
Προτάσεις προς τους παραγωγούς και εκκοκκιστές ενόψει της φετινής περιόδου συγκομιδής, προκειμένου να αναβαθμιστεί το προϊόν και να επιτευχθούν υψηλότερες τιμές πώλησης, κοινοποίησε η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ).
«Ας «θωρακίσουμε» το προϊόν μας όπως του αξίζει», προτρέπει η ΔΟΒ παραγωγούς και εκκοκκιστές, τονίζοντας ότι στόχος της Διεπαγγελματικής είναι η ανάδειξη των βέλτιστων πρακτικών που να εξασφαλίζουν την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντος για να επιβραβεύεται αναλόγως ο παραγωγός αλλά και για τη βελτίωση της θέσης του προϊόντος στην παγκόσμια αγορά.
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς θα δοθεί η ειδική συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι
Έτσι, στους παραγωγούς βάμβακος η ΔΟΒ συστήνει τη συνεργασία με γεωπόνους για τη σωστή αποφύλλωση της φυτείας, τη συγκομιδή της καλλιέργειας με συμβατικές βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές, ώστε το προϊόν να είναι καθαρό. Ταυτόχρονα προτείνει την παρουσία των βαμβακοπαραγωγών στα εκκοκκιστήρια κατά την παράδοση του προϊόντος, προκειμένου να διαπραγματεύονται την τιμή πώλησης του βαμβακιού αλλά και να υπογράφουν τις νέες συμβάσεις αγοραπωλησίας, αλλά και τη συνδρομή τους στην ποιοτική αναβάθμιση του βαμβακιού, με τη σωστή συγκομιδή, παραδίδοντας βαμβάκι με χαμηλή υγρασία και δημιουργώντας υπεραξία για το προϊόν και βιώσιμες προοπτικές για τον κλάδο.
Λίγο πριν τη φετινή συγκομιδσή η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος κατεθέτει τις προτάσεις της προς παραγωγούς και εκκοκκιστές
Στους εκκοκιστές
Αντίστοιχα, όπως προτείνει η ΔΟΒ, οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις να παραλαμβάνουν το προϊόν, να διαχωρίζουν τις ποιότητες και να ανταμείβουν με δίκαιες τιμές τους παραγωγούς ανάλογα με την προσπάθειά τους για παράδοση ποιοτικού προϊόντος, με χαμηλή υγρασία και λίγες ξένες ύλες
Παράλληλα, θα πρέπει να τηρείται το αρχείο των συμβάσεων, σηματοδότηση των δεμάτων με την κωδικοποίηση που προβλέπεται και την αποστολή των στοιχείων εισαγωγής, παραγωγής και αποθεμάτων προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την αξιοποίησή τους στην εμπορία του προϊόντος, καθώς και να αποστέλλονται δέματα στο Εθνικό Κέντρο Ταξινόμησης Βάμβακος, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές.
Επίσης, καλεί τους εκκοκκιστές σε συνεργασία με τους παραγωγούς – πελάτες για την εφαρμογή προγραμμάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης, με στόχο την πιστοποίηση του προϊόντος.
Να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω προτείνονται όταν επικρατούν φυσιολογικές /κανονικές συνθήκες συγκομιδής.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση