
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής διερεύνησης και των εργαστηριακών αποτελεσμάτων, δημιουργείται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, μια ευρείας έκτασης και κλίμακας κτηνιατρική επιχείρηση. Αυτή τη φορά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Πανώλη αιγοπροβάτων: Απαγόρευσε η Κίνα τις εισαγωγές ελληνικών και ρουμάνικων αρνιών και κατσικιών
Η συγκεκριμένη επιχείρηση, η οποία εξελίσσεται ύστερα από εντολή του ΥπΑΑΤ Κώστα Τσιάρα και την οποία συντονίζει ο Γ.Γ του Υπουργείου Γιώργος Στρατάκος, αναμένεται να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη της Θεσσαλίας.
Ήδη, στο πεδίο επιχειρούν στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας και στην ΠΕ Ηλείας κτηνίατροι, αλλά και γεωτεχνικοί άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι συνεχώς καταφθάνουν από όλη την Ελλάδα, στα δύο κέντρα επιχειρήσεων με έδρα τον Πύργο και το Αγρίνιο.
Στόχος είναι να ελεγχθούν άμεσα 2.504 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και 436.500 αιγοπρόβατα που διαβιούν στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης που έχουν ήδη ορισθεί σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες
Μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί ή έχει προγραμματισθεί να θανατωθούν στις αμέσως επόμενες ημέρες σε όλη την Ελλάδα,18.335 αιγοπρόβατα.
Αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υπάρχουν πέντε εστίες, τρεις στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και δύο στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και επιδίωξη είναι να ολοκληρωθεί ο κλινικός έλεγχος όλων των ζώων που βρίσκονται στις ζώνες επιτήρησης, το συντομότερο δυνατόν, ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω εξάπλωση της νόσου. Να σημειωθεί ότι και οι πέντε αυτές εστίες συνδέονται επιδημιολογικά, με μολυσμένη εκτροφή από την ΠΕ Λάρισας.
Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας βρίσκονται σε συναγερμό, ενώ στην προσπάθειά τους συνδράμουν και κτηνίατροι και γεωτεχνικοί άλλων ειδικοτήτων του ΥΠΑΑΤ, ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ. αλλά και ιδιώτες κτηνίατροι από την περιοχή. Κλιμάκια του ΕΦΕΤ ενημερώνουν για τα μέτρα διαχείρισης του γάλακτος και ελέγχουν την τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας σε όλα τα τυροκομεία της περιοχής.
Η τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας ελέγχεται και κατά τη διακίνηση και εμπορία των ζωοτροφών.
Πολύ σημαντική είναι και η συμβολή των κτηνοτρόφων της περιοχής, η ενεργή συμμετοχή των οποίων είναι απαραίτητη για την επιτυχία της επιχείρησης.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση