
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη σε γαλλικό κανάλι, την Κυριακή, ότι η νέα κυβέρνησή του θα μπορούσε να αυξήσει τους φόρους για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους πλουσιότερους, καθώς θα επιδιώξει να καλύψει τα εκρηκτικά δημοσιονομικά ελλείμματα και να διατηρήσει την πίστη στις αγορές ομολόγων.
Γαλλία: Ο Αντουάν Αρμάν αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση
«Η χώρα μας βρίσκεται σε μια πολύ σοβαρή κατάσταση – 3 τρισεκατομμύρια ευρώ χρέος και 50 δισεκατομμύρια ευρώ τόκοι για να πληρωθούν ετησίως», δήλωσε ο Μπαρνιέ στον τηλεοπτικό σταθμό France 2.
Η Γαλλία καλείται να καταβάλει 3 τρισεκατομμύρια ευρώ για το χρέος και 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε τόκους
Ο Γάλλος πρωθυπουργός είπε ότι ως μέρος μιας αναγκαίας «εθνικής προσπάθειας» δεν θα αυξήσει τους φόρους στη μεσαία τάξη και τους εργαζόμενους, αλλά δεν αποκλείει να το κάνει για τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Γαλλία οι οποίοι θα κληθούν να συνεισφέρουν ή τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες.
Ο Μπαρνιέ είπε επίσης ότι απαιτείται συλλογική προσπάθεια για τη μείωση των δαπανών και μπορούν να γίνουν περισσότερα για να γίνει το κράτος πιο αποτελεσματικό.
«Μεγάλο μέρος από το χρέος μας βρίσκεται στις διεθνείς αγορές – πρέπει να διατηρήσουμε την αξιοπιστία της Γαλλίας», πρόσθεσε ο Μπαρνιέ.
Ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται να αυξήσω περαιτέρω τη φορολογική επιβάρυνση για όλους τους Γάλλους, πληρώνουν ήδη τους υψηλότερους φόρους μεταξύ όλων των εταίρων της ΕΕ» και πως το πρώτο σημαντικό καθήκον της κυβέρνησής του θα είναι να υποβάλει τον επόμενο μήνα ένα σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 που θα αντιμετωπίζει την οικονομική κατάσταση της Γαλλίας τον επόμενο μήνα.
Ο Μπαρνιέ, ο οποίος ήταν ο κύριος διαπραγματευτής της ΕΕ κατά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit της Βρετανίας, είπε επίσης ότι είναι ανοιχτός σε αλλαγές στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος του Μακρόν, αλλά ότι οποιεσδήποτε αλλαγές δεν πρέπει να υπονομεύουν τα επισφαλή οικονομικά του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Είπε ως παράδειγμα ότι ήθελε να λάβει καλύτερα υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι εργαζόμενες μητέρες κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας σταδιοδρομίας και ότι είναι ανοιχτός στη συμβολή των εργοδοτών και των συνδικάτων.
Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μακρόν στα αριστερά και στην ακροδεξιά έχουν ήδη απειλήσει με πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ, διότι όπως τονίζουν η κυβέρνηση αυτή δεν αντικατοπτρίζει το πώς ψήφισαν οι Γάλλοι στην ψηφοφορία του Ιουλίου.
«Αυτός είναι περισσότερο ο Μακρόν. Είναι μια κυβέρνηση που δεν έχει μέλλον», δήλωσε νωρίτερα ο Τζόρνταν Μπαρντέλα, πρόεδρος του κόμματος Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν.
Η κυβέρνηση του Μπαρνιέ δεν διαθέτει πλειοψηφία και θα χρειαστεί να κρατήσει την ακροδεξιά στο πλευρό της και να την αποτρέψει από το να ψηφίσει για να ρίξει την κυβέρνηση. Ίσως έχοντας αυτό κατά νου, ο Μπαρνιέ είπε ότι θα είναι σκληρός με τη μετανάστευση.
«Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή απάντηση. Πρέπει να αναλάβουμε δράση και στο εσωτερικό», είπε ο Μπαρνιέ. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό ζήτημα πολύ πιο αυστηρά».
Η νέα κυβέρνηση υπό τον Μπαρνιέ
H νέα κυβέρνηση της Γαλλίας υπό τον Μισέλ Μπαρνιέ απαρτίζεται από 39 υπουργούς «με κυριαρχία μακρονιστών και συντηρητικών». Προϊόν οδυνηρών διαβουλεύσεων που διήρκεσαν δεκαπέντε ημέρες, είναι στραμμένη προς την δεξιά, την πολιτική οικογένεια του Μισέλ Μπαρνιέ. Το μόνο πρόσωπο που προέρχεται από την αριστερά είναι ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Ντιντιέ Μιγκό, πρώην σοσιαλιστής που έχει αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική και δεν είναι ευρέως γνωστός. Πρώτη αποστολή της κυβέρνησης θα είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού, ενώ το «αβυσσαλέο δημόσιο χρέος» εκθέτει τη Γαλλία στο στόχαστρο των Βρυξελλών για υπερβάλλον έλλειμμα.
Ο κεντρώος Ζαν-Νοέλ Μπαρό, 41 ετών, από το κόμμα MoDem, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην προηγούμενη κυβέρνηση, θα είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, ενώ ο ριζοσπάστης συντηρητικός Μπρυνό Ρετογιό αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών. Ο Σεμπαστιάν Λεκορνύ, πιστός υποστηρικτής του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αναλαμβάνει και πάλι το υπουργείο Αμυνας.
Ο Αντουάν Αρμάν,από το κόμμα του Γάλλου προέδρου, αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας.
Υφυπουργός αρμόδιος για την Ευρώπη ανέλαβε ο Μπενζαμέν Χαντάντ, επίσης προερχόμενος από το κόμμα του προέδρου Μακρόν, όπως άλλωστε και η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος Μοντ Μπρεζεόν.
Η αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Ανίκ Ζενεβάρ ανέλαβε το υπουργείο Γεωργίας, ενώ η Ρασιντά Ντατί παρέμεινε στο υπουργείο Πολιτισμού.


Latest News

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια