
Η Stellantis αναμένει μια μεγάλη μάχη με τους Κινέζους αντιπάλους στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και προειδοποιεί για σημαντικές συνέπειες στις θέσεις εργασίας και την παραγωγή ως αποτέλεσμα αυτού του ανταγωνισμού, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Κάρλος Ταβάρες, μιλώντας στο Reuters.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται την ώρα που οι εντάσεις μεταξύ Πεκίνου, Βρυξελλών και Ουάσινγκτον σχετικά με τα ηλεκτρικά οχήματα αυξάνονται. Η ΕΕ αναμένεται να αποφασίσει τον επόμενο μήνα για το αν θα ακολουθήσει τις ΗΠΑ στην επιβολή πρόσθετων δασμών στις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες.
Κοινό μέτωπο εναντίον της Κίνας ζητά από την ΕΕ η Γέλεν
Η μεγάλη παγίδα
Ο Ταβάρες δήλωσε ότι οι δασμοί στα κινεζικά οχήματα που εισάγονται στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι “μια μεγάλη παγίδα για τις χώρες που θα ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο” και δεν θα επιτρέψουν στις δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες να αποφύγουν την αναδιάρθρωση για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση από τους Κινέζους κατασκευαστές οι οποίοι παράγουν με χαμηλότερο κόστος.
Η Κομισιόν θα παρουσιάσει μια αρχική απόφαση σχετικά με τους ενδεχόμενους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων στις 5 Ιουνίου με την Κίνα να έχει απειλήσει με αντίποινα.
“Όταν αγωνίζεσαι ενάντια στον ανταγωνισμό για να απορροφήσεις το 30% του πλεονεκτήματος ανταγωνιστικότητας κόστους υπέρ των Κινέζων, υπάρχουν κοινωνικές συνέπειες. Αλλά οι κυβερνήσεις, οι κυβερνήσεις της Ευρώπης, δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν αυτή την πραγματικότητα αυτή τη στιγμή”, δήλωσε ο Ταβάρες.
Η Stellantis αναμένει μια μεγάλη μάχη με τους Κινέζους αντιπάλους στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, προειδοποιώντας για σημαντικές συνέπειες στις θέσεις εργασίας και την παραγωγή ως αποτέλεσμα, δήλωσε την ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου. Ο Ταβάρες πρόσθεσε ότι οι δασμοί θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό στις περιοχές όπου επιβάλλονται, επηρεάζοντας ενδεχομένως τις πωλήσεις και την παραγωγή.
Η μεγάλη μάχη με την Κίνα
“Δεν μιλάμε απλά για μια δαρβινική περίοδο, βρισκόμαστε μέσα σε αυτήν”, δήλωσε ο Ταβάρες σε συνέδριο του Reuters Events Automotive Europe στο Μόναχο, προσθέτοντας ότι η μάχη των τιμών με τους ασιατικούς ανταγωνιστές θα είναι “πολύ σκληρή”. “Αυτό δεν θα είναι εύκολο για τους εμπόρους. Δεν θα είναι εύκολο για τους προμηθευτές. Δεν θα είναι εύκολο για τους παραγωγούς πρωτότυπου εξοπλισμού (ΟΕΜ). Όπως γνωρίζουμε στην Ευρώπη, όλοι μιλούν για αλλαγές, αρκεί η αλλαγή να είναι για κάποιον άλλο”.
Η κυβέρνηση της Ιταλίας πιέζει την Stellantis να δεσμευτεί για την κατασκευή 1 εκατ. οχημάτων ετησίως στη χώρα, από 750.000 πέρυσι. Ο Ταβάρες δεν απάντησε συγκεκριμένα σε ερώτηση σχετικά με τη ζήτηση της Ιταλίας, αλλά περιέγραψε την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα που απειλεί τον ευρωπαϊκό κλάδο αυτοκινήτων. Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες βρίσκονται ήδη σε καλό δρόμο για την πώληση 1,5 εκατ. οχημάτων στην Ευρώπη, κάτι που ισοδυναμεί με μερίδιο αγοράς 10% και παραγωγή αξίας έως και 10 εργοστασίων συναρμολόγησης, δήλωσε ο Ταβάρες.
“Αν αφήσουμε το μερίδιο των κινεζικών ΟΕΜ να αυξηθεί, τότε είναι προφανές ότι θα δημιουργηθεί πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, εκτός αν καταπολεμήσουμε αυτόν τον ανταγωνισμό”, δήλωσε ο Ταβάρες.
Η συνεργασία με την Leapmotor
Ο Ταβάρες πρόσθεσε ότι η Stellantis βρίσκεται σε “πολύ ικανοποιητικές συζητήσεις” με τα εργατικά συνδικάτα στις ευρωπαϊκές δραστηριότητές της: “Τις περισσότερες φορές συμφωνούν μαζί μας όσον αφορά τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να περάσουμε αυτή την περίοδο”.
Η Stellantis ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αρχίσει να πωλεί τα ηλεκτρικά οχήματα του κινεζικού συνεργάτη της Leapmotor εκτός Κίνας κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ξεκινώντας από την Ευρώπη τον Σεπτέμβριο.
Η κοινοπραξία Stellantis-Leapmotor είναι πρώτη μεταξύ μιας δυτικής και μιας κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας που έχει σχεδιαστεί για την πώληση και την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων από κινεζικό κατασκευαστή εκτός Κίνας και θα βοηθήσει τον γαλλοϊταλικό όμιλο να επεκτείνει τις παγκόσμιες προσφορές του σε οικονομικά οχήματα. “Θα προσπαθήσουμε να γίνουμε οι ίδιοι Κινέζοι, πράγμα που σημαίνει ότι αντί να έχουμε μια καθαρά αμυντική θέση στην κινεζική επίθεση, θέλουμε να γίνουμε μέρος της κινεζικής επίθεσης”, είπε.


Latest News

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ