλέον ο κλάδος έχει γίνει talk of the town…

Στην πιο πρόσφατη εξέλιξη στον χορό των εξαγορών, σε δημόσια προσφορά για την απόκτηση των μετοχών της Epsilon Net που δεν κατέχουν ήδη προχώρησαν από κοινού οι Γιάννης Μίχος, Εθνική Τράπεζα μαζί με την Bidco, θυγατρική του Ομίλου General Atlantic, προκειμένου η Bidco να εξαγοράσει τις μετοχές της μειοψηφίας. Συνεπώς, ο ιδρυτής και βασικός μέτοχος της εταιρείας, Ιωάννης Μίχος (55,42%) από κοινού με την Εθνική Τράπεζα (7,5%) συμμαχούν ενώνοντας δυνάμεις με τον όμιλο General Atlantic, ώστε η θυγατρική του τελευταίου να μπει στο μετοχικό σχήμα αγοράζοντας το σύνολο των υπόλοιπων μετοχών, με στόχο την έξοδο της εισηγμένης από το Χρηματιστήριο.

Σήμερα, η Εθνική Τράπεζα και ο Γιάννης Μίχος ελέγχουν το 62,92% της Epsilon Net. Στόχος των τριών μετόχων είναι η έξοδος της εταιρείας από το ελληνικό χρηματιστήριο, η κεφαλαιοποίηση της οποίας προσεγγίζει τα 550 εκατ. ευρώ.

Το προσφερόμενο τίμημα των 12 ευρώ της δημόσιας πρότασης για κάθε μετοχή για το 37,08% των 54.200.000 μετοχών το οποίο δεν κατέχουν ο κ. Μίχος (55,42%) και η ΕΤΕ (7,5%), σύνολο για τους δυο 62,92%, σημαίνει ουσιαστικά ότι για να αποκτηθούν 20.097.360 μετοχές απαιτείται, πρακτικά, ένα ποσό της τάξης των 241,17 εκατ. ευρώ.

Οι ευοίωνες προοπτικές και η μάχη στο business software

Βάσει εκτιμήσεων παραγόντων της αγοράς, η κίνηση αυτή είναι απότοκο των ευοίωνων προοπτικών που διαγράφονται διεθνώς για τον τεχνολογικό κλάδο. Για την αξιοποίησή τους το σχήμα βασίζεται στο δυναμικό της Epsilon Net και στη δυνατότητα πρόσβασης της General Atlantic στην άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές. H General Atlantic, ισχυρότατος παίκτης στην διεθνή επενδυτική σκακιέρα, είναι private equity fund με έδρα της ΗΠΑ και διαχειρίζεται ενεργητικό 84 δισ. δολαρίων. Επενδύει σε εταιρείες υψηλής ανάπτυξης και τη δεδομένη στιγμή έχει μερίδιο σε 225 εταιρείες.

Αν σταθούμε στα οικονομικά μεγέθη της Epsilon Net, θα διακρίνουμε ελπιδοφόρους αναπτυξιακούς ορίζοντες. Στο πλαίσιο αυτό, αύξηση κατά 23,14% παρουσίασε ο τζίρος της εταιρείας το 2023 ενώ τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 58,97%. Το Adjusted EBITDA margin που διαμορφώνεται στο 33,34% καθώς και το σημαντικό ποσοστό αύξησης στo σύνολο των οικονομικών μεγεθών του ομίλου, προήλθαν τόσο από τον ισχυρό ρυθμό οργανικής ανάπτυξης (+60%) όσο και από τη συμβολή των στοχευμένων εξαγορών που υλοποίησε ο Όμιλος και απεικονίζουν τη συνολική δυναμική του στο πλαίσιο υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου 2023-2025.

Η ρευστότητα του Ομίλου διατηρείται και το 2023 σε υψηλό επίπεδο (Ταμειακά Διαθέσιμα και Ισοδύναμα 25,4 εκατ. ευρώ, αρνητικός καθαρός δανεισμός 6,85 εκατ. ευρώ).

Τα υψηλά χρηματικά διαθέσιμα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη εκτέλεση των επόμενων στρατηγικών κινήσεων ανάπτυξης, ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι κατά το 2023 ενισχύθηκαν περαιτέρω τα Ίδια Κεφάλαια του ομίλου και ανήλθαν σε 60,77 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως εφόσον τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις θα σχηματιστούν δύο πολύ ισχυροί παίκτες στον πολλά υποσχόμενo και ραγδαίως αναπτυσσόμενο τομέα του business software (λογισμικό για επιχειρήσεις), με δεδομένη και την εξαγορά της Entersoft από τον όμιλο Γερμανού που είχε προηγηθεί νωρίτερα μέσα στο έτος. Καθίσταται σαφές πως η τάση συγκέντρωσης της αγοράς ενισχύεται με τα μεγάλα ψάρια να «τρώνε» τα μικρότερα.

Μαγνήτης οι επιχειρήσεις τεχνολογίας

Ανοίγοντας την εικόνα, δεν υπάρχει αμφιβολία πως σταδιακά το ελληνικό τεχνολογικό οικοσύστημα ανοίγει… διάπλατα τα φτερά του, προσελκύοντας παίκτες παγκόσμιου βεληνεκούς στην «γειτονιά» του.

Είχε προηγηθεί το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα deal αξίας 1,15 δισ. ευρώ (1,24 δισ. δολ), με την καινοτομική επιχείρηση λογισμικού BETA CAE Systems International AG, που ιδρύθηκε πριν 30 χρόνια από μία ομάδα καθηγητών και φοιτητών του ΑΠΘ και σήμερα απασχολεί 500 εργαζόμενους, να εξαγοράζεται από τον αμερικανικό κολοσσό των λογισμικών, Cadence Design Systems, εισηγμένο στον Nasdaq.

Η εταιρεία με έδρα στην Ελβετία και κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στο Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης αναπτύσσει λογισμικό προσμοίωσης και ανάλυσης για αυτοκινητοβιομηχανίες και αεριωθούμενους κινητήρες. Αν και με χαμηλό προφίλ, κάτω από τα ραντάρ της αγοράς, είναι μία από τις ηγέτιδες στον κόσμο επιχειρήσεις του κλάδου με εταιρείες σε 10 χώρες (Ελβετία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, Σουηδία, Ιταλία, Κίνα, Γερμανία, ΗΠΑ και Ιαπωνία).

Σφυρίζουν τα δισεκατομμύρια με όχημα την ψηφιοποίηση

Τα mega projects Ταμείου Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, άνω των 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, η ισχυρή πίεση για την έγκαιρη ολοκλήρωσή τους… on time καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα χαθούν κονδύλια και το αγκάθι της δυσκολίας εύρεσης εργατικού δυναμικού μεταβάλλουν ραγδαία τις ισορροπίες με τους παίκτες της αγοράς να προσπαθούν να καθορίσουν, αφού λάβουν υπόψιν τους τα νέα δεδομένα, τις στρατηγικές τους.

Ο ευρύτερος κλάδος της τεχνολογίας, στην εποχή της απόλυτης σχεδόν ψηφιοποίησης, έλκει σαν…ζεστό ψωμί τους επενδυτές (Έλληνες και ξένους) που δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στο πεδίο, κυνηγώντας τοποθετήσεις σε εταιρείες οι οποίες προσδοκούν πως θα τους αποφέρουν μεγιστοποίηση κερδών και αποδόσεων.

Από το 2021, στον κλάδο τεχνολογίας και λογισμικού, συμφωνίες και συγχωνεύσεις δίνουν τον τόνο στην αγορά με πάνω από 45 εξαγορές, αξίας περί των 600 εκατ. ευρώ, να έχουν ολοκληρωθεί. Αν λάβουμε υπόψιν και τα τελευταία deals η αξία εξαγορών και συγχωνεύσεων από το 2021 ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ. Από τις αρχές του 2024, έχουν πέσει υπογραφές σε deals αξίας σχεδόν 2 δισ. ευρώ με τον… δημιουργικό πυρετό της αγοράς να χτυπά κόκκινο.

Τα καλύτερα έρχονται

Οι τελευταίες εξελίξεις σχηματίζουν σιγά – σιγά ένα ψηφιακό παζλ στο οποίο όμως ακόμα λείπουν κομμάτια, ίσως όχι για πολύ ακόμα. Κύκλοι της αγοράς δεν αποκλείουν το ερχόμενο διάστημα, μετά το Πάσχα, να ακολουθήσουν νέες εξαγορές και συμπράξεις δυνάμεων καθώς μία μεγάλου μεγέθους εταιρεία και μία μικρομεσαία να έχουν μπει στο επενδυτικό στόχαστρο με την τάση συγκέντρωσης της αγοράς να επιβεβαιώνεται ενώ τουλάχιστον για την επόμενη τριετία ο κλάδος θα επιδεικνύει ζωηρή κινητικότητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις