Κάθε είδος άμεσης δραστηριοποίησης των στρατιωτών της χώρας του στην Ουκρανία απέκλεισε ο ο Ιταλός υπουργός άμυνας Γκουίντο Κροζέτο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera.

«Η θέση μας δεν αλλάζει: είπαμε πάντα ότι η Ουκρανία πρέπει να βοηθηθεί με κάθε τρόπο, και το πράττουμε. Αλλά αποκλείσαμε, ανέκαθεν, την απευθείας δραστηριοποίηση των στρατιωτών μας, στην ένοπλη αυτή σύρραξη», δήλωσε ο Κροζέτο. Ο Ιταλός υπουργός, παράλληλα, ζήτησε να αποφευχθούν κινήσεις οι οποίες συμβάλλουν στην αύξηση της έντασης και «να ξεκινήσει η διαδικασία ύφανσης τoυ ιστού της διπλωματίας».

Ιταλία: Μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς ρωσικό αέριο – Τι υποστηρίζει ο ιταλός υπουργός Ενέργειας

Υπενθύμισε, επίσης, ότι «η ιταλική νομοθεσία απαγορεύει κάθε είδος άμεσης δραστηριοποίησης» και ότι παρουσία στρατιωτών της χώρας σε εμπόλεμες περιοχές «προβλέπεται μόνον στα πλαίσια αποφάσεων διεθνών οργανισμών». Σύμφωνα με τον στενό αυτό συνεργάτη της Τζόρτζια Μελόνι «η Ουκρανία δεν αποτελεί μια τέτοια περίπτωση, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να εισέλθει, η όλη αυτή σύρραξη, σε μια νέα “δίνη”, με αρνητικές συνέπειες, κυρίως για τους Ουκρανούς».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ιταλός υπουργός απάντησε στην Corriere della Sera: «δεν κρίνω τον πρόεδρο μιας φίλης χώρας όπως είναι η Γαλλία, αλλά δεν κατανοώ την χρησιμότητα και τον στόχο των δηλώσεων αυτών».

Ο Γκουίντο Κροζέτο, τέλος, υπογράμμισε ότι η Ιταλία θα συνεχίσει να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στο Κίεβο, διότι «το ενδεχόμενο να καταλάβουν οι Ρώσοι μια κυρίαρχη χώρα, το να θεωρηθεί αυτονόητο ότι μπορεί να εισβάλει κάποιος σε μια χώρα μόνον και μόνον επειδή είναι ισχυρότερος, θα αποτελούσε όλεθρο για όλους».

Αυτό που θέλει ο Μακρόν

Η δήλωση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα είχε αποκαλύψει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, όταν τον περασμένο Μάρτιο μετά την τριπλή συμφιλιωτική χειραψία στο Βερολίνο με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, επανέφερε «στα σιωπηλά» το θέμα της αποστολής χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία.

Παρά το γεγονός ότι οι δηλώσεις του Γάλου προέδρου είχαν γίνει τότε στο αεροπλάνο της επιστροφής, μετά την αναχώρηση Μακρόν από το Βερολίνο, δημοσιεύτηκαν στη μεγάλη λαϊκή εφημερίδα Le Parisien, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις: «Σε δεδομένη στιγμή μπορεί να θεωρηθούν απαραίτητες οι χερσαίες επιχειρήσεις από τη Δύση στην Ουκρανία, κάτι που ο ίδιος προσωπικά απεύχομαι. Ίσως κάποια στιγμή, αν και δεν το θέλω και δεν θα πάρω την πρωτοβουλία, θα χρειαστεί να γίνουν επιχειρήσεις στο έδαφος, όποιες και αν είναι αυτές, για την αντιμετώπιση των ρωσικών δυνάμεων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη – Απόλυτη συμμόρφωση της Βόρειας Μακεδονίας στο θέμα του ονόματος
Επικαιρότητα |

Μητσοτάκης: Απόλυτη συμμόρφωση της Βόρειας Μακεδονίας στο θέμα του ονόματος

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η γειτονική χώρα πρέπει να  «σεβαστεί αυτή την κεντρική πρόβλεψη της συμφωνίας των Πρεσπών, να χρησιμοποιεί μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία

«Νόμιμη η διαφορετική τιμολόγηση των πολυεθνικών», λέει ο Σκέρτσος – Γιατί στέλνει επιστολή στη φον ντερ Λάιεν ο Μητσοτάκης
Επικαιρότητα |

«Νόμιμη η διαφορετική τιμολόγηση των πολυεθνικών», λέει ο Σκέρτσος - Γιατί στέλνει επιστολή στη φον ντερ Λάιεν ο Μητσοτάκης

Το προεκλογικό όψιμο κυβερνητικό ενδιαφέρον για την ακρίβεια των πολυεθνικών είναι θέμα σημερινής ανάρτησης του υπουργού Επικρατείας