
Δύο αιτήματα συνολικής αξίας 40 δισεκατομμυρίων ζλότι (9,3 δισ. ευρώ) για το ταμείο αποκατάστασης της πανδημίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπέβαλε η Πολωνία δήλωσε την Παρασκευή ένας υπουργός της κυβέρνησης.
ΔΝΤ: Επιστολή αντίθεσης από 9 χώρες της ΕΕ στην επίσκεψη κλιμακίου στη Ρωσία
Το ποσό είναι επιπλέον αυτων που είχαν προγραμματστεί καθώς η Πολωνία έχει ήδη εξασφαλίσει την απελευθέρωση δισεκατομμυρίων που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τα μέλη της ΕΕ να ανακάμψουν από την πανδημία του COVID-19 με αντάλλαγμα τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις του κράτους δικαίου από τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία πέρυσι.
Τα κεφάλαια, που προηγουμένως είχαν ανασταλεί λόγω ανησυχιών για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, θα στηρίξουν την οικονομία της Πολωνίας, η οποία σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επεκταθεί κατά 2,8% φέτος, υπερβαίνοντας τις αντίστοιχες κεντροευρωπαϊκές.
«Πρόκειται για τεράστια κεφάλαια που θα επενδύσουμε το επόμενο έτος», δήλωσε η Katarzyna Pelczynska-Nalecz, υπουργός κεφαλαίων και περιφερειακής ανάπτυξης.
Η υπουργός είπε ότι τα κονδύλια, τα οποία αναμένει ότι θα καταβληθούν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, θα διατεθούν για τη θερμομόνωση κατοικιών, τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών υποδομών, τις μικρές και μεσαίες φάρμες και την υγειονομική περίθαλψη.
Πρόσθεσε ότι η Πολωνία είναι πιθανό να υποβάλει άλλη μια διπλή αίτηση για κονδύλια ανάκαμψης της ΕΕ έως το τέλος του 2024, στοχεύοντας συνολικές επενδύσεις ύψους περίπου 70 δισεκατομμυρίων ζλότι το επόμενο έτος από το κονδύλιο επιχορηγήσεων της διευκόλυνσης.
Η κατανομή της Πολωνίας αποτελείται από επιχορηγήσεις αξίας άνω των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ και σχεδόν 35 δισεκατομμύρια ευρώ από δάνεια σε ευνοϊκές τιμές.
Η χώρα αγωνίζεται να τηρήσει μια αυστηρή προθεσμία στα τέλη Αυγούστου 2026 για να κάνει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και να δαπανήσει ένα μεγάλο μέρος των διαθέσιμων κεφαλαίων για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της.


Latest News

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια