Μονοψήφια ποσοστά ανεργίας αυτού του μεγέθους είχε να δει η χώρα από το 2009. Και πριν από το 2009 όμως, την περίοδο της μεγάλης ευμάρειας, δεν θεωρούνταν η χαμηλή μονοψήφια ανεργία κάτι δεδομένο, καθώς διαχρονικά η χώρα είχε μια ροπή προς τη διψήφια ανεργία. Σε αυτή τη φάση όμως είναι πιθανό να κινηθούμε και χαμηλότερα και αυτό δεν ήταν ποτέ κάτι δεδομένο.
Η ανεργία δεν ήταν ωστόσο χθες το μοναδικό καλό οικονομικό νέο της χώρας. Διψήφια ποσοστά αύξησης αυτού του μεγέθους είχε να δει το λιανεμπόριο από το 2022 και τότε η αύξηση του τζίρου των λιανικών πωλήσεων είχε αποδοθεί κατά κύριο λόγο στον υψηλό πληθωρισμό. Τώρα ο πληθωρισμός κινείται στην περιοχή του 3% (τον Μάιο ήταν πιο κάτω), κι όμως τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής έδειξαν αύξηση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών κατά 14,3% σε ετήσια βάση τον Μάιο. Αν δούμε τον όγκο των πωλήσεων (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές), επίσης καταγράφεται αύξηση κατά 10,5%, ενώ τα ποσοστά παραμένουν διψήφια ακόμα και με εποχική διόρθωση.
Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να στηρίζεται στην κατανάλωση και με τη συμβολή προφανέστατα του εισερχόμενου τουρισμού πετυχαίνει επιδόσεις μιας οικονομίας σε υπερθέρμανση. Με έναν επίμονο, πάνω από το όριο συναγερμού, αλλά όχι σε σημείο προβληματισμού πληθωρισμό, με μια ανάπτυξη πολύ υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και με μια ανεργία που τείνει να εδραιωθεί ύστερα από πολλά χρόνια σε μονοψήφια επίπεδα του 9,6%.
Παράλληλα βρίσκεται πολύ κοντά σε ένα μικρό θαύμα, να έχει επιβραδύνει ο πληθωρισμός της (παρά τη χθεσινή εκ νέου αύξηση) χωρίς να χρειαστεί να το πληρώσει η αγορά. Χωρίς ύφεση, χωρίς τον οικονομικό «πόνο» που διαδέχεται συνήθως το πληθωριστικό φαινόμενο.
Για να μη ζούμε στη φούσκα μας, παρόμοια ειδυλλιακή εικόνα βιώνει και ολόκληρος ο ευρωπαϊκός Νότος. Σημάδι ότι κινητήριος μοχλός αυτής της εικόνας είναι οι χωρίς προηγούμενο τουριστικές επιδόσεις όλων των χωρών της περιοχής, εν αντιθέσει με τον βιομηχανικό Βορρά που πλήττεται από στασιμότητα.
Το παζλ που έχει σχηματιστεί μας επιτρέπει να βλέπουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον, υπό πολλές προϋποθέσεις. Πρώτη και σημαντικότερη, η αύξηση των επενδύσεων. Αν δεν το πετύχουμε τώρα που οι τζίροι συνεχίζουν να αυξάνουν σε τομείς υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, δεν θα το πετύχουμε ποτέ. Δεύτερη προϋπόθεση, να αυξηθεί η ιδιωτική αποταμίευση. Επίσης ευκαιρία μοναδική να σπάσει η ελληνική κακοδαιμονία της ελλιπούς αποταμίευσης. Χρειάζονται προφανώς και άλλα «φτιασιδώματα».
Το θέμα των τιμών – και κυρίως η αίσθηση της ακρίβειας – δεν έχει υποχωρήσει. Τον Σεπτέμβριο επιστρέφει με πρώτο τον κλάδο των σχολικών ειδών και των υπηρεσιών και αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το καταναλωτικό κλίμα σε μια στιγμή που κάνουμε ταμείο από το πώς πήγαν τα έσοδα στις τουριστικές περιοχές. Το άλλο μεγάλο ζήτημα είναι το πώς κατανέμεται ο πλούτος που δημιουργείται και επ’ αυτού υπάρχουν επίσης πολλές ενστάσεις και μεγάλη συζήτηση. Γενικώς πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα και είμαστε πολύ μακριά από το να πούμε ότι έχουμε σηκώσει κεφάλι. Αλλά σε αυτή τη φάση μπορούμε να περηφανευόμαστε ότι σχεδόν όποιος θέλει να βρει δουλειά βρίσκει και επίσης ότι κινείται αρκετό χρήμα στην αγορά.
Latest News
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης