«Ένας άνθρωπος που δεν αγαπά το κρασί δεν θα είναι ποτέ καλός για τίποτα. (Υπάρχουν εξαιρέσεις σε κάθε κανόνα.)». Αυτά έγραφε τον Νοέμβριο του 1866 ο Κάρολος Μαρξ στον Πωλ Λαφάργκ μετέπειτα γαμπρό του και πιο γνωστό για το έργο του «Το δικαίωμα στην τεμπελιά». Για την ιστορία να πούμε ότι το κρασί ήταν εν τέλει εκείνο που έκανε τον Μαρξ κομμουνιστή. Διαθέτοντας ο ίδιος αμπέλια, έζησε από κοντά την κρίση των αμπελουργών τον 19ο αιώνα, με αποτέλεσμα να διατυπώσει τα πρώτα βασικά οικονομικά ερωτήματα.
Premia: Γιατί πούλησε το οινοποιείο Μπουτάρη στη Σαντορίνη – Το τίμημα και η επέκταση στην Κρήτη
Υπό αυτό το πρίσμα, σίγουρα το κρασί δεν έκανε κομμουνιστή τον χημικό – οινολόγο Άγγελο Ιατρίδη, που μαζί με τον Μάκη Μαυρίδη, έμπειρο αμπελουργό, ίδρυσαν το 1997 το Κτήμα Άλφα στο Αμύνταιο της Φλώρινας, αλλά τον έκανε καλύτερο άνθρωπο, μαθαίνοντάς του τι σημαίνει υπομονή.
Η Σαντορίνη και το νέο οινοποιείο
Η αρετή της υπομονής χρειάστηκε και για την πρόσφατη απόκτηση του επισκέψιμου οινοποιείου Μπουτάρη στη Σαντορίνη με πωλήτρια την Premia Properties, καθώς προηγήθηκαν αρκετοί μήνες διαπραγματεύσεων.
Σε κάθε περίπτωση, η στρατηγική εξαγορά του οινοποιείου Μπουτάρη, «μια βαθιά επένδυση στην καρδιά της ελληνικής οινοποιητικής παράδοσης», όπως χαρακτηρίστηκε από το Κτήμα Άλφα και η οποία κόστισε 6,5 εκατ. ευρώ, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την οινοποιία στην ελληνική και διεθνή οινική σκηνή, καθώς επεκτείνει τη δραστηριότητά της και στη διάσημη οινοπαραγωγική ζώνη της ΠΟΠ Σαντορίνη.
Παράλληλα, η εταιρεία, που συνεχίζει να αυξάνει το εξαγωγικό της αποτύπωμα, προχωρά σε νέες σημαντικές επενδύσεις, κυρίως στο Αμύνταιο, στην περιοχή όπου βρίσκονται οι αμπελώνες και το οινοποιείο της.
Συγκεκριμένα, ολοκληρώνεται η κατασκευή ενός νέου οινοποιείου με την ονομασία «Φίλος» όπου θα οινοποιούνται οι λευκές ποικιλίες σταφυλιών.
Το νέο οινοποιείο σε κοντινή απόσταση µε το Κτήμα Άλφα θα αποτελέσει µία αυτόνομη οντότητα σε σχέση µε την υφιστάμενη δραστηριότητα της οινοποιητικής επιχείρησης. Πριν λίγες μέρες η έκτακτη Γ.Σ. της εταιρείας Κτήμα Άλφα ενέκρινε την παροχή εγγύησης προς την Τράπεζα υπέρ της εταιρίας ΦΙΛΟΣ Α.Ε. στη Σύμβαση Δανείου (χρεολυτικού) στο Πλαίσιο του Ταμείου ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ.
Στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της εταιρείας υπάρχει και η δημιουργία ενός νέου brand μεταλλικού νερού, καθώς επίσης και η επέκταση στον οινοτουρισμό με μονάδα καταλύματος για επισκέπτες.
Πώς δημιουργήθηκε το Κτήμα Άλφα
Ο Άγγελος Ιατρίδης, έχοντας πίσω του μια μεγάλη… ζαχαρένια ιστορία («τέσσερις γενιές ζαχαροπλαστικής δεν τις λες και λίγες» όπως λέει ο ίδιος), απέκτησε την πρώτη του επαφή με τον χώρο του κρασιού όντας φοιτητής στο τμήμα Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο τότε καθηγητής οινολογίας, Θεόδοσιος Σουλής, ήταν εκείνος που τον προέτρεψε να καταπιαστεί με την οινολογία, αναγνωρίζοντας το ταλέντο του.
Ακολούθησαν σπουδές στο πανεπιστήμιο του Μπορντό και η οινική εξερεύνηση συνεχίστηκε σε πολλές περιοχές στη Γαλλία, κάνοντας πρακτική εκπαίδευση στις διαφόρου τύπου οινοποιήσεις: Pauillac, Madiran, Cote Du Rhone, Alsace, Champagne.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα δημιούργησε την «Αμπελοοινική», μια συμβουλευτική εταιρεία με δραστηριότητα στο χώρο του οίνου συνεργαζόμενος όλους τους μεγάλους οινοποιούς.
Επειδή όμως το όνειρο κάθε οινολόγου είναι να κάνει το κρασί του, όπως το φαντάζεται, αφού γνωρίστηκε με τον συνεταίρο, φίλο και συνοδοιπόρο του Μάκη Μαυρίδη επέλεξε το Αμύνταιο για να δημιουργήσει τους πρώτους ιδιόκτητους αμπελώνες το 1995.
Το οινοποιείο του Κτήματος Άλφα ξεκίνησε να λειτουργεί το 1997 και τα πρώτα κρασιά κυκλοφόρησαν στην αγορά το 2005, δηλαδή δέκα χρόνια μετά την πρώτη εγκατάσταση.
Αυτή τη στιγμή ο ιδιόκτητος αμπελώνας του Κτήματος Άλφα, στη θέση «Αμπέλια» της Βεγόρας σε υψόμετρο 620-710 μέτρα έχει έκταση 2.200 στρέμματα.
Εξαγωγές στα πέρατα του κόσμου
Από την αρχή της λειτουργίας του, το Κτήμα Άλφα έχει εστιάσει στην καινοτομία, την τεχνολογία, αλλά και στην εξωστρέφεια.
Άλλωστε ο Άγγελος Ιατρίδης δεν βλέπει τον εαυτό του μόνο ως οινοποιό, αλλά ως αφηγητή ιστοριών. Κάθε φιάλη του Κτήματος Άλφα κρύβει μέσα της τη γη του Αμυνταίου, τους ανθρώπους που δουλεύουν στα αμπέλια και τη δική του αγάπη για την τέχνη του κρασιού. Δεν είναι τυχαίο που συχνά λέει ότι το κρασί δεν είναι απλώς ποτό, αλλά ένας τρόπος να συνδέσεις ανθρώπους, πολιτισμούς και εμπειρίες.
Έτσι, το 2023 και παρά τις προκλήσεις της διπλής κρίσης, κλιματικής και πληθωριστικής, οι εξαγωγικές πωλήσεις του Κτήματος Άλφα αύξησαν το ποσοστό τους επί του τζίρου στο 30% έναντι 22% την προηγούμενη χρονιά.
Κύριες αγορές εξαγωγών της εταιρείας είναι η βόρεια Αμερική – τόσο οι ΗΠΑ όσο και ο Καναδάς, όπως επίσης η Γερμανία, η Αυστραλία και η Ιαπωνία.
Ας σημειωθεί ότι το Alpha Estate Sauvignon Blanc 2022 βρίσκεται στην 85η των 100 κορυφαίων κρασιών του 2023, σύμφωνα με τους συντάκτες του Wine Spectator.
Σε ό,τι αφορά τις συνολικές πωλήσεις της εταιρείας το 2023 ξεπέρασαν τα 14 εκατ. ευρώ από 13,858 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ συνεχίστηκε και η ανοδική πορεία των κερδών.