
Το ΚΕΑΟ επικεντρώνει τις προσπάθειές του στους οφειλέτες με χρέος έως 15.000 ευρώ, με στόχο την αύξηση των εσόδων από τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ρυθμισμένες ή όχι), οι οποίες έχουν φτάσει το αστρονομικό ποσό των 47,88 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την πρώτη τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ, ένας πολύ μεγάλος αριθμός οφειλετών (1.625.969 φυσικά και νομικά πρόσωπα ή 74,4%) χρωστάει μικροποσά έως 15.000 ευρώ έκαστος, με το συνολικό χρέος αυτών να ανέρχεται σε 6,6 δισ. ευρώ.
Επίσης, 1.931.710 οφειλέτες (88,44%) χρωστούν έως 30.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, με το συνολικό χρέος για αυτές τις οφειλές να ανέρχεται σε 9,77 δισ. ευρώ.
Παρά ταύτα, τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΑΟ δείχνουν ότι ένας στους δύο οφειλέτες του ΕΦΚΑ που εντάσσεται σε ρύθμιση εγκαταλείπει τη ρύθμιση πριν κλείσει το εξάμηνο.
Στο τέλος Μαρτίου 2024, οι συνολικές ενεργές ρυθμίσεις ήταν 326.081, με το ρυθμισμένο ποσό να ανέρχεται σε 4,53 δισ. ευρώ. Οι ολοκληρωμένες ρυθμίσεις από όσες τέθηκαν σε ισχύ την προηγούμενη πενταετία ήταν συνολικά 672.237, για οφειλές ύψους 3,25 δισ. ευρώ.
Περισσότερο από το 51% των οφειλετών που εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις του ΚΕΑΟ καταλήγουν να τις εγκαταλείπουν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε όρους ποσού οφειλών ανέρχεται σε 72%.
Στην πράξη, τα 7 από τα 10 ευρώ της οφειλής που μπαίνει σε ρύθμιση παραμένουν ανείσπρακτα και επιστρέφουν ξανά στην καρτέλα των οφειλετών, με περισσότερες προσαυξήσεις.
Υπό αυτά τα δεδομένα, στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να εισρεύσουν στα ταμεία 3 δισ. ευρώ εντός του έτους, δηλαδή διπλάσιο ποσό από τον αρχικό στόχο που ήταν 1,65 δισ., με έμφαση στους οφειλέτες που πραγματικά μπορούν να αποπληρώσουν το χρέος τους.
Τονίζεται ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους εισπράχθηκαν 448.899.267 ευρώ, γεγονός που ενίσχυσε τις προσδοκίες του φορέα για μεγαλύτερη αύξηση στις εισπράξεις.
Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να εκπονηθεί μελέτη για την αποτελεσματικότερη είσπραξη οφειλών από εταιρεία πληροφορικής, κατόπιν διαγωνισμού.
Οι βασικοί στόχοι
Επισημαίνεται ότι οι βασικοί στόχοι του ΚΕΑΟ, όπως αναδείχθηκαν στο σχετικό επιχειρησιακό σχέδιο του περασμένου Μαΐου, παραμένουν αμετάβλητοι.
Αυτοί είναι οι εξής:
• Δημιουργία και τήρηση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων των οφειλετών (Ενιαίο Μητρώο Οφειλετών ΚΕΑΟ).
• Εντατικοποίηση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω της υπαγωγής και της παραμονής των οφειλών σε καθεστώς ρύθμισης.
• Ανάλυση και αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου οφειλών ανάλογα με τον βαθμό επισφάλειάς τους.
• Μέριμνα για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης κατά ΚΕΔΕ.
• Παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των αναγκαστικών μέτρων.
• Κεντρική διαχείριση των οφειλών που εντάσσονται στο ΚΕΑΟ και τήρηση στατιστικών στοιχείων και αναλύσεων.
• Ανάπτυξη και διαχείριση πληροφοριακών συστημάτων και υποδομών για την υποστήριξη των διαδικασιών είσπραξης οφειλών.
• Αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για την ανάπτυξη καινοτόμων ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την ενημέρωση και τη συναλλαγή με τους οφειλέτες.
• Ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού.
• Βελτίωση της εξυπηρέτησης των συναλλασσομένων.
• Μελέτη, επεξεργασία και υποβολή προτάσεων για νομοθετικές ρυθμίσεις στο αρμόδιο υπουργείο.


Latest News

Ολοκληρώθηκε η αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Αφορά 835.766 φυσικά πρόσωπα
Η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2024 συνεχίζεται απρόσκοπτα και μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί συνολικά 2.802.134 δηλώσεις

Ξεκινά η λειτουργία νέας δομής ΚΕ.Π.Α. στο Γαλάτσι
Νέες υποδομές, καλύτερη εξυπηρέτηση για τους πολίτες

Σήμερα η αυτόματη υποβολή προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων - Οι εκπτώσεις φόρου
Τι έκπτωση φόρου δικαιούνται οι φορολογούμενοι εφόσον ο φόρος που θα προκύψει εξοφληθεί έως τις 31/7

Η εφορία πατάει το κουμπί για τις δηλώσεις - Ποιοι κωδικοί πρέπει να ελεγχθούν
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Αναδρομικά: Δύο νέα πακέτα έως 8.500 ευρώ σε 82.000 συνταξιούχους
Τα πακέτα με τα αναδρομικά αφορούν «επιστροφή» κρατήσεων προς 42.000 απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και 40.000 ασφαλισμένους 49 ταμείων από επανυπολογισμούς

Αυξήθηκαν κατά 14,4 δισ. ευρώ τα εισοδήματα το 2024 - Ποιοι πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων
Σε ιστορικό υψηλό τα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι το 2024 - ‘Εφτασαν τα 106 δισ. ευρώ

Την Παρασκευή η αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων - Πώς θα πετύχετε την έκπτωση
Οι φορολογούμενοι καλούνται να ελέγξουν την πληρότητα και την ορθότητα των προσυμπληρωμένων στοιχείων

Αντίστροφη μέτρηση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Η ακτινογραφία της αγοράς εργασίας - Οι νέες προσλήψεις, τα ποσοστά της ανεργίας [πίνακας]
Τι αναφέρεται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για την αγορά εργασίας
![Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο – Πότε ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/syntaxeis-dimogr28-2-600x466.jpg)
Οι συνταξιούχοι που θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο [πίνακες]
Το μέτρο αφορά και ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία - Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια