Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έδωσαν εντολή στις εθνικές εταιρείες να συμφωνήσουν τους όρους παράδοσης για τον αγωγό φυσικού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας 2», «το συντομότερο δυνατό», μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο τον Ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργό Αλεξάντερ Νόβακ.
«Οι εργασίες για τη συμφωνία των όρων και των παραμέτρων θα συνεχιστούν. Έχουν δοθεί οδηγίες να γίνει αυτό το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Νόβακ, σύμφωνα με το Interfax.
Ο Πούτιν και ο Σι είχαν συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στην Αστάνα του Καζακστάν.
Our Commander in Chief is a vegetable, being advised by a crackhead, and about to be replaced by a diversity hire.
MEANWHILE, Putin and Xi are at the SCO Summit in Kazakhstan, planning how to “bolster security and counter the US”.
They are licking their chops, while we implode. pic.twitter.com/MzJex6naFZ
— Clandestine (@WarClandestine) July 3, 2024
Ο Ρώσος πρόεδρος χαιρέτισε τις σχέσεις με την Κίνα, λέγοντας ότι ήταν «στην καλύτερη περίοδο της ιστορίας τους», κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Κινέζο ομόλογό του.
Να σημειωθεί ότι η ευρασιατική λέσχη ασφάλειας και άμυνας θεωρείται από τη Μόσχα και το Πεκίνο ως μέσο για την αντιμετώπιση της επιρροής των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στις διεθνείς υποθέσεις.
Εκτός από τη Ρωσία και την Κίνα, τέσσερα κράτη της Κεντρικής Ασίας, η Ινδία, το Ιράν και το Πακιστάν είναι μέλη της SCO.
Αναμενόταν να εμφανιστεί και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Η Ρωσία και η Κίνα έχουν εμβαθύνει τους πολιτικούς, στρατιωτικούς και οικονομικούς δεσμούς τους από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Τι είπαν οι δύο ηγέτες
Ο Πούτιν χαιρέτισε την SCO τονίζοντας ότι «ενισχύει τον ρόλο της ως έναν από τους βασικούς πυλώνες μιας δίκαιης πολυπολικής παγκόσμιας τάξης» σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Σι.
«Οι ρωσο-κινεζικές σχέσεις, η συνολική μας εταιρική σχέση και η στρατηγική συνεργασία, βιώνουν την καλύτερη περίοδο στην ιστορία τους», είπε ο Πούτιν. «Η συνεργασία μας δεν στρέφεται εναντίον κανενός, δεν δημιουργούμε μπλοκ ή συμμαχίες, απλώς ενεργούμε προς το συμφέρον των λαών μας».
Από την πλευρά του, ο Σι αποκάλεσε τον Πούτιν «παλιό του φίλο» και είπε ότι οι σινο-ρωσικές σχέσεις βρίσκονται σε «υψηλό επίπεδο».
«Μπροστά στην ταραχώδη διεθνή κατάσταση και στο εξωτερικό περιβάλλον, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την αρχική φιλοδοξία της φιλίας για τις επόμενες γενιές», είπε ο Σι.
Latest News
Κίνηση-έκπληξη από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας - Μείωση 50 μ.β. στα επιτόκια
Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,5% - Η Ελβετία ήταν η πρώτη μεγάλη οικονομία που χαλάρωσε τη νομισματική της πολιτική
Αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ - Τι συζητούν οι Ευρωπαίοι
Αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να συμφωνηθούν στη σύνοδο κορυφής του NATO, το 2025, εντείνοντας την πίεση στους εθνικούς προϋπολογισμούς
Τι θα αποφασίσει το ιερατείο της ΕΚΤ για τα επιτόκια - Πού ποντάρουν οι αγορές
Οι αγορές σταθμίζουν τα δεδομένα που έχουν στο τραπέζι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και εκτιμούν πώς θα κινηθεί
Λίβανος: Πρώτη παράδοση κατεχομένου εδάφους από το Ισραήλ
Αμερικανός στρατηγός βρίσκεται στον Λίβανο για να επιβλέψει την παράδοση
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία