Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το πολυαναμενόμενο δεύτερο placement του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα.

Εθνική Τράπεζα: Αρχές Οκτωβρίου το placement, σύμφωνα με το Reuters – Προς διάθεση 10% έως 13%

Συγκλίνουσες πληροφορίες θέλουν την όλη διαδικασία να «τρέχει» στις αρχές Οκτωβρίου, με το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας που θα διατεθεί στους επενδυτές να κυμαίνεται μεταξύ 10% και 13% από συνολικά 18,4% που διατηρεί αυτή τη στιγμή το Ταμείο.

Η Εθνική Τράπεζα και το ΤΧΣ

Το υπόλοιπο ποσοστό θα μεταφερθεί σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Reuters στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ελλάδας. Και αυτό γιατί το ΤΧΣ που συστάθηκε το 2010 για να προστατεύσει τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας θα έχει τερματίσει την αποστολή του.

Οι οριστικές αποφάσεις μετά την ΔΕΘ

Οι τελικές αποφάσεις, όπως αναφέρουν άλλες πηγές, θα ληφθούν από τους αρμόδιους την επόμενη εβδομάδα, αμέσως μετά το πέρας της παρουσίας του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.

«Τότε αναμένεται να κλειδώσει και το ακριβές ποσοστό που θα διατεθεί στο επενδυτικό κοινό», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Το ποσοστό αναμένεται να διατεθεί μέσω μιας διαδικασίας book building (βιβλίο προσφορών) και μιας δημόσιας προσφοράς.

Η Εθνική Τράπεζα είναι η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα με χρηματιστηριακή αξία άνω των 7 δισ. ευρώ

Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς επιχειρούν να «διαβάσουν» τις προθέσεις της κυβέρνησης και για ποιο λόγο φαίνεται να αποφασίζει να κρατήσει ένα ποσοστό υπό κρατικό έλεγχο, στην μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα με χρηματιστηριακή αξία άνω των 7 δισ. ευρώ.

Πώς «διαβάζουν» οι αναλυτές τις εξελίξεις

Οι «ερμηνείες» δίνουν και παίρνουν, με τις περισσότερες να καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα: η διατήρηση μιας έστω και μικρής επιρροής στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και ο κατευνασμός όσων ενδέχεται να μιλήσουν για «ξεπούλημα» σε περίπτωση ανόδου της τιμής σε μεταγενέστερο χρόνο.

Η πιθανότητα να διαθέσει το δημόσιο το ποσοστό που θα μείνει εκτός placement μελλοντικά σε κάποιον άλλο επενδυτή συγκεντρώνει μικρή αποδοχή.

Και αυτό γιατί ακόμη και στην περίπτωση που μείνει αδιάθετο ένα ποσοστό της τάξης του 8%, δεν αποτελεί «δέλεαρ» για έναν υποψήφιο επενδυτή που θέλει να τοποθετηθεί στρατηγικά στην τράπεζα.

O πήχης του 1 δισ. ευρώ

Κοινή πεποίθηση ανθρώπων που κινούνται στον κύκλο των διεθνών επενδυτών είναι πάντως η πλήρης αποχώρηση και αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική.

«Όταν έχεις όλα τα χρήματα στο τραπέζι, καλό είναι να τα παίρνεις γιατί δεν ξέρεις εάν σου ξαναδοθεί παρόμοια ευκαιρία στο μέλλον», αναφέρουν με νόημα, συνυπολογίζοντας τις πρόσφατες αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών τόσο από τους ξένους οίκους όσο και από τους διεθνείς αναλυτές.

Ο CEO του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (TXΣ), Ηλίας Ξηρουχάκης

Να σημειωθεί ότι με τρέχουσες τιμές η αξία του 18,4% της Εθνικής ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ, άρα εάν διατεθεί έως 13% σε ιδιώτες στα κρατικά ταμεία θα μπουν περί τα 800 με 900 εκατ. ευρώ.

Στόχος του ΤΧΣ, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση της υπόθεσης είναι να αντλήσει πάνω από 1 δισ. ευρώ από το επικείμενο placement.

Η διεθνής συγκυρία

Η συγκυρία και το μομέντουμ, όπως λένε, φαντάζει εξαιρετική για την Εθνική να προσελκύσει διεθνή και εγχώρια κεφάλαια. Κάτι άλλωστε που φάνηκε και στο πρώτο placement που πραγματοποίησε το ΤΧΣ για τις μετοχές της τράπεζας πριν από περίπου ένα χρόνο.

Ένα placement, που κατά κοινή ομολογία άνοιξε το δρόμο για την επιτυχή υλοποίηση και της Πειραιώς στις αρχές του 2024. Οι διεθνείς συνθήκες άλλωστε παραμένουν ίδιες και δεν υπάρχει σοβαρή μεταστροφή στο παγκόσμιο περιβάλλον (οι προκλήσεις παραμένουν, όπως και οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή).

Το πρώτο placement στην Εθνική Τράπεζα χαρακτηρίστηκε ως η πλέον πετυχημένη διάθεση μετοχών μέσω Δημόσιας Προσφοράς των τελευταίων ετών

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο placement στην Εθνική διενεργήθηκε πέρυσι τον Νοέμβριο και αφορούσε στο 22% του ποσοστού που κατείχε το ΤΧΣ στην τράπεζα.

Χαρακτηρίστηκε ως η πλέον πετυχημένη διάθεση μετοχών μέσω Δημόσιας Προσφοράς των τελευταίων ετών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τον τελικό τίμημα να διαμορφώνεται στα 1,067 δισ. ευρώ και την τελική υπερκάλυψη να διαμορφώνεται σε πάνω από 8 φορές μεσοσταθμικά για το διεθνές και το ελληνικό βιβλίο.

Το εργαλείο του buy back

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ενός buy back (επαναγοράς μετοχών) κυριότητας ΤΧΣ από την τράπεζα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως είναι μια δυνατότητα που μπορεί να αξιοποιήσει η διοίκηση της Εθνικής υπό τον Παύλο Μυλωνά κατά την κρίση της, αφού πρόκειται για ένα εργαλείο για την επιστροφή αξίας και χρημάτων στους μετόχους.

Ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας πρόσφατα στην τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων για την πορεία της τράπεζας υπογράμμισε ότι το 2023 ήταν έτος ορόσημο για την τράπεζα.

Ο στόχος της Εθνικής Τράπεζας είπε είναι η επιβράβευση της εμπιστοσύνης των μετόχων της και προφανώς να είναι η τράπεζα πρώτη επιλογής των πελατών της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΕΣΕΕ: Πόσο πιο ακριβά πληρώνουν τα δάνεια οι ελληνικές επιχειρήσεις [γραφήματα]
Επιχειρήσεις |

Ασφυξία στις επιχειρήσεις από τις υψηλές προμήθειες - Η ανάλυση ΕΣΕΕ [γραφήματα]

H κατανομή της χρηματοδότησης σε μια οικονομία είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς μπορεί, σε αρκετές περιπτώσεις, να αλλάξει δραματικά τον ανταγωνισμό, επισημαίνεται σε ανάλυση της ΕΣΕΕ